utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija pobedila Italiju i osvojila kvalifikacioni turnir Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je kvalifikacioni turnir Svetske lige, pošto je u finalu turnira u Podgorici pobedila Italiju rezultatom 12:9. Srpski vaterpolisti su plasman na finalni turnir, koji se igra u Strazburu od 22. do 27. jula, ostvarili još u petak, kada su bili bolji od Španije, a trijumfom protiv Italije su pokazali da će i ovog leta ići na zlato u svim takmičenjima.

U meču za treće mesto, koji je takođe odlučivao o plasmanu na finalni turnir, Španija je sa 15:10 porazila Crnu Goru. Španci su poveli 6:3, zatim je Crna Gora do kraja poluvremena izjednačila na 6:6, ali ja Španija u nastavku bila mnogo bolja i plasirala se na finalni turnir u Strazburu, gde će igrati još Kanada, Francuska, Italija, SAD, Brazil, Australija i Srbija. Peto mesto na kvalifikacionom turniru pripalo je Mađarskoj, koja jes a 14:9 porazila Hrvatsku, dok je Grčka sa ubedljivih 18:12 porazila Francusku u meču za sedmo mesto.

Finale u Podgorici selektoru Dejanu Saviću poslužilo je za razne eksperimente. U igri nije bilo golgetera Strahinje Rašovića, a golmanima je najavio da će podeliti minutažu. Viktor Rašović je u jednom delu meča organizovao igru, igrači su često menjali pozicije. U igri sa dosta eksperimentisanja bilo je i uspona i padova.

Meč su obeležila i mnogobrojna isključenja, pa je Srbija samo u prvom poluvremenu imala deset napada sa igračem više, a Italijani jedan manje. Slično je bilo u nastavku, pa su Savić i Alesandro Kampanja mogli često da posmatraju svoju odbranu sa igračem manje, na čemu selektori inače vole da rade.

Drasko Gogov Srbija Italija SL 2022 (1)
(Foto: Vaterpolo savez Crne Gore)

Srbija je bolje otvorila susret i preko Rašovića, Gogova iz peterca i Ranđelovića povela je 3:1. Usledio je post, slabiji deo sa igračem više, što su borbeni Italijani iskoristili i u drugom delu izjednačili na 3:3, odnosno 4:4. Dušan Mandić i Marko Radulović su pred odlazak na odmor u dva vezana napada povisili na 6:4, koliko je bilo na pauzi.

Lorenco Bruni je prvi pogodio u nastavku, ali su uzvratili Gogov i Vico, pa je Srbija prvi put imala i „+3“. Poput Branislava Mtrovića i mlađi kolega Lazar Dobožanov je imao često odlične momente na golu.

Raspoloženi trostruki strelac, Draško Gogov, povisio je prednost Srbije na 10:6 i tu razliku su puleni Dejana Savića čuvali do kraja golovima Nikole Jakšića i Mandića.

MVP utakmice bio je Dušan Mandić, dok je Gogov bio najefikasniji sa tri gola.

Srbija – Italija 12:9 (3:2, 3:2, 3:2, 3:3)

Bazen SC Morača. Igrač više: Srbija 12 (6), Italija 19 (8). Dva igrača više: Srbija 3 (2). Peterci: Srbija 1 (1)

SRBIJA: Dobožanov, Mandić 2, Dedović, Ranđelović 1, Lazić, Vico 1, Gogov 3, Drašović 1, Jakšić 1, Radulović 1, Stojanović, V. Rašović 2, Mitrović. Selektor: Savić.

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 1, Damonte 2, Bruni 1, Fondeli 1, Kanela, Marciali 1, Rosi, Prešuti 1, Di Soma 2, Kondemi, Dolče, Pelegrini. Selektor: Kampanja.

Finalni turnir evropskih kvalifikacija za Svetsku ligu (Podgorica)

Četvrtfinale

Hrvatska – Italija 6:8
Mađarska – Španija 9:10
Crna Gora – Francuska 11:10
Srbija – Grčka13:6

Utakmice za plasman od 5. do 8. mesta

Mađarska – Grčka 14:13
Hrvatska – Francuska 13:12

Polufinale

Crna Gora – Italija 7:9
Španija – Srbija 10:11

Utakmice za plasman

Za sedmo mesto: Grčka – Francuska 18:12
Za peto mesto: Mađarska – Hrvatska 14:9
Za treće mesto: Španija – Crna Gora 15:10
Za prvo mesto: Italija – Srbija 9:12

Finalni turnir Svetske lige (Strazbur, 23.07. – 28.07.)

Grupa A: Australija, Srbija, Brazil, Španija.

Grupa B: SAD, Italija, Kanada, Francuska.


Izvor: Vaterpolo vesti

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje