petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (A grupa): SELEKCIJA SAUDIJSKE ARABIJE!

REPREZENTACIJA SAUDIJSKE ARABIJE

FIFA RANG LISTA – 70.mesto

Jedini predstavnik arapskog sveta sa azijskog kontinenta biće selekcija Saudijske Arabije, koja je tokom kvalifikacija ponovo pokazala da spada u sam vrh fudbala na svom kontinentu. Ova selekcija je najpre u okviru druge runde kvalifikacija zauzela prvo mesto u grupi sa UAE, Palestinom, Malezijom i Istočnim Timorom uz skor 6 pobeda i 2 remija i gol razlikom 28 datih i 4 primljena gola. Potom su u finalnoj fazi kvalifikacija i u mnogo jačoj konkurenciji zauzeli drugo mesto u grupi B, gde je Japan bio prvi, a iza sebe su ostavili Australiju, UAE, Irak i Tajland, imali su skor 6 pobeda, 1 remi i 3 poraza uz gol razliku 17:10. Navaf al Abed bio je najbolji strelac ove runde sa 5 pogodaka.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA:  Selekciji S.Arabije ovo će biti peto učešće na planetarnim smotrama, a vezali su četri učešća na prvenstvima 1994,1998,2002,2006, posle čega se do 2018-te nisu više plasirali. Do sada su najveći uspeh ostvarili 1994-te godine kada su stigli do 1/8 finala, a ostvarili su pre toga 2 pobede u grupi nad selekcijima Maroka i Belgije, da bi potom ispali od Švedske rezultatom 1:3. Na preostala tri šampionata nisu uspeli da ostvari nijednu pobedu, dva puta su završili na 28.mestu, dok su na SP 2002, bili poslednja, 32-ga selekcija sveta.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Pored kvalifikacionih mečeva, selekcija Saudijske Arabije odigrala je čak 7 prijateljskih utakmica, često i u kombinovanim sastavima. Ostvarili su skor 3 pobede, 1 remi i 3 poraza. Slavili su protiv Kambodže 7:0, Jamajke 5:2 i Letonije 2:0, remizirali su sa B selekcijom Slovenije (sastavljena od igrača iz domaće lige) 0:0, dok su poraženi od Gane 0:3, Portugala 3:0 i Bugarske 1:0.

Tokom 2018-te nastavila se serija prijateljskih mečeva čak i van FIFA termina, po dve meča u februaru i martu, pobeda nad Moldavijom 3:0, remi sa Ukrajnom 1:1, porazi od Iraka 4:1 i Belgije 4:0.

SELEKTOR:  Puno problema stvorio je fudbalski savez sam sebi čestim promenama selektora. Trener koji je odveo tim na Svetsko prvenstvo, Bert Van Marvajk, odbio je da produži ugovor sa savezom, a posle njega je tim preuzeo Edgardo Bauza, koji je bio na čelu tima svega 4 meseca, ni njime nisu bili zadovoljni pa je u novembru 2017-te godine postavljen Huan Antonio Pici, koji je do kraja kvalifikacija predvodio selekciju Čilea, ali nije uspeo sa njom da se plasira na SP. Pici je u karijeri često menjao timove koje je predvodio, krenuo je u argentinskom Kolonu 2005-te, potom je predvodio peruanski Universidad San Martin, čilenaski Santiago Mornign i Universidad Katoliku, potom se vraća u Argentinu, u Rosario, usledila je epizoda u San Lorencu. Posle ovo posla vraća se u Španiju gde je kao igrač branio boje Tenerifa, Valensije i Barselone i preuzima svoj nekadašnji tim Valensiju. Posle godinu dana odlazi u meksički Leon, da bi posle tri godine u ovom klubu, preuzeo 2016-te godine selekciju Čilea, sa kojom je učestvovao na prošlogodišenjem Kupu Konfederacija gde je zauzeo drugo mesto posle poraza od Nemačke u finalu 1:0. Tokom vođenja selekcije Čile ostvario je skor od 11 pobeda, 6 remija i 12 poraza uz gol razliku 43:35.

TAKTIKA:  Ako je suditi po prijateljskim mečevima, selekciju Saudijske Arabije treba očekivati u formaciji 4-5-1, koja će se u napadu transformisati u 4-3-3, kako bi se iskoristio potencijal krilnih igrača koji poseduju najveći kvalitet u ovom timu.

Što se tiče samog tima koji je nepoznanica za urednike portala, odgovore smo dobili od našeg trenera u Saudijskoj Arabiji, gospodina Velibora Pudara, koji nam je izašao u susret i odgovorio na neka pitanja vezana za nacionalni tim države gde dugo vremena radi.

1.Reprezentacija Saudijske Arabije, plasirala se po peti put u istoriji, kako su ljudi u ovoj zemlji doživeli plasmna reprezentacije na planetarnu smotru

1.Poslije pobijede nad Japanom, u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici, cijela nacija je bila u delirijumu, u svim gradovima se slavilo do kasno u noc jer je ovde fudbal, u pravom smislu, najveca sporedna stvar u zivotu. Koliko naciji znaci plasman na Svijetsko prvenstvo pokazao je i sam kralj S. Arabije koji je nagradio svakog igraca sa po 5 mil. SAR (1,1 mil. evra) i Lambordzinijem.

  1. Nedavno je određen broj igrača prešao na pozajmice u španske klubove, kao deo dogvora sa španskom federacijom, ali gotovo i da ne igraju u novim klubovima, zašto je to tako i koliko će oni napredovati i pomoći selekciji bez takmičarskih utakmica?

2. Vrlo specifična situacija ko ne zna kakvi su Saudijci. Kada je pravljen ovaj dogovor, S. Arabija nije imala selektora jer je Holandski stručnjak Bert Van Marwijk napustio reprezentaciju poslije zadnje kvalifikacione utakmice. Rukovodstvo saveza je dogovorilo pozajmicu igrača tako da oni plaćaju Španskim klubovima zato sto im daju igrača i naravno da plate i obestećenje Saudijskim klubovima iz kojih idu igraci!!! Naravno, Španski klubovi su izjavili da nemaju povjerenja u njih i ako su tako dobri igrači zašto njima plaćaju da ih uzmu, a ne obrnuto. Po meni, velika greška Saudijske federacije, jer su to nosioci igre koji će dočekati svjetsko prvenstvo bez odigrane utakmice u zadnjih 6 mjeseci. Njihova namjera je bila da ovi igrači igraju i treniraju u Evropi da bi se navikli na Evropski stil igre.Grešku federacije pokušava ispraviti novi selektor, od prije 15 dana, Argentinac Huan Antonio Pizzi koji želi da vrati igrače u S. Arabiju ali na to ne pristaju Španski klubovi koji bi ostali bez ogromnog finansijskog kolača.

  1. Golmani su vaša uža specijalnost, šta nam možete reći o ovoj poziciji u selekciji S.Arabije?

3- Golmanska pozicija je bila pokrivena, kod bivšeg selektora, sa 3 solidna golmana Al Majuf, Yasser i Al Ouasi. Sada je u opticaju više golmana.a koga ce Pizzi odabrati, vidjećemo. 

  1. Ima li defanzivna linija Saudijske Arabije snage da se suprotstavi Kavaniju, Suarezu, Salahu i Smolovu na predstojećem prvenstvu i ko je po vama lider defanzivne linije ovog tima?

4.Mislim da nemaju šanse. Svi oni igraju srcem ali u pojedinim trenucima ispadnu naivni. Lideri odbrane, kod bivšeg selektora, su bili Atef i Omar Housavi. 

  1. Sedamnaest golova na 10 mečeva u finalnoj rundi kvalifikacija sugeriše da ofanzivni deo tima funkiconiše sasvim dobro, koga vi istakli u ovom delu tima?
  1. Najbolji ofanzivni igraci su Fahad Al Molad, Naser Shamrani, Sahlavi i Asiri
  2. Ko su po vama najbolji igrači selekcije i zašto?
  1. Najbolji igrači su Fahad Al Molad, Salem Al Dosari, Omar Housavi i Jahija Sehri  zato jer daju „ton“ igri reprezentacije, svako na svoj način. Housavi diriguje odbranom, Fahad i Shamrani djeluju napasno za sve odbrane i Sehri je gospodar sredine terena.

7.Kako procenjujete šanse reprezentacije Saudijske Arabije na Svetskom prvenstvu, u grupi sa domaćinom Rusijom, Urugvajem i Egiptom?

  1. Mislim da su totalni autsajderi u grupi i da će biti veliki uspjeh ako osvoje jedan bod.

Ono što vam možemo reći na osnovu statistike to je da je najviše mečeva na tokom kvalifikacija što se tiče pozicije golmana branio Khalid Šarahili kog nema na spiskovima kod novog selektora, branio je na 8 mečeva, dok je na 7 mečeva startere bio Jaser Al Moseilem iz Al Ahlija, golman sa najvećim iskustvom u timu (branio na 31 meču).

Što se tiče odbrane, Osama Havsavi iz Al Hilala odigarao je čak 17 mečeva i najstandardniji je igarač ovog dela tima. Bio je u belgijskom Anderlehtu godinu dana (2012-te godine). Posle njega tu su i Omar Havsavi iz Al Nasra, Jaser Al Šahrani iz Al Hilala, Mansur Al Harbi iz Al Ahlija, kao i Abdulah Al Zoali iz Al Hilala.

Vezni red tima nosili su Taisir Al Jasim iz Al Ahlija koji je odigrao svih 18 mečeva,uz 6 golova i 3 asistencije, potom Al Khaibri iz Al Hilala, igrao na 17 kvaliikacionih duela.Al Šehri koji je odigrao takođe 18 mečeva i koji je od zime na pozajmici u španskom Leganjesu, strelac 5 golova u mečevima kvalifikacija. Tu je i Al Faraj sa 17 nastupa uz po gol i asistenciju, igra za Al Hilal. Sa 13 nastupa al ii 5 golova tu je i Al Abid takođe iz Al Hilala. Treba spomenuti i još dvojicu ,,španaca’’, to su Al Muvalad iz Levantea (41 meč za tim i 10 golova), kao i Al Davsar iz Viljareala (28 meča i 3 gola).

Napad je predvodio strelac 16 golova u kvalifikacijama Al Sahlavi iz Al Nasra, koji je odigrao 36 mečeva za nacionalni tim i postigao 28 golova.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Iako grupa u kojoj se nalaze nije preterano atraktivna smatramo da neće uspeti da se odupru napadima nijednog od timova iz grupe i da će doživeti tri poraza, dok je prijateljski susret sa Belgijom pokazao da ukoliko protivnici imaju svoj dan, mogu da očekuju i prave katastrofe. Svkako smatramo da su jedna od tri najslabije selekcije na šampionatu.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Fahad Al-Muwallad, 23-godišnji krilni napadač ima najveći rejting što se tiče mladih igrača u Saudijskoj Arabiji. Tokom zimskog prelaznog roka otišao je u sklopu dogovora sa Španskim savezom, u tim Levantea, ali nije od tada odigrao nijedan zvaničan meč za ovaj tim. Pre toga je u domovini nastupao za tim Al Itihada, za koji je pre odlaska postigao 3 gola na 8 mečeva. Za nacionalni tim je debitovao sa 18 godina, a odlikuje ga velika ekplozivnost i brzina, kao i solidna tehnika, na kojoj još uvek može da radii  poboljšava je.

PROGNOZA: Ispadanje iz grupne faze takmičenja bez osvojenog boda.

Povezani članci

2 Komentari

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje