nedelja, 28. april 2024.

t1x2.net

spot_img

NFL SUPERBOWL LII: New England Patriots vs Philadelphia Eagles

U noći između nedelje i ponedeljka u Mineapolisu odigraće se 52. Superbowl. U velikom finalu Filadelfija Iglsi će na sve načine pokušati da skinu sa trona Toma Brejdija i njegove Nju Ingland Patriote. Ovo je ujedno repriza 39. Superbowla, jer su ova dva tima igrala u finalu 2004. godine kada su Patriote slavile sa 24:21.

Koliki je značaj ove utakmice najviše govori da je to godinama unazad najgledaniji sportski događaj na svetu, a jedino što može da se meri sa ovim dođadajem jeste finale Svetskog prvenstva u fudbalu, kao i Olimpijske igre.
Gledanost ove utakmice mnogima donosti ogroman profit, a koliko je to uzelo maha pokazuje i podatak da se tokom ove utakmice popije preko 230 miliona litara piva, pojede 50 milina pica. Naravno da je ovo sve veliki biznis koji i nema toliko veze sa sportom, pa tako televizijske kuće naplaćuju reklamni prostor za „skromnih“ 5 miliona dolara za reklamu od 30 sekundi.

No, da se mi vratimo onom najbitnijem, a to je svakako utakmica.

Nju Ingland:

Iz godine u godinu svi stručnjaci i analitičari predviđaju pad Nju Inglanda, ali oni ih iz godine u godinu demantuju. I zaista kada se malo dublje analizira Nju Ingland je sinonim za konstantnost, jer su jedina ekipa koja skoro pa uvek uđe u plej of, a kada dođe plej of Tom Brejdi pali svoje „super moći“ i radi ono što najbolje zna, a to je da pobeđuje i osvaja titule.
Nije ova sezona dobro počela sa Patriote. Oni su na otvaranju sezone bili počišćeni od Kanzasa na svom stadionu, i baš su izgledali kao izduvan balon. Čak i kada su pobeđivali igra nije bila najbolja i počele su da kruže priče kako je to to kada su Patriote u pitanju. Ipak, sa tim se nije složio i veliki majstor Bil Beliček. Iz kola u kolo Patriote su igrale sve bolje i bolje, a vrhunac forme su dostigli kada je najpotrebnije, a to je nekoliko kola pred plej of. U meču protiv Picburga u svom stilu su preokrenuli meč i po ko zna koji put su  ostali nerešiva enigma za Majka Tomlina i njegove Stilerse. Kada je plej of u pitanju mi se zaista ne sećamo kada je Nju Ingland ovako lako došao do samog kraja.
Titanu su im zadavali muke samo jednu četvrtinu, a meč protiv Dzeksonvila je bio nešto teži, ali samo iz razloga što je jedan od najboljih igrača Rob Gronkovski meč završio nešto ranije. Ipak, i bez njega Nju Ingland je pobedio, i pokazao da ne zavise samo od jenog čoveka, već da je to u pitanju sistem koji radi posao već godinama.
Mnogi mislie da su Patriote „nepobedive“ pogotovu nakon onog preokreta protiv Atlante, a  pitanje od milion dolara glasi šta treba da se učini da bi pobedili Brejdija i družinu?

Filadelfija:

Filadefija je svakako osveženje ove sezone i to vrlo prijatno osveženje. Niko pa ni oni sami nisu očekivali da će doći ovako daleko, posebno nakon katastrofalne prošle sezone kada su bili poslednji u svojoj diviziji. Te godine draftovan je Karson Wenc i oko njega se gradila cela igra. Wenc je bio užasan kao i ceo tim, ali uprava mu je pružila šansu i on im se odužio na najbolji mogući način. Filadelfija je tokom regularnog dela sezone igrala najlepši fudbal u to nema sumnje, ali desilo im se ono najgore što može da se desi jednom NFL timu. Karson Wenc je u finišu meča protiv Remsa pokidao prednji ukršteni ligament i to je značio kraj sezone za sjajnog QB-a.
Rezervni QB Niko Fols je neočekivano upao u vatru, a javnost je bila skeptična kada su njegovi kvaliteti u pitanju. On je svojim igrama to i potvrdio, a posebno se to odnosi na meč protiv Dalasa u kom Filadefija nije poentirala. Ipak, trebalo mu je malo vremena da se adaptira, da shvati da mu se pruža prilika koja mu se možda nikada više neće pružizi, i Fols je počeo da igra. Vratio je sigurnost u svoje pasove, a konekcija sa Alšonom Dzefrijem je bivala sve bolja i bolja.
Njegov prvi pravi ispit bio je protiv Atlante Falkonsa koji su u tom trenutku možda bili u najboljoj formi. Upravo je u tom meču po našem mišljenu Nik Fols pokazao za šta je sposoban, i po nama bio igrač utakmice ,jer je u nekim ključnim trenucima igrao sjajno. Odveo je svoj tim u finale konferencije i to mu je dalo ogromno samopouzdanje. Saigrači su stali iza njega, počeli da mu veruju, a to je najbolja pokazala utakmica protvi Minesote u kom je Filadelfija pokazala svu svoju moć, a što je najbitnije pokazala je da i oni kao i Patriote ne zavise od jednog igrača već da su homogena sredina i pre svega tim.

Ključ meča:
Mnogi Filadefiji ne daju skoro nikakve šanse za osvajanje trofeja. Mi se baš i ne slažemo sa tim, a ovu su stavke na koje bi Filadefija morala da obrati pažnju barem po našem mišljenju.

1)Nik Fols

Nik Fols mora da bude onaj pravi, mora da bude vođa. Ovo je utakmica koja je pojela mnoge kvoterbekove i velike igrače kroz istoriju. Prvih par akcija mora da odradi vrlo precizno da bi dobio na samopouzdanju, a samim tim podigao svoj tim.

2)Pritisak na ofanzivnu liniju Nju Inglanda.

Jedan od glavnih razloga zašto Brejdi ovako dominira ligu jeste ofanzivna linija koja skoro pa savšeno cuva Toma Brejdija. Brejdi kroz karijeru nije imao velikih problema sa povredama upravo zbog sjajne ofanzivne linije koja ga štiti. Ona mu daje vremena i sigurnost da baci tačan pas i ako tu Fila poremeti stvari imaju svoju šansu. Oni moraju da se probiju do Brejdija i da ga zakače, ili obore svaki put pa makar on kompletirao taj pas. Na taj način Brejdi će morati da razimišlja i o tome da li mu neko dolazi sa leđa, a pas igra sigurno neće funkcionisati kao obično.
To je uradio Denver pre dve godine u finalu konferencije, to su uradili Dzajantsi i Baltimor kada su osvajali titulu i to mora da uradi Filadefija.
Nju Ingland nema igru trčanjem, a i odbrana Filadelfija je najbolja kada je branjenje trčanja u pitanju. Cela igra Patriote se zasniva na pas igri i poenta je destabilizovati Brejdija. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali to je ključ.

Što se konačnog ishoda tiča zaista je sve moguće. Ipak, imajte na umu da će ovaj spektakl gledati ceo svet i da nikome ne bi odgovaralo da meč bude jednosmeran i dosadan. Iz tog razloga preporučujemo over poene, ali najbolja opcija po nama jeste da se zavalite u svoje fotelje i uživate u sjajnom meču.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje