petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Poslovanje Zvezde i Partizana: Dugovi najmanje 100.000.000 evra!

Mediji su poslednjih dana nešto ažurnije prenosili vesti o finansijskom poslovanju naših fudbalskih klubova, pa smo saznali mnoge podatke za koje se tvrdi da su provereni. Jedan od takvih je i onaj potekao iz svetske fudbalske organizacije FIFA, a koji se odnosi na desetogodišnje istraživanje fudbalskog tržišta u svetu. Dati su precizni podaci za svaku zemlju, pa tako i za Srbiju. Od 2011. do kraja 2020. svi klubovi kod nas su ukupno potrošili 94,8 miliona dolara na kupovinu igrača, i istovremeno u tom preiodu zaradili 312 miliona dolara od prodaje fudbalera.

Interesantan podatak, koji se teško uklapa u zvanične podatke o, na primer, transferima u prelaznom roku ovog leta. Prema podacima najobaveštenijeg fudbalskog sajta Transfermarkt, u poslednjem prelaznom roku Crvena zvezda je potrošila nula evra, jer je dovela samo slobodne igrače za koje nije ništa platila. Nešto izdašniji je bio Partizan, koji je nedavno izdvojio 700.000 evra za Kvinsija Meniga, a pre toga 450.000 evra za otkup ugovora Filipa Holendera.

Prema preseku FIFA, svi naši klubovi godišnje potroše u proseku 9,4 miliona dolara na kupovinu igrača, što je prevedeno oko osam miliona evra. Nema razloga da sumnjamo da taj trend nije nastavljen, pa ispada da su, na primer, Vojvodina, Čukarički, Mačva ili Grafičar, potrošili osam puta više za svoje nove igrače nego Zvezda i Partizan zajedno. Nešto tu ne štima…

Nekako mi se u izveštaj FIFA ne uklapa ni izjava nekadašnjeg sportskog direktora Partizana Ivice Ilijeva, koji je nedavno rekao da je 0d 2015. do 2019, koliko je on bio na funkciji, Partizan zaradio 60 miliona i 910.000 evra od prodaje igrača. To su ujedno i najveći transferi kluba u protekloj deceniji (Pavlović, Stevanović, Leonardo, Sadik, Milenković). Ova suma je zaista impresivna, ali – gde je preostalih preko 200 miliona evra, koliko su prema podacima FIFA inkasirali svi srpski klubovi u desetogodišnjem periodu? Da li da opet pominjem Vojvodinu, Čukarički…

Toliko o prihodima. A sad da pređem na onu drugu stranu, tamnu, u kojoj su rahodi i dugovi. Tu ima i ozbiljnih priča, ali i krajnje bizarnih. Kao, na primer, da Crvena zvezda mora da plati kaznu zbog rasističkog ispada gledaoca na tribinama na utakmici protiv Milana na kojoj uopšte nije bilo gledalaca zbog korone! Ili, da je isti klub prodao jednog igrača Fiorentini (Aleksu Terzića), a sad mora uz njega da plati i 596,797.95 evra! Od toga 119,359.59 kao penale, i kamatu od šest odsto od 10. marta 2020. do dana uplate – presudio je 26. januara ove godine sudija FIFA Johan van Galen u slučaju koji je bez presedana poslednjih decenija. Beogradski klub je, navodno, tražio od Fiorentine da ne uplaćuje novac na klupski račun, već na račun jedne nemačke banke. To samo po sebi ne mora da bude sumnjivo, jer je česta praksa prilikom transfera. Klub iz Firence je prvu ratu isplatio po dogovoru, ali je druga, nečijom greškom, otišla na račun Crvene zvezde.
Iz beogradskog kluba su reagovali, pa je dogovoreno da Fiorentina uplati isti iznos (596,767.95  evra) i na račun nemačke banke, što je 8. maja 2020.  i urađeno. Šest dana kasnije potpisan je i ugovor po kome Zvezda treba da uplati (vrati) Fiorentini tu sumu do 30. septembra 2020. uz šest odsto kamate i penale od 20 odsto ukoliko do uplate ne dođe…

Prema poslednjim podacima naše poreske uprave, fudbalski i košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda najveći su sportski dužnici za porez u državi. Ta četiri kluba duguju oko 12 miliona evra neplaćenih dažbina.

– Koristimo sve pravne instrumente da zaštitimo klub u ovom momentu posebno u slučajevima kada druga strana pokušava neosnovano da iskoristi nastalu situaciju i ne pokazuje minimalnu poslovnu etiku dobrog privrednika i poslovnog partnera – izjavio je pre nekoliko dana Marko Petrović, operativni direktor Crvene zvezde. Istina, ne u vezi neplaćenog poreza nego neplaćenog duga od milion evra italijanskom Lečeu za fudbalera Falka.

Na drugoj strani Topčiderskog brda tradicionalno kriju poslovne podatke, ali nešto ipak procuri. Fudbalski klub Partizan je krajem 2019. godine – prema podacima Agencije za privredne registre (APR) – dugovao oko 31 milion evra. To je više od deset miliona povećanje u odnosu na kraj 2018. Razlog verovatno leži u činjenici da Partizan nije igrao grupnu fazu Lige Evrope, jer je eliminisan od Bešiktaša u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Mada u Partizanovom slučaju postoji i “druga škola mišljenja”. Zapravo dve, a predvode ih bivši predsednik Dragan Đurić, koji dug procenjuje na pedesetak miliona, i bivši potpredsednik Vladimir Vuletić, koji tvrdi da nije reč o sumi većoj od 11 miliona evra.
Prema podacima istog tog APR-a, na dan 31. decembra 2020. ukupan dug Fudbalskog kluba Crvena zvezda iznosio je – 61.761.000 evra! U to nisu uračunata dva “oproštena” kredita od Marfin banke i Agrobanke, u ukupnom iznosu od 22,5 miliona evra…

Baš ta dva kredita ne treba zaboravljati, oni mogu biti veliki problem Crvenoj zvezdi. I izazvati neprijatnu zainteresovanost UEFA za crveno-bele. Jer, nezavisni rukovodioci UEFA će primetiti instituciju otpisanih kredita ogromnih vrednosti. BDO (jedna od najvećih svetskih mreža firmi koje pružaju usluge iz oblasti revizije, računovodstva, poslovnog i poreskog konsaltinga) će morati izveštaj da prosledi nacionalnoj federaciji koja je već pod monitoringom UEFA, i da ista odmah taj izveštaj prosledi UEFA odeljenju za finasijski fer plej. To može otežati dobijanje nove evropske licence, a najblaža kazna koja se može očekivati je zabrana dovođenja igrača na određeni period.
Revizorska kuća BDO tvrdi da “Crvena zvezda posluje sa ogromnim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, ali i da su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine, uz zaključak da ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost da nastavi poslovanje po načelu stalnosti poslovanja”, odnosno da Crvenoj zvezdi preti stečajni postupak i bankrot.

Ove godine zarada Zvezde od Evrope i marketinga bi ukupno trebala biti oko 14 miliona, tako da će dug, po već viđenim projekcijama skočiti za novih minimum 28 miliona. Ovo je oslonjeno na projekciju samog Zvezdana Terzić, koji tvrdi kako Zvezdi godišnje treba između 40 i 50 miliona evra za normalno poslovanje. Ispada da je realno očekivati da zaključno sa ovom godinom dug bude 90 miliona.

U tom moru brojki kao kapljica izgleda ono “milionče” zbog koga je nedavno italijanski Leče digao onoliku prašinu. “Filipo Falko otišao je u Crvenu zvezdu koja se prilikom transfera obavezala na određene finansijske korake. Ti koraci su značili da je Zvezda do sada trebalo da nam uplati 1.000.000 evra. Po 500.000 evra u januaru i junu. A do sada nije uplatila ni evro. I onda je Falko tražio od nas da mi odustanemo od tih finansijskih potraživanja. Tu je nastao konflikt. Ne treba biti baš posebno maštovit da shvatite o čemu se radi”, rekao je italijanskim medijima predsednik Lećea Saverio Stiki Damijani.

 FIFA tribunal se oglasio u vezi sa “Slučajem Falko”. Prvostepena presuda je već doneta, a pored 1.000.000 evra koje nam duguje, Zvezda je obavezna da plati penale i kamate. Ta presuda je zvaničan akt i ako je Crvena zvezda ne bude poštovala, izgubiće licencu za takmičenje u evrokupovima. Crvenoj zvezdi preti i zabrana registracije igrača u naredna dva prelazna roka, ako ne ispuni obaveze iz Falkovog transfera – dodao je Stiki Damijani.

Nema sumnje da bi stvari bile daleko bolje da je Zvezda uspela da se ove godine plasira u Ligu šampiona. Eliminacija od moldavskog Šerifa koštala ju je preko 11,5 miliona evra. Imala bi zagarantovanih pet miliona za igranje u plej-ofu, a i ako ne bi uspela da uđe u Ligu šampiona igrala bi Ligu Evrope za šta bi dobila 6,6 miliona za plasman i po koeficijentu.

– Ovo nije poraz kao neki drugi, ovaj će da boli dugo, jer je ulog bio veliki, a mi nismo bili pravi. Imali smo velike ambicije a nismo bili na visini zadatka. Niko od nas – izjavio je posle utakmice sa Šerifom generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić.

Uteha je stigla posle dvomeča sa Klužom, koji je Zvezda ubedljivo dobila i kvalifikovala se u Ligu Evrope. To joj je donelo 5,478.000 evra – za početak. Svaka pobeda može uvećati ovu svotu za po 630.000 evra, nerešen rezultat vredi 210.000, prolaz u drugu fazu pola miliona…

I komšijski Partizan će nešto zaraditi u predstojećim mesecima. Plasman u grupnu fazu Lige konferencija crno-belima donosi sigurnih 3,919 miliona. Svaka pobeda vredi novih pola miliona, remi – 166.000 evra, prvo mesto u grupi 600.000, drugo 325.000…

Kad sve ove cifre saberem i oduzmem, ispada da dva naša najpopularnija kluba zajedno duguju preko sto miliona evra, i da im se smeši zarada od nekih devet miliona, U to nije uračunata prodaja igrača. A ako će prodavati igrače kao što je to Zvezda uradila kad je poslala Terzića u Fiorentinu – onda bolje da ne prodaju. Samo prave štetu za koju se ne zna ko će je na kraju nadoknaditi. Jer, da podsetim, reč je o sportskim klubovima koji se vode kao udruženja građana, a tu je finansijska odgovornost vrlo klimava kategorija.


Izvor: MaxbetSport

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje