petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljanje Portugalske Premiera lige kroz intervju sa Luis Santos Castelom!

Ovog vikenda počela je sezona u Prvoj ligi Portugala, a kako bi vam približili dešavanja u ovoj ligi i šta se dogadjanja tokom prelaznog roka, kao i kakva su očekivanja u zemlji pravaka Evrope, pitali smo Luis Santos Castelo-a, novinara na portugalskom portalu www.bancada.pt  , a evo šta nam je on rekao:


1.Šta možete da nam kažete uopšteno u Portugalskoj ligi?

Portugalaska liga je tranziciona liga. Mnogi najbolji svetski igrači se u skorije vreme ,,koristili’’ Portugalski Ligu da  dođu na viši nivo svetskog fudbala (Englesku ligu, Špansku ligu…), tako da je kvalitet postoji u Portugalu, ali je uvek obnavlja. Ovo omogućava Portugalskoj ligi da ima kvalitet koji je svratava u top 10 liga u evropskom fudbalu, do  skoro je bila 5-ta po UEFA rangiranju, ispred Francuske lige, ali teško je poverovati da će Portugalska Liga dostići nivo najboljih liga u Evropi najviše zbog toga što najbolji igrači napuštaju portugalske klubove kada počnu da impresioniraju i pokazuju svoj talenat. Da zaključim, portugalski klubovi imaju jednu od najboljih skauting službi u celom svetu i dobri su u skautiranju talenata, naročito u Južnoj Americi, dok se rad na akademijama fudbala sa mladim igračima razvija iz godine u godinu.

2. Smene trenera u periodu između dve sezone? Za koje trener možemo da kažemo da su napadački orjentisani, a koji su više okrenuti defanzivi?

Promene trenera su sledeće: Porto ( umesto Nuno Espirito Santo stigao je Sergio Konseisao), Rio Ave (Luis Kastro je napustio klub, a stigao je Miguel Kardoso), GD Caves (Otišao je Rikardo Soares, a stigao Luis Kastro), Moreirense (Petit više nije trener kluba, sada je to Manuel Machado). CD Aves (Jose Mota je napustio klub, stigao je Ricardo Soares). Treneri Benfike, Porta i Sportinga su uvek okrenuti ka napadačkoj taktici jer su ovo najbolji timovi lige, ali ima i drugih trenera koji vole napadački fudbal i posed lopte, to su Luís Castro (GD Chaves) i Pedro Martins (Vitória Guimarães). Sa druge strane treneri koji će najverovatnije posegnuti za defanzivnom strategijom su Pepa (CD Tondela), Domingos Paciencia (Belenenses) i Vasco Seabra (Pacos de Ferreira).

3. Koji je najveći problem fudbala u Portugalu?

Misterija i manjak transparentnosti. Svake godine ima nekih novih sumnjivih aktivnosti i prekršaja koje stvaraju oni koji odbijaju da budu transparentni i čisti. Ali to je tema koja može da traje satima.

4. Hajde da krenemo sa predstavljanjem timovu u Primerira Ligi, šta možeš reći od Benfici, prošlosezonskim šampionima, o njihovim transferima, i šansama u evrokupovima?

Ederson, Lindelof i NélsonSemedo su napustili Benfiku za velike sume novca, ali do sada niko nije stigao da ih zameni. Bruno Varela se vratio u Benfiku i može se reći da stiže kao zamena za Edersona, ali on nije na njegovom nivou. Benfika nije napala tržište ili bar još uvek nije, stigli su Seferović, Krovinović i Martin Chrien, i to je to što se tiče pojačanja. Benfika i pored toga ima odličan tim, naročito u napadu, gde imaju sjajne napadače poput Jonasa, Mitroglua, Jimeneza i Seferovića, i odlične krilne igrače Rafu, Cervi-a, Živkovića i Salvia. Oni će najverovatnije da se do kraja bore za petu titulu u nizu. Što se tiče Lige šampiona, uvek je teško predvideti nešto dok se ne formiraju grupe, ali cilj Benfike je kao i obično plasman u nokaut fazu. Kada stignu tamo, Rui Vitorio i njegov tim će misliti

5. Šta nam možeš reći o Portu, ko je sledeći Džejms Rodrigez, Sandro ili Džekson Martinez u ovom timu?

Veoma sa zaintereseovan za Porto ove sezone. Zbog finansijskih izadatak nisu mogli da potroše veliki novac za transfere. Novi trener Sergio Konseisao, vratio je igrače koji su bili na pozajmicama, kao što su Ricardo Pereira, Aboubakar, Marega, Hernani i Serigio Oliveira i tok pripremnog perioda svi su igrali odlično. Duo Soares i Aboubakar postigao je puno golova u prijateljskim mečevima i zbog toga nikome ne nedostaje Andre Silva koji je prešao u Milan za 40 miliona evra. Mladi igrači poput Otavia i Oliver-a imaju talenat i mogu da naprave nešto. Što se tiče defanzivaca, brazilci Alex Telles i Felipe su igrali jako dobro prošle sezone i verovatno će tako biti i u sezoni 2017/18.

Abobubacar i Soares mogli bi da predstavljaju veliku opasnost za odbrane rivala!

6. Sporting je bio veoma aktivan tokom transfer perioda, šta misliš o ovom timu?

Posle slabe sezone 2016/17, Sporting je znao da mora da promeni transfer politiku i to su i uradili. Fabio Coentrao, Mathieu i Doumbiaare su iskusni igrači koji su se dokazali u svojim karijerama ali njihova forma može da bude nepredvidiva. Acuna je bio najskuplji (skoro 10 miliona evra) ali je dokazuje da je zaista dobar igarač isto kao i Bruno Fernandes koji se vraća u Portugal posle nekoliko godina u Seriji A. Njih dvojica su bili najskuplja pojačanja u ovom prelaznom roku, a najverovatnije i najbolja. Andre Pinto, Battaglia i Mattheus Oliverira su stigli iz manjih portugalskih klubava i niko ne zna tačno šta da očekuje od Piccini-a, Ristevskog i Salina.

7. Prošle sezone Guimaraeš je završio na četvrtom mestu, kakve su njihove šanse sada i šta misliš o njihovom timu?

 Vitoria Guimaraes je imala odličnu sezonu pod vođstvom trenera Pedra Martinsa. Vratili su Celis-a i Hurtada, koji su bili na pozajmicama, a dovođenje Oscara Estupinan-a je odličan potez, on je odličan mladi napadač, a to im je bilo potrebno posle odlazaka Soaresa i Marega u Porto. Njihov cilj je da imaju kvalitetno učešće u Ligi Evrope i da zavše iznad Brage na tabeli, njihovog najvećeg rivala.

 8. Braga, promene u timu?

SC Braga je bila prilično aktivna tokom prelazno roka. Esgaio i Jefferson su stigli iz Sportinga, Dyego Sousa, Fransergio i Raul Silva su stigli iz Maritima. Danilo je vratio sa pozajmice, a pozajmljen je Andre Moreira iz Atletiko Madrida. Mladi igrači poput Xadas-a pokazuju das u sposobni da igraju jako dobro. Najveći gubici su odlasci Xeca, Andre Pinta i Battaglia, kao i napadača Alan-a koji je završio karijeru i sada radi u klubu. U klubu dobro znaju da je važno da prestignu Vitoriu Guimares na tabeli.

9. Maritimo je uvek teško gostovanje za sve timove?

Da. Stadion dos Barreiros je uvek komplikovano gostovanje za sve timove, jer Maritimo odlično igra na svom terenu. Ipak Maritimo je ostao bez nekih važnih igrača i sada će morati da rade dosta više kako bi opet imali uspešnu sezonu.

10. Rio Ave, Feirense, Boavista?

Rio ave je radio jako dobre stvari u prelaznom roku, Krovinović i Roderik su dva najvažnija igrača koja su napustila tim, ali su stigli Francisko Geralder na pozajmicu iz Sportinga, Yuri Riberio na pozajmicu iz Benfike, Nuno Santos, Pele, Gabrielzinho i Marcao su takođe novi igrači i predstavljaju dobra pojačanja.

Feirense ima odličnog trenera (Nuno Manta Santos) i može kao i prošle sezone da bude miran i izbegne borbu za opstanak.

Boavista je nepredvidljiva, promenili su svega nekoliko igrača i doveli puno nepoznatih igrača tako da je sada jako teško da se prognozira nešto za ovaj tim.

11 .Chaves, Setubal, Pakos Fereira?

Matheus Pereira i Domingos Duarte (obojica na pozajmici iz Sportinga), Rúben Ferreira, Paulinho i Jefferson su dobra pojačanja za GD Chaves, tu je i odličani trener Luis Castro. Moja prognoza je da će oni imati još jednu sezonu u kojoj će obezbediti opstanak u ligi. U Setubal su stigli sledeći igrači: César, Patrick i João Teixeira (na pozajmicu iz Benfike), Gonçalo Paciência (na pozajmici iz FC Porto) and Tomás Podstawski, koji je takođe stigao iz Porta, oni predstavljaju dobra pojačanja za tim trenera Jose Coucerira i najverovatnije ih očekuje mirna sezona u sredini tabele. Pacos de Fereira kao i Bovista je veoma nepredvidljiva sa mladim trenerom.

12 .Belenenses?

Belenenses već ima jako loš start sezone, ispali su iz Liga Kupa od Real SC, tima iz Druge lige, izgubili su od Rio Avea u provom kolu lige. Njihov tim nije baš garancija da mogu da uspeju ove sezone, a trener Domingos Paciencia bi mogao da bude mnogo bolji.

13. Moreirense?

Sigurno ti koji je najteže analizirati u prvoj ligi, usled promene trenera i promene gotovo celog tima koji je popunjen sa dosta nepozantih igrača. Najverovatnije ih čeka borba za opstanak.

14. Tondela je preživela prethodne dve sezone, kakvi će biti ove?

CD Tondela će po mom mišljenju imati mnogo bolju sezonu nego što su to bile prethodne dve. Imaju dobre igrače u napadu, potpisali su Ricarda Costu, iskusnog portugalskog štopera koji je osvojio Ligu šampiona sa Portom 2004.godine i koji je dugo godina bio član nacionalnog tima. Imaju manjak kvaliteta na nekoliko pozicija ali mislim da imaju jači tim nego prošle sezone.

 15. Portimonense i Aves su novi timovi u ligu, šta nam možeš reći o njima?

I jedni i drugi imaju dobre timove, ali su primenili različite strategije tokom prelaznog roka. Portimonense je zadržao skoro sve igrače koji su ih i uveli u Prvu ligu. CD Aves je sa druge strane, promenio gotovo ceo tim, što može da predstavlja problem na počektu sezone. Oba tima imaju odlične trenere.

16. Koji tim ima najbolje šanse za plasman u evrokupove u sezoni 2017/18?

Osim Guimaraesa i Brage koji će se boriti za 4.mesto, Rio Ave i čak GD Chaves će imati šta da kažu u borbi za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Maritimo je takođe u toj borbi, ali će u mnogom zavisti od početka sezone.

17. Koji timovi će se naći u borbi za opstanak?

Belenenses i Moreirense, sup o meni dva tima koja neće imati lak zadatak da izbegnu ispadanje ove sezone. Ferreira, Boavista i CD Tondela mogu se naći u toj borbi. Dva nova tima u ligi Portimonense i CD Aves imaju dobre ekipe ali to ponekad nije dovoljno, tako da će morati da počnu prvenstvo jako dobro kako bi izbegli borbu za opstanak.

18. Koje su najinteresantnije tradiciju između timova?

Postoji tzv. ,,Tres Grandes’’ (Velika trojka), Benfika, Porto i Sporting koji imaju veliko rivalstvo između sebe. Najveće i najstarije rivalstvo i derbi Lisabona između Benfike i Sportinga. Dva tima sa najviše navijača u Lisabonu i najverovatnije u Portugalu, igrali su jedan protiv drugog u poslednjih 110 godina i njihovi mečevi su uvek najvažniji u godini. Benfika i Porto su takođe veliki rivali, a poslednjih decenija je to još više razvijano zbog uspeha Porta koji je ostvaren za vrede predsednika Pinto da Koste. Sporting i Porto su takođe veliki rivali, ali ni izbliza kao prethodna dva pomenuta meča. Porto igra derbi sa ekipom Boaviste, drugim najvećim klubom u Portu. U Minho-u, region u severnom Portugalu, igra se veoma napet derbi meč između Brage i Vitorie Guimaraes.

19. Da li je na svim stadionima podloga prirodna trava?

 Da. Veštačka podloga i sintetička trava su zabranjene u Ligi, još od sezone 2014/15 kada je Bovista imala ovakvu podlogu. Od tada svi klubovi igraju na prirodnoj travi. Veštačka podloga nikada nije bila popularna u Portugalu. Imamo lepo vreme tokom cele godine (malo hladnije i kišovitije zimi, ali ništa problematično), tako da veštačka podloga ne bi imala opravdanja.

20. Na koje igrače da obratimo pažnju ove sezone?

U Benfici su to Jonas, na koga uvek morate da obratite pažnju, isto kao i Mitroglua i Jimeneza, Seferović je imao dobra izdanja u pred sezoni, i pokazao je da može da bude opsnost za protivničke odbrane. U Portu duo Soares/Aboubakar dao je većinu golova tokom prijateljskih mečeva i svako će biti najjači deo tima Porta. Biće interesantno videti da li će Bas Dost iz Sportinga zadržati svoju neverovatnu formu koju je pokazao prošle sezone. Maros Acuna i Gelson Martins su druga dva ,,lava’’ koja će najverovatnije iskočiti u prvi plan. U ostalim timovima, kladion bih se na Raul Silvu i Dyego Sousu (Braga), ), Rodrigo Pinho (Marítimo), Francisco Geraldes (Rio Ave, na pozajici iz Sportinga), Etebo (Feirense), Maurides (Belenenses), Boateng (Moreirense), Cláudio Ramos (CD Tondela), Ewerton (Portimonense) Derley and Alexandre Guedes (CD Aves)

21. Ko su mladi igrači na koje treba da obratimo pažnju?

Grimaldo i Živkovic (Benfica), Daniel Podence (Sporting), Estupiñán, João Vigário i Raphinha (Vitória Guimarães), Matheus Pereira (GD Chaves, na pozajmici iz Sportinga), Leonardo Ruiz (Boavista, na pozajmici iz Sportinga) i Fernando Fonseca (Estoril-Praia, na pozajmici iz FC Porto).


Bilo je ovo predstavljanje cele lige Portugala i najzanimljivih činjenica koje bi trebale da vam približe ovu sve interesantniju ligu, još jednom zahvaljujemo našem kolegi iz Portugala, Luis Santos Castelo, što nam je izašao u susret i odgovori na sva naša pitanja!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje