subota, 04. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljanje C grupe Afričkog kupa Nacija 2024!

Još jedan ekstremno zanimljiva grupa u kojoj nećemo imati nijednu ekipu sa severa Afrike, ali zato četiri jako dobra tima iz subsaharske Afrike, gde je i branilac trofeja selekcija Senegala, potom Kamerun, ali i dva tima sa dosta talentovanih igrača, selekcije Gvineje i Gambije.


Selekcija Senegala je aktuelni šampion Afrike, tim koji će se definitivno mnogo toga pitati i na ovom takmičenju, selektor je ostao isti, legendardni kapiten ove selekcije sa SP 2002-e godine Aliou Sise i trener koji je doneo do sada jedinu titulu prvaka Afrike, tim koji je po kvalitetu možda i ranije bio spreman za ovakav učinak. Najveći upitnik će stojati kod motivacije tima koji je već ostvario isti uspeh, a ovde ćemo videti da li ponovo mogu do istog.

Što se tiče sastava tima, on je manje više nepromenjen u odnosu na onaj koji je osvojio ovo takmičenje, na golu je sjani Mendi koji sada brani boje Al Ahlija, uz Seni Dienga golmana Midlzbroa. U odbrani je glavna snaga Kalidu Kulibali, ali i Sabali iz Betisa, Niakhate iz Notingem Foresta, Balo Ture iz Fulama i Jacobs iz Monaka uz još par momaka iz uglavnom francuskih klubova. U veznom redu glavnu ulogu će ponovo imati Idriga Gana Gueye iz Evertona, N.Mendy iz Lensa, Papa Matar Sar iz Totinhema, Pape Gueje iz Marseja, iskusni Kouyate iz Notingem Foresta, dok u napadu i na krilnim pozicijama imamo Krepina Diatu iz Monaka, Sadio Mane kao glavna zvezda tima, potom Jackson iz Čelzija, dvojac iz Marseja – Ismaila Sar i Ilimane Ndiaje, kao i Sima igrač Rendžersa.

REZIME: Selekcija Senegala je po nama opet među glavnim favoritima za osvajanje titule, imaju sjajan sastav na raspolaganju, kao i trenera koji je uz tim duže od decenije i koji poznaje svoje igrače, uz to imamo i ključne zvezde tima tu, nemaju povreda i imaju idealne uslove za odbranu titule prvaka Afrike.


Još jedna jako zanimljiva selekcija koja je u poslednje vreme prikazala neke zanimljive igre i ostvarila rezultate, koji su neke koji slabije prate afrički fudbal, možda i iznenadili, to je selekcija Gambije. Tim koji dosta dugo igra u ovom sastavu, ali koji ima dosta zanimljivih igrača od kojih su neki prikazali i dobre igre u evropskim klubovima. Do sada je najbolji rezultat iz 2021-e godine gde je ova selekcija stigla na 1/4 finala, a ovo je bilo tek njihovo drugo učešće. Što se tiče mesta selektora, njih sa klupe predvodi isti selektor koji je i tada sedeo na klupi Tom Saintfait koji ima bogato iskustvo iz raznih afričkih i azijskih selekcija.

Poziciju golmana pokrivaju Modou Jobe iz Kaizer Čifsa, uz dva golmana iz Evrope, iz bugarske Lokomotiva Sofije – Baboucarr Gaye, a iz švedskih nižih liga dolazi Lamin Sarr. Defanzivna linija je pod komandom Omar Colleya iz Bešiktaša, dosta zanimljivo deluju i James Gomez iz Sparte Prag, potom Janko iz Young Boys-a, a treba spomenuti i Noah Sonko Sundberg iz Levskog iz Sofije. Što se tiče veznog reda ima par zanimljivih igrača, ali nedostatak kreacije u ovom delu tima možda i najviše ograničava ovaj tim, tu su igrači iz Danske, Austrije, Maroka i Švajcarske. Dok u napadu imaju udarnu snagu svog tima, pre svega trojac Ablie Jallow iz Meca, kao i iz saudijskih klubova Musa Barrowa, Assan Ceesay, a tu su i Ebrima Colley iz Young Boysa, kao i napadač Čukaričkog – Badamosi.

REZIME: Veoma zanimljiv tima koji jedini problem ima u nepostojanju plana B, šta se dešava kad zakaže tandem Jallow – Barrow ili se povredi štoper Colley, alternative nisu na tom nivou, a upravo pomenuta trojka nosi igru ove selekcije, ukoliko oni budu na maksimalnom nivou, uz malo sreće, verujemo da mogu do pozicije najprijatnijeg iznenađenja turnira, prolazak dalje makar sa treće pozicije u ovom trenutku deluje realno iako je grupa izuzetno teška.


Pet puta je selekcija Kameruna osvajala Afrički kup Nacija, poslednji 2017-e godine (1984, 1988, 2000, 2002, 2017), na ovo takmičenje dolazi posle dosta turbulencija koje je selekcije preživela kada se završilo Svetsko prvenstvo, po mom mišljenju i dalje je selektor Song ubedljivo najslabija karika ove selekcije i nešto što bi moglo da ih košta i na ovom takmičenju, za sada ima skor 7 pobeda, 8 remija i 8 poraza, što u situaciji kada ima igrački kadar kakav ima nije baš ni dobro ni realno, ali dobro znamo za njegovu važnost u istoriji fudbala ove zemlje.

Povratak golmana Onane u nacionalni tim posle sukoba sa selektorom tokom Svetskog prvenstva, može da bude važan za tim, tu je i Ondoa iz Nima. Što se tiče odbrane, došlo je do nekih promena čak šest igrača ima jednocifren broj nastupa, ali i iskustvo iz liga Evrope – tu su Wooh iz Rena, Yongwa iz Lorijana, Bokele iz Bordoa, Junior Tchamadeu iz Stouka i Tchato iz Monpeljea, uz par iskusnijih igrača poput Nouhou Toloa iz Sijetla, Castelletto iz Nanta i Harold Moukoudi iz AEK-a. U veznom redu slučna situacija, jedini sa dosta iskustva je igrač Napolija, André-Frank Zambo Anguissa, dok su tu još i Ntcham iz Samsuna, Neyou iz Leganjesa, napad predvodio kapiten selekcije Vincent Aboubakar, Karl Toko Ekambi iz Abhe, Ngamaleu iz Dinamo Moskve, N’Jie iz Sivasa.

REZIME: Baš kao što sam napisao i u analizi, mišljenja sam da ova selekcija pre svega ima puno problema u vođenju tima, Song do sada nije doneo ništa dobro selekciji i ima zaista puno kredita kod federacije (Eto-a), tako da pre svega zbog toga mislim da će ova selekcija još jednom razočarati, postoji određeni kvalitet u timu, ali i puno znakova pitanja pa je realna borba za drugo i treće mesto u grupi, a ukoliko ponove lošu atmosferu sa SP-a, možemo ih videti i kao fenjeraša ove grupe.


Može se reći da je Gvineja jedan od redovnih učesnika na takmičenjima za najbolju selekciju Afrike, na poslednjih 10 šampionata, učestvovali su na 7, a četiri puta su stigli do 1/4 finala, poslednji put 2015-e. Tim je sastavljen od dosta igrača iz evropskih klubova, a sastav je sada već iskusan kada se radi o reprezentaciji, ono što takođe može da bude minus timu jeste neiskustvo trenera Kaba Diaware, kome je ovo prvi postao, a počeo ga je 2021-e godine, kao igrač ima veliko iskustvo iz Evrope, igrao je čak i za mladu selekciju Francuske, ali kao trener nema iskustva i upravo je to ono što će verovatno koštati ovu selekciju. Što se tiče tima, na golu je već godinama Aly Keita iz švedskog Ostersundsa, dok defanzivnu liniju čine I.Sylla iz Monpeljea, Ali Camara iz Young Boys-a, Saïdou Sow iz Strazbura, Mouctar Diakhaby iz Valensije, kao i par novih momaka u liku, Ibrahim Diakité iz Remsa, Jeanviera iz Kayserispora. U veznom redu treba pre svega istaći Naby Keïta iz Verder Bremena koji je i kapiten tima, Amadou Diawara iz Anderlehta, Ilaix Moriba iz Lajpciga, a ima i igrača Mehelena, Leganjesa, St.Etijena. Napad će predvoditi Morgan Guilavogui iz Lensa, kao i Serhou Guirassy iz Študgarta, jako zanimljiv tandem igrača koji imaju dosta veliki talenat, a tu su i F.Kamano iz Abhe, Jose Kante iz Urave.

REZIME: Ovo je tim koji može da bude neprijatan rival, ima puno iskusnih igrača, zanimljiv napadački tandem, uz solidan vezni red i odbranu, ali isto tako kako mogu da iznenade prijatno, mogu i potpuno da se raspadnu, Diawara je trener koji deluje da nema potrebno znanje i iskustvo da iskoristi ovo što ima, ali ostavljamo prostor da nas iznenadi, naša prognoza je četvrto mesto u grupi, a u najboljem slučaju borba za treće mesto i prolazak na mala vrata.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje