subota, 04. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Najbolje odrađen transfer period u fudbalu?

Svakog prelaznog roka (pogotovo tokom leta) dešavaju se zaista brojni i veliki transferi, ali ovog leta čini se kao nikad pre…

Iako, ima još tri sedmice do zatvaranje „pijace“ svedoci smo zvučnih „kupovina“ – Rafael Varan i Džejdon Sančo (Mančester Junajted), Romelu Lukaku (Čelzi), Memfis Depaj i Serhio Aguero (Barselona), Džek Griliš (Mančester Siti), David Alaba (Real Madrid), Dajo Upamekano (Bajern Minhen) i dosta, dosta drugih…

Ipak, jedan klub se izdvojio kao apsolutni pobednik na transfer „pijaci“, a to je francuski klub – Paris Sen Žermen.

Zbog čega? Pa, da krenemo da vidimo…

Pre svih, pristigao je kapiten reprezentacije Holandije – Žoržinjo Vajnaldum. Njemu je istekao ugovor sa Liverpulom, a upravo je francuski klub „pobedio u trci“ za njegov potpis (pre svih Barselonu) i svoje redove pojačao zaista kvalitetnim pojedincem, koji iza sebe ima veoma dobre sezone na Ostrvu.

 

Desna aut-linija je ojačana trenutno možda i ponajboljim full-backom na svetu – Ašrafom Hakimijem. Marokanac je došao u Pariz u transferu vrednom čak 60 miliona eura iz Intera. Ipak, njegove partije minulih godina u Italiji i predhodno u Borusiji Dortmund, daju za pravo da vredi izdvojiti spomenutu sumu novca za talentovanog defanzivca. Njegovim dolaska, „Svetci“ su dugoročno obezbedili poziciju desnog beka.

 

Paris Sen Žermen je oficijalno doveo i najboljeg igrača Evropskog prvenstva – Đanluiđi Donarumu. Fantastični čuvar mreže je ovoga leta sa reprezentacijom Italije postao prvak Evrope, gde je svojim fenomenalnim izdanjima poneo epitet najboljeg pojedinca kontinentalnog turnira. Najperspektivniji golman današnjice je došao kao slobodan agent, nakon isteka saradnje sa Milanom, a iako su brojni evropski velikani bili zainteresovani za njegov potpis, italijanski reprezentativac je upravo odabrao Pariz.

 

Nakon 16 godina došlo je vreme za rastanak na relaciji Real Madrid – Serhio Ramos. Iskusni štoper i predsednik španskog kluba – Florentino Perez nisu uspeli da se dogovore oko produžetka saradnje, te je „Kraljevski klub“ ostao bez svog kapitena. Tu situaciju je iskoristio niko drugi nego – Paris Sen Žermen. Uprava „Svetaca“ je tako privolela u svoje redove jednog od ponajboljih centralnih bekova na svetu koji iza sebe ima pregršt iskustva, autoriteta, osvojenih trofeja, što upravo i treba ovom timu koji se bori za najveće domete svake sezone.

 

 

I nakon svih ovih sjajnih pojačanja kao „šlag na tortu“ i zasigurno transfer leta bez ikakve dileme – Lionel Mesi. Prelazak koji je „potresao fudbalsku javnost“, jer niko nije očekivao da će jednog od najboljih fudbalera svih vremena gledati u dresu drugom kluba, osim Barselone, ali se i to dogodilo na ogromno iznenađenje svih ljubitelja fudbala. Argentinac je 1. jula postao slodoban agent, ali se svakako očekivao novi ugovor sa Barselonom, svi detalji su bili dogovoreni (sam Mesi je pristao na značajno smanjenje plate), ali usled pravila „La Liga“, španski velikan nije imao pravo da registruje reprezentativca Argentine kao svog igrača (usled ogromnih i prekoračenih izdataka za plate ostalih fudbalera), te je tako Mesi nakon 21. godine napustio stadion „Camp Nou“, na kojem je postigao – SVE.

Odmah su počela nagađanja oko toga u kojem klubu bi Mesi mogao da nastavi svoju karijeru, a najbrži i najkonkretniji je bio ponovo – Paris Sen Žermen.

 

Kada na ovu petoricu sjajnih novajlija dodate i igrače koji su trenutno u klubu poput – Kejlora Navasa, Markinjosa, Presnela Kimpembea, Huana Bernata, Marka Veratija, Andera Ereru, Anhela Di Mariju, Julijana Drakslera, Maura Ikardija, Nejmara, Kilijana Mbapea – dobijate sasvim izvesno daleko najkvalitetniji igrački kadar na Starom kontinentu.

Pritom, kao trenera imaju i jednog od ponajboljih mlađih stručnjaka – Maurisija Poketina.

Da to ne bude sve, francuski klub se dovodi u vezi i sa još dvojicom fenomenalnih fudbalera – Pol Pogbom i Teo Hernandezom, ali ostaje nam da vidimo da li će spomenuti „dvojac“ krenuti put Pariza ovog leta.

Paris Sen Žermen je sada prema mnogima oformio pravi „dream-team“, jer su doveli čak četvoricu izuzetnih igrača i jednog GOAT-a (Lionela Mesija), a samo za jednog od njih je plaćeno obeštećenje, dok su ostali stigli kao slobodni agenti, što je zaista neverovatan podatak, imajući u vidu kvalitete ovih fudbalera i njihovu vrednost na tržištu.

Upravo zbod toga, postavlja se pitanje – Da li je Paris Sen Žermen odradio najbolji prelazni rok u istoriji, jer u modernom fudbalu kakvog znamo, skoro niko nije očekivao da je tako nešto realno.

Svakako se sada ističe neverovatan „trio“ u fazi napada – Nejmar-Mbape-Mesi, koji bi trebao da „uliva strah u kosti svakom rivalu“.

Nema dvojbe da će klub iz Pariza sada bili veliki favorit za osvajanje svakog takmičenja u kojem će učestvovati (pre svega to se odnosi na Ligu Šampiona – trofej koji im nedsotaje i svakako je najveća želja prebogatih vlasnika), a da li će to uspeti da ostvare zavisi od dosta faktora i ostaje nam da na kraju sezone saznamo, ali barem „na papiru“ u ovom trenutku deluju „bez premca“…

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje