četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Super Kup (Rusija): Veliki moskovski derbi u prvoj utakmici sezone!

Večeras od 20 časova i 30 minuta na stadionu “Lokomotive“ u Moskvi odigraće se finale ruskog Super Kupa gde će se sastati šampion Premijer Lige – Spartak iz Moskve i osvajač nacionalnog Kupa – Lokomotiva iz Moskve. Već u prvoj zvaničnoj utakmici u sezoni 2017-18 očekuje nas veliki gradski derbi, koji je jedan od najvećih i najstarijih u ruskom fudbalu.

Rivalstvo između ovih prestoničkih klubova počelo je 17. juna davne 1936. godine, kada su Lokomotiva i Spartak odigrali svoju prvu zvaničnu međusobnu utakmicu. Pobedu na toj utakmici, koja je bila odigrana u okviru 5. kola prvog zvaničnog šampionata Sovjetskog Saveza, odnela je ekipa Spartaka, rezultatom 2:0. Do danas, ova dva moskovska kluba sastala su se ukupno 137 puta, a ubedljivo su uspešniji bili crveno-beli. Spartak je slavio na čak 76 utakmica, Lokomotiva na samo 31, dok 30 puta pobednika nije bilo. U periodu od proglašenja Rusije kao nezavisne države (1992. godine), ove dve ekipe sastale su se ukupno 55 puta. Spartak je slavio na 23 utakmice, Lokomotiva na 20, dok je viđeno i 12 remija.


Spartak Moskva

Ekipa Spartaka iz Moskve učešće u ruskom Super Kupu izborila je nakon osvajanja titule šampiona Premijer Lige i to nakon čak 16 godina “pauze“. U šampionskoj sezoni predvođeni italijanskim stručnjakom Masimom Karerom uspeli su da ostvare 22 pobede, 3 remija i 5 poraza, te su sa ukupno 69 bodova imali čak 7 bodova više od drugoplasiranog gradskog rivala CSKA iz Moskve. Na samom početku činilo se da ova sezona neće biti ništa drugo nego još jedan neuspeh, ali nakon što je na klupu seo nekadašnji asistent Antonija Kontea na klupi Juventusa i reprezentacije Italije stvari su krenuli uzlaznom putanjom. Malo ko je verovao da čovek koji je asistirao jednom od najgorih trenera Spartaka (Dmitriju Aleničevu) može da uradi mnogo u debitantskoj sezoni kao samostalan menadžer, ali priča zvana “povratak Spartaka“ na kraju se proširila celom Rusijom. I evo sad skoro godinu dana od početka putovanja 53-godišnji Italijan ima priliku da podigne i svoj drugi trofej kao samostalan menadžer, ali neće biti ni malo lako pošto izlaze na megdan istorijskom rivalu – moskovskoj Lokomotivi. “Ni jedna ekipa ne sme da se podcenjuje, zasluženo smo tu i mi i oni. Gledali smo nekoliko njihovih pripremnih utakmica, sakupili smo dosta važnih informacija. Znam da je to derbi, znam da je potrebna mentalna snaga. Moramo da zaboravimo šta je bilo prošle sezone i da se što bolje pripremimo za utakmicu“, reči su italijanskog stručnjaka. Spartak danas neće moći da računa na nekolicinu igrača koja su trčala terenima tokom prošle sezone. Večeras u protokolu neće biti štopera Serdara Taskija (19n/0g/0a) i centralnog veziste Romana Zobnina (32n/2g/3a) koji su povređeni, a zatim bez štopera Maurisija (11n/1g/0a) i još nekoliko igrača sa zanemarljivim učinkom koji su napustili ekipu tokom prelaznog roka.

Lokomotiva Moskva

Moskovski “Lokosi“ sa druge strane do Super Kupa stigli su osvajanjem nacionalnog Kupa Rusije u maju tekuće godine, kada su u finalnoj utakmici slavili nad ekipom Urala, rezultatom 2:0, na novoizgrađenom stadionu “Fišt“ u Sočiju. Njihov put do trofeja kupa u početku nije bio problematičan, ali kako je vreme odmicalo imali su sve više i više problema. Prvobitno su u 1/16 finala rutinski savladali Himki (3:0), nakon čega je usledilo još jedno razigravanje u 1/8 finala, protiv Krila Sovjetova (3:1). U 1/4 finala usledio je susret sa uvek nezgodnim Tosnom koji je i pored dominacije na terenu ipak ostao na minimalnom porazu. Pred dolazak u finale prepreka je bila Ufa, a opet su “Lokosi“ uspeli da sačuvaju prednost iz rane faze utakmice iako su protivnici imali terensku inicijativu. U finalu su zeleno-crveni ponovo proradili, bili sigurniji i stabilniji, ali oštra defanziva “Bumbara“ nije dopustila priliku da se zatrese mreža. U 76. minutu Denisov je doveo svoju ekipu do vođstva, što je Mirančuk samo overio u 91. minutu za pobedu Moskovljana rezultatom 2:0. Ono što se nakon toga desilo treba što pre da se zaboravi, a najvažnije za ekipu sa Čerkizova jeste da su uzeli trofej i izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope. U Premijer Ligi ova ekipa zauzela je tek 8. poziciju, ali zbog plasmana u LE loše izdanje u šampionatu palo je u senku. Tokom sezone uspeli su da ostvare 10 pobeda, 12 remija i 8 poraza, te da sakupe 42 boda iz 30 utakmica, uz gol razliku 39:27. Glavni trener popularnih “Lokosa“ Jurij Sjomin je na konferenciji za medije pred finale Super Kupa izjavio: “Ne vidim veliku prednost u tome što igramo na svom stadionu. Teren je u odličnom stanju i za nas i za njih, biće naravno dosta navijača, ali ne samo naših. Ovo je moj prvi Super Kup, a taj jedan meč važan je kao i svi ostali. Borićemo se za titulu do samog kraja“. U dresu Lokomotive večeras neće nastupiti neki veoma važni igrači, kao što su povređeni štoper Vedran Ćorluka (21n/0g/2a) i levi bek Vitalij Denisov (28n/0g/0a), dok zbog letnjeg prelaznog roka u ekipi više nisu levi bek Renat Janbajev (19n/0g/3a), desni bek Roman Šiškin (12n/0g/0a), centralni napadač Petar Škuletić (10n/2g/0a) i levi krilni napadač Majkon (28n/6g/2a).


Poslednjih 5 međusobnih utakmica:

18.03.17 PL Lokomotiva Moskva Spartak Moskva 1 : 1
11.09.16 PL Spartak Moskva Lokomotiva Moskva 1 : 0
30.04.16 PL Lokomotiva Moskva Spartak Moskva 0 : 2
18.10.15 PL Spartak Moskva Lokomotiva Moskva 1 : 2
30.11.14 PL Lokomotiva Moskva Spartak Moskva 1 : 0

Prognoza:

S’ obzirom da je ovo prva zvanična utakmica u sezoni ni jedna ni druga ekipa nisu dovoljno uigrane. Nekoliko važih igrača danas neće nastupati ni za jednu ni za drugu ekipu, a pored toga i Kareri i Sjominu trofej Super Kupa mnogo znači te mislimo da neće biti previše rizikovanja na terenu. Ako još uzmemo u obzir da se radi o jednom od najvećih derbija gde se sastaju dve izrazito kvalitetne ekipe sa velikom verovatnoćom možemo da očekujemo neizvesnu utakmicu i sa veoma malo golova.

0-2 @1,60 (od 0 do 2 gola na utakmici)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje