subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Najava nove sezone Poljske Ekstraklasa lige (2017/18) -1.deo!

Od 14.jula počinje novo prvenstvo Poljske, a prošlo koje je završeno pre nešto više od mesec dana bilo je jedno od najinteresantnijih u istoriji ove zemlje, jer je pre poslednje kolo četri tima imalo šansu da dođe do titule. Rasplet koji je usledio, krunisao je ekipu Legije iz Varšave za novog šampiona Poljske i to je tim koji će ovu zemlju predstavljati u kvalifikacijama za Ligu šamiona, drugoplasirana Jagielonija (inače prvoplasirani tim regularnog dela) i Leh Poznanj će u kvalifikacije za Ligu Evrope, kao i finalista kupa ekipa Arke Gdynia.

Format takmičenja je nepromenjen, posle 30 odigranih kola, ekipe će se podeliti u dve mini lige, prvi osam na tabeli igraće za prvaka i za mesta u Evropi, dok će se poslednjih 8 ekipa boriti za opstanak. U dodatnoj ligi odigraće se još 7 dodatnih kola.

Tabele regularnog dela i mini liga prošle 2016/2017:
Levo je tabela regularnog dela prvenstva, u gornjem delu desno tabela lige za šampiona, u donjem desnom uglu tabela za opstanak!

PROMENE U TIMOVIMA (transferi, promene trenera, pripreme, tradicije iz prošle sezone):

LEGIJA VARŠAVA

Legija je u nikad neizvesnijoj završnici sezone uspela prva da prođe kroz cilj i osvoji titulu prvaka Poljske, ostavivši iza sebe samo dva boda čak tri tima, Jagieloniju, Leh i Lehiju. U regularnom delu zauzeli su 2.mesto sa skorom 17-7-6 (58:30), da bi u doigravanju odigrali 7 mečeva bez poraza, skor 4-3-0 (12:1).

Tim Legije se tokom prošle sezone dosta menjao, dvojica najboljih napadača Nemanja Nikolić i Aleksnadar Prijović napustili su tim, a ekperiment sa češkim napadačem Tomasom Necidom nije uspeo pa je on vraćen u svoj klub Bursu. Što se tiče odlazaka šampionskog tima, tim je napustio vezni igrač Ođiđi Ofoe (31/4) koji je otišao u Olimpijakos, kao i defanzivac Rzezniczak (19/0) koji je otišao u Karabag. Ni na polju pojačanja nije bilo puno aktivnosti, stigli su samo cetnralni vezni igrač iz Visle Krakov, Maczinski (31/1) inače reprezentativac Poljske 24 puta, stigao je i levokrilni napadač Moneta (31/3) iz Ruha, a iz Benfike B, juče je stigao desni bek Hildeberto, a poslednjeg dana stigao je i Albert Sadiku, napadač selekcije Albanije i strelac 9 golova na 16 mečeva za Cirih prošle sezone, čime je rešeno goruće pitanje napadača.

Od igrača koji su tu i dalje, treba spomenuti golmana Malarz-a(36/0), zatim defanzivci Pazdan (28/0), Hloušek (31/0), vezni fudbaleri i nosioci igre ovog tima Guilherme(29/5) i Miroslav Radović(29/11) koji uz pomenutog Brazilca čini dvojac najopasnijih igrača ovog tima. Tu su i Moulin (32/2) i Kopczyinski (21/6). Što se tiče napada, tu su mladi igrači Sanogo (15/5 odigrao sezonu u drugoligašu Zaglebiju)  i Niezgoda (27/10 koji je vratio sa pozajmice u Ruhu).

Od Legije treba očekivati novu borbu za titulu, kao i visoke ambicije u Evropi gde ponovo žele da stignu do grupne faze Lige šampiona, mogu se očekivati možda i još neka pojačanja naročito u napadu tima.


JAGIELONIJA

Prošle sezone lider posle regularnog dela posustao je u doigravanju za šampiona, a tome je u mnogome doprinela povreda najboljeg igrača ovog tima, Estonca, Vasiljeva koji je dugo vukao povredu.

Upravo je Vasiljev(32/13 golova i 14 asistencija) napustio ovaj tim tokom prelaznog roka i vratio se u Piast Glivice,svoj prvi tim od dolaska u Poljsku i prstavljaće ogromno pojačanje za njih ukoliko ostane zdrav.  Od ostalih igrača niko do sada nije napustio tim. Kao pojačanja stigli su levi bek Giljerme (25/0/4) iz Termalice, kao i čeh Pospisil (24/1/4) iz Jabloneca za 350 hiljade evra, a pokriva upravo mesto koje je igrao Vasiljev.

Najveća promena napravljena je odlaskom trenera, Mihal Probierz otišao je sa mesta trenera i to u ekipu Krakovije,sa Jagielonijom je poslednje dve sezone zauzeo jedno treće i jedno drugo mesto, a kao zamena je stigao Irenius Mamrot pred kojim je period dokazivanja u novom klubu.

Jagielonija je pred prvenstvo već odigrala tri zvanična meča u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u prvom kolu su slavili protiv Dinamo Batumija 0:1 na gostovanju i 4:0 na domaćem terenu, a u drugom kolu su na gostovanju kod Gabale odigrali 1:1.

Jagielonija je dve sezone za redom bila u top tri tima Poljskog šampionata, a da li će posle promene trenera koji je u mnogome tome doprineo uspeti da održe taj nivo igara, videćemo tokom sezone. Odlazak Vasiljeva je veliki udarac za tim, koji je kada je ovaj igrač odsustvovao zbog povrede pružao mnogo slabije partije.


LEH Poznanj

Ekipa Leha je u prošlu sezonu ušla kao jedan od najvećih favorita za titulu, a veći deo sezone provela je u borbi da dođe do situacije da se bori za nju, jer su na početku prvenstva izgubili neke bodove neplanirano.

Što se tiče tima, Leh je u ovom prelaznom roku ostao bez nekoliko jako bitinih igrača, a ima indicija da tome nije kraj. Otišao je standardni štoper Bendarek (27/1) u Sautempton, desni bek Kedziora (36/1) pojačao je ekipu Dinamo Kijeva, a drugi štoper Vilus (20/0) ekipu Rostova, drugi strelac tima Kovnaci (27/9) pojačao je redove Sampdorije.

Od pojačanja su stigli crnogorski štoper Nikola Vujadinović iz Osasune, desno krilni napadač Niklas Barkrot (13/2/3) iz Norčepinga, kao i napadač Minhena 1860- Kristijan Gytjaer (15/2), napadač Denis Rakles dolazi na šestomesečnu pozajmicu iz Redinga, a u taj klub je stigao kao jedan od golgetera Krakovije (20/15/3). Stigao je i desni bek Emir Dilaver (30/2/3) iz Ferencvaroša. Levokrilni napadač Mario Situm (19/1/1) stiže na pozajmicu iz Dinamo Zagreba, kao i Vernon De Marko(15/1) koji je pozajmljen od Slovana iz Bratislave, a igra na mestu štopera. Jako bitan igrač za tim, ofanzivni vezni Darko Jevtić (31/8/9) produžio je ugovor sa klubom, a tu je i najbolji strelac tima, 34-godišnji Robak (32/18).

Tim Leha odigrao je tri meča u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u prvom kolu bili su bolji od ekipe Pelistera (4:0 na domaćem i 0:3 na gostovanju), u drugom kolu su poraženi od Haugesunda na gostovanju 3:2.

Leh je tim koji ima veliku armiju navijača iz sebe koji su do srži odani svom klubu i često na gostovanja idu u velikom broju, pored toga, veliki broj pojačanja ali i odalazaka iz kluba tražiće određeno vreme da trener Bjelica sklopi kockice u šampionski mozaik, igra tima zavisiće u mnogome od Darka Jevtića koji je glavni igrač u veznom redu!


LEHIJA Gdanjsk

Svakako jedno od najprijatnijih iznenađenja prošle sezone i ekipa koja je suvereno držala prvo mesto u prvom delu sezonu, ali je ipak na kraju morala da se zadovolji samo četvrtim mestom koje osim visoke pozicije na tabeli, ne donosi i učešće u evrokupovima.

Što se tiče promena u timu, klub je i definitivno napustio golman Sergej Milinković Savić (18/0) koji je još zimus prodat Torinu.Vezni igrač Chaprek (20/1) prešao je u redove Slasaka, dok su se defanzivni vezni Simeon Slavčev (23/0/3) i Ariel Borysiuk (14/1) vratili u svoje klubove Sporting iz Lisabona, odnosno Kvins Park Rendžers.

Pojačanja koja su stigla pokrivaju defanzivne pozicije, iz Ferencvaroši je doveden štoper Mihael Nalepa(21/1), dok su iz Pogon Szczecin-a stigli levi bek Mateuš Levandovski(13/1) i defanzivni vezni igrač Mateuš Matraš (22/5/3) koji je pružao odlične partije prošle sezone. Florian Šikovski(25/13/5 u omladinskoj ligi) stiže iz mladog tima Borusije Menhengladbah i on će pojačati vezni red tima.

Udarna snaga ovog tima opet će biti triling ofanzivnih igrača, Miloš Krasić (34/2), kao i Portugalci, Flavio Paixao (33/10) koji igra u veznom redu, kao i njegov brat Marco Paixao (35/18) inače najbolji strelac tima u prošloj sezoni.

U pripremnom periodu odigrali su mečeve protiv domaćih ekipa, a poslednja dva susreta pred prvenstvo, savladali su Sandecju 3:2, kao i Chojniczanku 3:2. Odlične igre ulazeći sa klupe pružao je srpski interenacionalac Aleksandar Kovačević.

Tim je sačuvan i pojačan sa nekoliko igrača na mestima koja su po treneru Lehije bila slabija, ukoliko ključni igrači ponove formu iz prošle sezone sigurno je da možemo očekivati ovaj tim u playofu, da li i nešto više, pokazaće nova sezona.


WISLA Krakov

Godinama najveći takmac Varšavskoj Legiji, a sada tim koji predthodnih sezona pokušava da se vrati u top tri najbolja tima Poljskog šampionata. Prvi deo prošle sezone odigrali su jako loše da bi se u drugom delu izborili za mesto u top 8 ekipa i odličnim igrama stigli do kote 5. Poslednju titulu osvojili su 2010/11 i od tada nisu bili u prva tri tima šampionata.

Ekipe je doživela neke promena, a naročito bolan odlazak za navijače je prealzak Macijnskog u redove Legije. Pored njega otišli su i prvi golman Zaluska (28/0) koji je pojčao Pogon, kao i drugi golman Miskiveci (8/0). Veznom igraču Urjigi (20/1) istekao je ugovor, koa i napadaču Zahari (27/4).

Što se tiče pojačanja golman Julian stigao je iz redova španske Alemrije, kao i štoper Fran Velez, dok je konkurenciju u odbrani pojačao i igrač Osijeka,Zoran Arsenić,napad je pojačan još jednim španskim fudbalerom, iz drugog tima Viljareala, stigao je Karlos Lopez (33/13), dok je vezni reč pojačan ofanzivnim veznim fudbalerima, iz Spartak Trnave je stigao Martin Kostal (11/0/0) dok je iz Lokomotive Zagreb stigao Tibor Halilović (18/0/1).

Glavni igrači kao i prethodne sezone trebalo bi da budu veznjaci Boguski (36/12) i Malecki (35/8), kao i napadači Ondrašek i Brozek.

U pripremnom delu ekipa je odigral četri meča, slavila je protiv Olipije Woinicz sa 10:1, Odra je pobeđena sa 2:0, dok su poraze doživeli od ekipa Rakov 1:2 i Zaglebija Sosnoviec 4:1 u generalnoj probi za prvenstvo.

Španski trener Kiko Ramirez pokušava da od tima Visle napravi ekipu koja će igrati atraktivan i efikasan fudbal, a mali broj promena u ekipi mogao bi da donese timu Visle i stabilnije rezultate ove sezone, ali sve iznad petog mesta predstavljalo bi iznanđenje za ovaj tim.


POGON Szczecin

Pogon je svoje prošlogoišnje ambicije uspeo da ostvari u potpunosti, zazuevši visoko šesto mesto, a samo dva boda su ih delila od petog mesta i ekipe Visle. Dobrom rezultatu naročito su kumovale igre na domaćem terenu gde su ostavrili skor 7 pobeda, 6 remija i tek 2 poraza

Što se tiče tima, defanzivac Levandovski  (14/1) je otišao u ekipu Lehije, dok je prvi golman Slovik (20/0) pojačao redove Slaska pošto mu je istekao ugovor sa Pogonom. Od pojačanja su stigli golman prvi golman Visle Krakovi, Zalusa (28/0) tako da su pitanje odlaska Slovika lako rešili. Stigao je i defanzivni vezni Holota (3/1) iz redova Arminie Bilefeld gde se nije najbolje snašao posle odlične sezone u ekipi Slaska (25/4/2). Trener ekipe nije više Kazimierz Moskal koji je 30.juna otišao iz kluba, a na njegovo mesto je stigao Maciej Skorza, nekadašnji trener Leha i Legije.

U pripremnom periodu su odigrali 5 mečeva, savladali su Zaglebie Lubin 1:2, Piast 3:1, Krakoviju 2:1, sa ekipom Stargard su remizirali 0:0, dok su poraženi od Chojniczanke sa 2:4.

Nosioci igre i ove sezone biće defanzivci Fojut i Rudol, mađar Gjurcso u veznom redu zajedno sa Matrasom i Drygosom, dok će napad predvoditi najbolji strelac tima prošle sezone Franczczak sa 12 golova.

Očekivanja uprave i navijača su iste kao i prošle sezone, čvrsto i jako na domaćem terenu, gde će opet retko koji tim lako do bodova i plasman u plejof, što se svakako realan domet ovog tima.


Bruk-Bet Termalica Nieciecza

Ekipa  Termalice je prošle sezone iskoristila splet okolnosti u ,,umuvala’’ se u playof rundu iako su prvenstvo završili kao jedan od dva tima sa najmanje postignutih golova, na 30 mečeva dali su svega 31 gol, isto kao i predposlednji Piast. Ono što je donelo ovakav plasman jesu utakmice na mali broj golova, prosečno je na mečevima ovog tima padalo svega 2,3 gola po meču, a samo 6 od 30 utakmica je završeno sa više od 3 pogodka.

U pauzi između sezona promenjen je trener Marcina Veglesvskog je zamenio Mariuš Rumak, prošle sezone trener Slaska, a u prošlosti Zaviše i Leh Poznanja.

U igračkom kadru je takođe bilo promena, otišao je prvi golman Pilarz (28/0) u ekipu Arke, defanzivac Pleva (21/1) je slobodan u izboru novog kluba, dok je levi bek Giljerme(25/1) pojačao redove Jagielonije, otišao je i triling napdača, Kedziora (24/3) prešao je u GKS Katovice, Koval (5/0) je otišao u Grudiadz, dok je David Novak (17/2) slobodan u izboru novog kluba.

Što se tiče pojačanja, sada problematično mesto levog beka trablo bi da popune Kamel Slabi iz drugoligaša Sandencije i letonac Maksimenko koji stiže iz Matnesburga. Stigao je i mladi mađar Keckes, koji nastupa na mestu štopera, a dolazi na jednogodišnju pozakmicu iz Atalante. Ono što je najviše škripalo prošle sezone, ofanziva tima, pojačana je centralnim veznim igračem iz Zaglebija, Lukašom Piatekom (39/5), dok je napad pojačan dolaskom Bartosa Spiacke (32/11/1) iz Gornik Lehne.

U pripremnom periodu odigrali su tri meča, remizirali su sa Stalom 1:1 i GKS Katovicama 0:0, dok su savladali Gornik Lehnu sa 5:1.

Ukoliko se ni sa novim trenerom ne popravi nešto na planu realziacije, možemo opet očekivati mečeva sa jako malo golova kad igra ovaj tim, realnost ovog tima je borba za sredinu tabele, a mali detalji će odlučiti da li će završiti borbu u plejofu ili plejautu na kraju regularnog dela šampionata.


KORONA Kilece

Jedan od timova koji je pre par sezona predstavljan kao tim koji će za nekoliko sezona igrati standardno Ligu šampiona zbog velikog ulaganja novca od strane uprave kluba, ali kao što to obično bude sa takvim klubovima, projekat nije uspeo, a Korona je morala da se zadovolji 8.mestom i učešćem u plejof ligi, što je svakako dobar rezultat za njih. Naročito dobre igre pružali su na domaćem terenu gde su imali skor 10 pobeda, dva remija i samo jedan poraz. Na gostovanjima je situacija bila gotovo potpuno obrnuta jer su osvojili samo 8 bodova.

Dosta promena u igračkom kadru ovog tima pred novu sezonu, što se tiče odlazaka bitnih igrača, otišao je golman Pesković (8/0) (prošle sezone rotiralo se čak trojica golmana na golu ovog tima), dok je golman Milan Borjan (14/0) vraćen u matični klub Ludogorec. Iz odbrane su otišli samo Gabovs (17/0), i standardni desni bek Grzela (31/2) koji je pojačao Harts,Iz  veznog red broj odlazaka nešto veći, otišli su španac Palanka (33/6) jedan od najboljih igrača ovog tima, Ukrajinac Philipchuk (26/3) je Slobodan u izboru novog kluba, kao i Vanja Marković (30/2) na poziciji zadnjeg veznog.

Bilo je i pojačanja, na golu će biti Alomerović koji stiže kao slobodan igrač, a karijeru je proveo u Borusiji Dortmund. Takođe je stigao još jedan golman iz Nemačke, Hamrol koji stiže iz Kelna II. Odbrana je pojačana štoperom Sarajeva, Adnanom Kovačevićem, kao i desnim bekom Kosakivcem iz Čojničanke, a stigao je i iskusni Šon Beri(34/1/1), američki štoper iz redova FSV Frankfurta . Vezni red pojačali su defanzivni vezni igrači Burdenski takođe iz FSV Frankfurta, a iz Vehena je stigao Grk, Argiris. Ofanzivni vezni igrač Splita, Ivan Jukić pokušaće da pomogne u ofanzivi tima, kao i napadač Kacharava koji stiže iz Rostova. a prošlu sezoni je proveo na pozajmici u Kiparskom Etnikosu, gde je na 27 mečeva, postigao 16 golova i zabeležio 7 asistencija.

Tokom priprema Korona je poražena od Aeka iz Atine 0:1, a sa ekipom Puszcza su odigrali 0:0.

Dosta je bilo promena u ovom timu, naročito što se tiče dolazaka igrača, možemo očekivati nastavak dobrih igara na domaćem terenu, ali nešto više od prošlogodišnjeg rezultata će biti jako teško očekivati od ovog kluba.


U toku narednih dana očekujte nastavak teksta o preostalih 8 timova Poljske lige!

Povezani članci

6 Komentari

  1. Hvala puno na ovom tekstu. Ranije sam pratio ovu ligu često stavljo utakmice na tiket. Imao sam poprilično uspeha sa Poljacima. Kvalitetna liga i dosta teška pogađanje.

  2. Sandecja, ekipa koja je sada ušla u prvu ligu je prošle godine bila jako dobar domaćin, ali ipak to je bilo u drugoj ligi. Često sam ih igrao i donosili su mi dobitne tikete. Mnogo puta su igrali 1&3+ gde je bila lepa kvota. Danas igraju u gostima sa Lehom iz Poznanja, biće zanimljivo videti rezultat.

    • Nismo uspeli na vreme da objavimo vest, ali domaćin je danas jako oslabljen neigranjem najboljeg igrača Jevtića i najboljeg strelca prošle sezone Robak, plus igrači koji su napustili tim!

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje