četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga – najava sezone 2017/2018 (1. deo)

Kako smo za pojedine lige uveliko krenuli sa najavama, ali i predstavljanjem timova, red bi bio da počnemo i sa najuzbudljivijom ligom u Evropi, a u pitanju je engleska Premijer liga. U ovom članku predstavićemo vam Bornmut, Arsenal, Brajton, Barnli i Čelsi.

Pre toga, iako to verovatno i sami znate, podsetićemo vas na sistem takmičenja u prvoj ligi Engleske. Liga broji 20 ekipa, poslednje 3 ekipe direktno ispadaju u rang niže, a po novom načinu kvalifikovanja za Ligu šampiona i Ligu Evrope, prve 4 pozicije direktno idu u grupnu fazu Lige šampiona, a peta ekipa ide direktno u Ligu Evrope, te engleski klubovi od sezone 2017/18 definitivno izbegavaju kvalifikacije za evropska takmičenja.

Prethodne sezone, iz lige su ispali Hal Siti, Midlzbro i Sanderlend, a u prvu ligu Engleske došli su Njukasl, Brajton i Hadersfild Taun.

Svakako da je pred nama vrlo uzbudljiva sezona, a kako i koliko će koji tim ući spremno u sezonu, saznajte u tekstu ispod. Krenimo redom.


Bornmut

Naziv stadiona: Vitality Stadium
Grad: Bornmut
Kapacitet: 12.000 mesta
Godina osnivanja: 1899. godina
Menadžer: Eddie Howe

Bornmut je prethodnu sezonu odigrao sjajno, uz dosta dobrih utakmica uspeo je da se nosi i sa mnogo jačim rivalima, te deveta pozicija za ovu ekipu uopšte nije toliko veliko iznenađenje, ako pogledamo partije koje su fudbaleri ove ekipe pružali u toku cele sezone. Kada je u pitanju pripremni period, Bornmut se pokazao kao favorit i protiv ekipe za koje ne deluje tako, a uspeo je da igra nerešeno i protiv Napolija, dok je jedini poraz doživeo protiv Valensije, i to rezultatom 1:0.

Transferi:

Kada su u pitanju odlasci i dolasci igrača, njih nema puno, ali ima nekoliko zvučnih. Centralni bek Nathan Aké stigao je iz Čelsija za 20.52 miliona funti, golman Asmir Begović je iz istog kluba stigao za 10.35 miliona funti, centralni napadač Jermain Defoe je prešao iz Sanderlenda, desno krilo Connor Mahoney je stigao iz Blekburna, a centralni napadač Lewis Grabban se vratio sa pozajmice iz Redinga. Ryan Allsop, golman koji je na pozajmici u Blekpulu, pridružiće se Bornmutu krajem maja naredne godine.

Kao što smo već rekli, pored Allsop-a, iz kluba je otišao Harry Cornick, fudbaler koji i gra na poziciji desnog krila (prešao u Luton Taun), ali je pri pristizanju u klub, Lewis Grabban odmah prosleđen na novu pozajmicu, ovog puta u Sanderlend.

Vrednost tima se procenjuje na 110.12 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Od ekipe kao što je Bornmut sigurno treba očekivati opstanak u ligi bez mnogo problema, ukoliko se igra od prošle sezone ponovi. Čak šta više, nadamo se da će fudbaleri ove simpatične ekipe uspeti da se izbore i za koju poziciju više u odnosu na prošlu sezonu, što bi svakako bio sjajan uspeh za ovaj tim.


Arsenal

Naziv stadiona: Emirates Stadium
Grad: London
Kapacitet: 60.355 mesta
Godina osnivanja: 1886. godina
Menadžer: Arsene Wenger

Arsenal iz sezone u sezonu bezuspešno obećava, a čini se kao da bi ova sezona napokon mogla da bude prekretnica za simpatizere „topdžija“. Naime, Venger je napokon „odrešio kesu“, Arsenal je na pripremama igrao sasvim solidno, a pre 3 dana je pobedio Čelsi, te osvojio i prvi trofej ove sezone. Prošlu sezonu završio je na petom mestu, a katastrofalna igra na pojedinim susretima, bezidejnost u napadu i nedostatak igrača koji mogu da nose igru ove ekipe rezultirali su odlaskom Arsenala u Ligu Evrope, nakon dugo godina igranja u Ligi šampiona.

Transferi:

Sigurno da ste i sami čuli, najzvučnije pojačanje je svakako Aleksandar Lakazet, koji je stigao iz Liona za 47.70 miliona funti, a igra na poziciji centralnog napadača. Sead Kolašinac bi mogao da bude pravi izbor za Vengera, a mladi fudbaler stigao je iz Šalkea, nakon isteka ugovora sa nemačkim klubom. Sead ima svega 24 godine i igra na poziciji levog beka. Sa pozajmice se vratio i Joel Campbell, koji je bio u Sportingu iz Lisabona (igra na poziciji desnog krila), ali i golman Wojciech Szczesny, koji je bio na pozajmici u Romi, ali je odmah pri stizanju u London prodat Juventusu za 10.98 miliona funti.

Centralni napadač Yaya Sanogo novi je član Tuluza, a evidentno je da za njega u napadu nije bilo mesta, te nas ovaj potez uopšte ne čudi. Uz to, golman Emiliano Martinez poslat je na pozajmicu u španski Getafe.

Vrednost tima se procenjuje na 516.60 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Kao što smo rekli na početku predstavljanja, očekujemo promenu u igri Arsenala, definitivno je Lakazet neko ko je nedostajao ekipi koja ima sasvim solidna imena na svim delovima terena, a uz ovaj sastav, Arsenal bez sumnje može da napadne titulu, pa dokle stigne.


Brajton

Naziv stadiona: The American Express Community Stadium
Grad: Falmer
Kapacitet: 30.750 mesta
Godina osnivanja: 1901. godina
Menadžer: Chris Hughton

Kako je sezona u engleskom Čempionšipu izuzetno dugačka i naporna, ne čudi nas kako je Brajton od 46 ligaških susreta uspeo da sakupi čak 93 boda, te se direktno plasira u prvu ligu, te izbegne plej-of. U pripremnim utakmicama Brajton je igrao prilično solidno, te je jedini poraz doživeo od madridskog Atletika, dok je na 2 utakmice igrao nerešeno, a na čak 3 ubedljivo slavio. Nema sumnje da će ovo biti veliki test za Hughtona, ali i za fudbalere, s obzirom na to da je nivo igre u Premijer ligi i Čempionšipu gotovo nemerljiv, iako je u oba prvenstva na vrhunskom nivou. Ne treba da vas čudi ni ako Brajton zabriljira, ali ni ako ne uspe da se uklopi u igru premijerligaša tako brzo. O tome sada ne možemo da pišemo, već nam ostaje da čekamo.

Transferi:

Transfera ima dosta više nego kod Bornmuta i Arsenala, a u klub su stigli sledeći igrači: centralni vezni Davy Pröpper stigao je u klub iz PSV-a za 11.70 miliona funti, golman Mathew Ryan iz Valensije za 5.40 miliona istih, levi bek Markus Suttner iz Ingolštada za 4.05 miliona funti, centralni vezni Pascal Groß stigao je iz istog kluba za 2.70 miliona funti, desni bek Ales Mateju stigao je iz Viktorije Plzenj za 2.25 miliona funti, centralni vezni Mathias Normann iz norveškog kluba FK Bodø/Glimt, centralni napadač Steven Alzate iz Lejton Orienta, sekundarni napadač Isaiah Brown kao pozajmljen igrač iz U23 tima Čelsija, dok se desni bek Tyler Hornby-Forbes vraća iz Akrington Stenlija 1. januara sledeće godine, desno krilo Henrik Björdal se već vratio sa pozajmice iz švedskog Geteborga, a centralni vezni Oliver Norwood i golman Christian Walton vratiće se krajem maja sledeće godine sa pozajmica iz Fulama i Vigana.

Kada je reč o odlascima, klub su napustili sledeći igrači: golman David Stockdale prešao je u Birmingem, desni bek Tyler Hornby-Forbes je pri pristizanju sa pozajmice ponovo poslat u isti klub, centralni bek Vegard Forren prešao je u Molde, levo krilo Elvis Manu u Genčlerbirligi, centralni napadač Chris O’Grady u Česterfild, golman Christian Walton je poslat na pozajmicu u Vigan (gore smo pisali o njemu), centralni vezni Oliver Norowood je poslat na pozajmicu u Fulam (i njega smo pomenuli u pasusu iznad), desni bek Rob Hunt prešao je u Oldam Atletik, Isaiah Brown, sekundarni napadač, će se vratiti u London krajem maja naredne godine, a levi bek Sam Adekugbe poslat je na pozajmicu u Vankuver. Golman Casper Ankergren se penzionisao u 37. godini života.

Vrednost tima se procenjuje na 65.12 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Teško je prognozirati kakav će plasman ostvariti novajlije u Premijer ligi, ali ako moramo da prognoziramo neko mesto, neka to bude donja polovina tabele, blizu pozicija koje vode u niži rang. Napominjemo, ovo je mišljenje urednika, i ne mora da znači da je tačno.


Barnli

Naziv stadiona: Turf Moor
Grad: Barnli
Kapacitet: 22.546 mesta
Godina osnivanja: 1882. godina
Menadžer: Sean Dyche

Uz dosta muke, Barnli se izborio za opstanak prethodne sezone, a videćemo kako će se ove sezone nositi sa svojim rivalima u prvenstvu. Kao i veliki broj ekipa iz Premijer lige, Barnli je prijateljske utakmice odigrao odlično, te ni na jednoj od istih nije poražen. Velikih izmena u ekipi nema, sigurno da će motiv Sean-a biti opstanak u ligi, a mi se nadamo da će menadžer u toj nameri i da uspe, s obzirom na to da Barnli ume da se nosi sa svim rivalima, što je pokazao i u protekloj sezoni, ali i u sezoni 2015/16 u Čempionšiopu. Sve u svemu, nadamo se uspehu ove ekipe, a svakako da osim toga moramo da vam skrenemo pažnju i na transfere.

Transferi:

Najzvučnije pojačanje jeste defanzivni vezni Jack Cork koji je stigao iz Svonsija za 8.19 miliona funti, kao i desno krilo Jonathan Walters koji je stigao iz Stouka za 2.07 miliona funti. Pored njih dvojice, u klub je stigao Phil Bardsley, desni bek iz Stouka (stigao je za 756 hiljada funti), levi bek Charlie Taylor iz Lidsa, golman Adam Legzdins iz Birmingema, centralni napadač Rouwen Hennings se vratio sa pozajmice iz Dizeldorfa, ali je sada i zvanično, pri stizanju u Barnli, prešao u nemačku i postao stalan član kluba gde je igrao kao pozajmljen igrač. Sekundarni napadač, Chrisi Long, poslat je na pozajmicu u Nortempton Taun, gde će biti do kraja maja 2018. godine.

Klub su napustili: Michael Keane, centralni bek koji je prodat u Everton za 25.65 miliona funti, desni vezni George Boyd prešao je u Šefild Venzdej, levo krilo Michael Kightly u Sautend Junajted, desni bek Tendayi Darikwa u Notingem Forest, ofanzivni vezni George Green sada je slobodan agent, golman Paul Robinson se penzionisao, a centralni vezni, Joey Barton, dobio je suspenziju, te ga nećemo viđati u dresu Barnlija skoro.

Vrednost tima se procenjuje na 73.80 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Naše mišljenje je da će Barnli imati problema oko borbe za opstanak ove sezone, te da ukoliko ne završi u Čempionšipu, maksimalna pozicija do koje može da „dosegne“ jeste šesnaesta, eventualno petnaesta na tabeli.


Čelsi

Naziv stadiona: Stamford Bridge
Grad: London
Kapacitet: 41.841 mesto
Godina osnivanja: 1905. godina
Menadžer: Antonio Conte

Konte je prošle sezone doveo Čelsi do titule bez mnogo problema, a da će Čelsi da osvoji trofej moglo se „namirisati“ dosta kola pre kraja. Računajući azijski kup, prijateljsku utakmicu protiv Arsenala, ali i poznati „Community Shield“, može se reći da Čelsi nije najbolje ušao u sezonu, te da bi mogao da ima problema u toku ove sezone, ukoliko neuigran uđe i u prvenstvo. Videćemo kako će, i da li će Konte i ove sezone ekipu izvesti na pravi put, ali i da li su pojačanja iz letnjeg prelaznog roka pravi potez, ili „bacanje para“, koje je nažalost danas u fudbalu postalo svakodnevica. Sve u svemu, uzbuđenja na utakmicama ove ekipe neće manjkati.

Transferi:

S obzirom na to da je broj igrača koji igra u Čelsiju ali je trenutno na pozajmici velik, nećemo pojedinačno pisati kada se koji fudbaler vraća u klub, već ćemo pomenuti samo pojačanja koja su se vratila u klub, bilo na kratko, ili za stalno.

Centralni napadač Álvaro Morata najzvučnije je, ali i najveće pojačanje Čelsija u ovom prelaznom roku, a španski reprezentativiac je prešao iz madridskog Reala za 58.50 miliona funti. Defanzivni vezni Tiemoué Bakayoko stigao je iz Monaka za 36 miliona istih, a centralni bek Antonio Rüdiger stigao je iz Rome za 31.50 miliona funti. Golman Willy Bacallero stigao je iz Mančester Sitija nakon isteka ugovoroa, levo krilo Charly Musonda Jr. je stigao iz U23 tima Čelsija, kao i centralni napadač Tammy Abraham, dok su se sa pozajmice na kraju prošle sezone vratili: desni bek Wallace Oliveira iz brazilskog Gremia, levi bek Abdul Rahman Baba iz Šalkea, centralni bek Michael Hector iz Ajntraht Frankfurta, levi bek Cristian Cuevas iz belgijskog Sint-Truidena, centralni bek Matt Miazga iz Vitesea, centralni bek Andreas Christensen iz Borusije Menhengladbah, golman Matej Delac iz Mouscrona, ofanzivni vezni Danilo Pantić iz Ekselsiora, centralni bek Kenneth Omeruo iz Alanijaspora, desno krilo Christian Atsu iz Njukasla, centralni vezni Lewis Baker iz Vitesea, levo krilo Nathan iz Vitesea, desno krilo Bertrand Traoré iz Ajaksa, centralni vezni Mario Pašalić iz Milana i desno krilo Juan Cuadrado iz Juventusa.

Kada je u pitanju lista odlazaka, tu su: Nemanja Matić, defanzivni vezni fudbaler, prešao je u Mančester Junajted za 40.23 miliona funti, centralni bek Nathan Aké u Bornmut za 20.52 miliona funti, desno krilo Juan Cuadrado u Juventus za 18 miliona istih, golman Asmir Begović u Bornmut za 10.35 miliona funti, desno krilo Bertrand Traoré u Lion za 9 miliona istih, desno krilo Christian Atsu u Njukasl za 6.75 miliona funti, defanzivni vezni Nathaniel Chalobah u Votoford za 5.67 miliona funti, a na pozajmice su poslati desni bek Todd Kane u Groningen, defanzivni vezni Danilo Pantić u Partizan, golman Jamal Blackman u Šefild Junajted, centralni vezni Mario Pašalić u Spartak iz Moskve, centralni bek Michael Hector u Hal Siti, centralni bek Matt Miazga u Vitese, centralni napadač Tammy Abraham u Svonsi, centralni vezni Ruben Loftus-Cheek u Kristal Palas, centralni bek Tomás Kalas u Fulam, desni bek Ola Aina u Hal Siti i centralni bek Kurt Zouma u Stouk. Legenda kluba, Džon Teri, prešao je u Aston Vilu.

Vrednost tima se procenjuje na 536.22 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Bez sumnje, Čelsi jeste favorit za osvajanje titule, ali je pitanje na koji način će se novi igrači uklopiti u sastav, te i kako će Čelsi ući u sezonu. Ove dve stavke bi mogle da imaju ili jako pozitivan, ili jako negativan ishod na igru Čelsija, po našem mišljenju.


Pre početka šampionata moći ćete da pročitate i kratke tekstove o ostalim timovima, a naredni članak očekujte uskoro!

Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje