petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (B grupa): SELEKCIJA PORTUGALA!

REPREZENTACIJA PORTUGALA

FIFA RANG LISTA – 3.mesto

Selekcija Portugala izborila je plasman osvajanjem grupe Q sa skorom 9-0-1 i gol razlikom 32:4, iako su prvo mesto obezbedili tek u poslednjem kolu savladavši selekciju Švajcarske, koja je na kraju imala isti skor, ali lošiju gol razliku. U grupi su poraženi jedino od Švajcarske sa 2:0 na gostovanju, a revanširali su se istim rezultatom na svom terenu.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Ovo će biti 7 učešće Portugala na Svetskim prvenstvima, a peto uzastopno jer nisu propustili nijedno od 2002.godine. Pre toga učestvovali su još 1966.godine kada su i ostvarili najveći uspeh osvojivši 3.mesto (skor 5-0-1) i 1986.godine na SP u Meksiku. 2006.godine u Nemačkoj, stigli su do polufinala (skor 4-1-2 (7:5)) gde su ispali od selekcije Francuske, da bi potom bili poraženi u meču za treće mesto od Nemačke 3:1. Na prošlom prvenstvu sveta 2014-te u Brazilu ispali su posle grupne faze, poraženi su od Nemačke 4:0, remizirali su sa SAD-om 2:2, dok su savladali Ganu 2:1 i bili treći u grupi.

Portugal 1966.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Kao aktuelni evropski prvaci iz 2016-te godine, selekcija Portugala je nastavila sa dobrim partijama i u 2017-oj godini, gde su uz mečeve kvalifikacija igrali i prijateljske utakmice, a osvojili su i treće mesto na Kupu Konfederacija u Rusiji. Što se tiče prijateljskih utakmica, poraženi su od Švedske 2:3, savladali Kipar i Saudijsku Arabiju i remizirali sa SAD-om. Na Kupu Konfederacija, savladali su Rusiju 1:0, Novi Zeleand 4:0, dok su sa Meksikom remizirali 2:2. U polufinalu su poraženi od Čilea na penale, dok su u meču za treće mesto ponovo ukrstili koplja sa Meksikom i ovog puta slavili 2:1, ali tek posle produžetaka.

SELEKTOR:  Iskusni selektor Fernando Santos, sa timom je od 2014-te godine i on je ,,tvorac’’ tima koji je osvojio Evropsko prvenstvo i bio treći na Kupu Konfederacija. Ovaj 63 godišnji stručnjak je predvodio u svojoj karijeri najveće klubove Portugala i Grčke, Estoril, Porto, Aek iz Atine u dva navrata, Panatinaikos, Sporting, Benfiku, PAOK, selekciju Grčke. Proglašen je za najboljeg trenera dekade u Grčkoj (2000-2010). Dok je sa Portugalom već osvojio evro titulu 2016-te godine, kao i treće mesto na Kupu Konfederacija. Za najboljeg trenera Grčke proglašavan je 4 puta ( 2001–02, 2004–05, 2008–09, 2009–10).

TAKTIKA:  Selekcija Portugala nastupa u formaciji 4-4-2, gde je uloga bočnih igrača kako iz defanzive tako i iz veznog jako bitna, jer se upravo tu najčešće pravi višak iz kog se traži šansa za gol. Česta ubacivanja bekova ostvaljaju dosta prostora iza njihovih leđa, što najčešće koriguje jedan od dva centralna vezna igrača koji je po pravilu igrač koji je izuzetno fizički spreman i defanzivno orjentisan. Uz sve to puno odličnih individualaca u timu sa izuzetnim kreativnim i tehničkim karakteristikama mogu u svakom trenutku da reše meč.

TIM PORTUGALA: Na mestu golmana Rui Patrisio, golman Sportinga iz Lisabona, cementirao je svoje mesto, golman, a još je u finalu Evropskog šampionata sa nekoliko izuzetnih intervencija pokazao da tim može da se osloni na njega, iskusan golman koji iza sebe već ima nekoliko takmičenja sa nacionalnim timom. Njegove zamene biće Antoni Lopes golman Liona i najverovatnije 35-godišnji golman turskog Goztepea, Beto.

Što se tiče odbrane tima, pozicija centralnih defanzivaca u kvaflifikacijama bila je rezervisana za super iskusni dvojac, Pepe i Hose Fonte. Pepe je jedan od sinonima za ovaj tim, sa 91 nastupom neko je ko je vođa ove generacije, igrač koji igra srčano za tim, a često je opasan i po protivnički gol posle prekida. Ono što za njega može da bude problem jeste disciplina, što je pokazao i na Kupu Konfederacija, kada je na 5 mečeva dobio 2 žuta kartona. Hose Fonte, godinu dana mlađi od svog kolege (34 godine), nastupa za kineski Dalien Yifing, stabilan i pouzdan defanzivac koji je dugo godina standardan u odbranama timova Premier lige sve do kraja prošle godine kada je igru u Vest Hemu. Pola godine u Kini u timu kome se prognozira ispadanje, može doprineti nešto lošijoj formi ovog igrača. Igrač koji je još u konkurenciji je 36-godišnji štoper Glazgov Rendžersa, Bruno Alveš, koji je sa 94 nastupa, najiskusniji u defanzivi tima. Tu su i nešto mlađi Rolando, štoper Marseja, kao i Luis Neto iz Fenerbakčea. Što se tiče bočnih defanzivaca Sedrik Soareš iz Sautemptona sa desne strane i Rafael Guereiro iz Borusije Dortmund sa leve strane najstandardniji su na tim pozicijama. Obojica jako brzi i ofanzivno orjentisani, sa odličnim prodorom i centaršutem. Sedrik Soareš je za bolji u defanzivi, ali česti izleti u napad tima ostavljaju dosta nebranjenog prostora na desnoj strani. Guereiro je jako dobar izvođač prekida, a još se pamti prečka iz finala protiv Francuske. Problem za ovog igrača može da predstavlja činjenica da je jako malo igrao u dresu Borusije ove sezone. Tu su još i Joao Kanselo iz Intera, Semedo iz Barselone i Eliseu iz Benfike.

 

Vezni red je deo tima na kojem će uglavnom Portugal moći da grad i tim za budućnost, iako je jedan od igrača koji je proglašavan za najtalentovanijeg, Renato Sančez, gotovo sigurno van tima za Svetsko prvenstvo zbog slabe forme i manjka utakmica u dresu Svonsija. Glavnu ulogu imaju igrač Monaka, Žoao Mutinju, igrač koji ima 105 nastupa u nacionalnom timu, jedan od onih čije lopte imaju oči i koji je uvek rešenje za svoje saigrače. Igrač je koji ne zapostavlja ni defanzivne zadatke. Uz njega će najverovatnije igrati Vilijam Karvaljo iz Sportinga, igrač izraženih defanzivnih karakteristika koji je na meti mnogih velikana evropskog fudbala. Igrač koji ispravlja greške svojih saigrača i dosta pomaže dvojici centralnih defanzivaca u timu. Njegova prva zamena je Danilo Pereira iz Porta, ali je zbog teške povrede otpao sa spiska za SP. Njega će najverovatnije zameniti odlični vezni igrač Vulverhemptona, Ruben Neves. Na bočnim veznim pozicijama, može se reći da svoja mesta imaju Žoao Mario, igrač koji se odlično snašao od dolaska u ekipu Vest Hema, tehnički jako obdaren igrač sa odličnim driblingom i pasom, ali nešto slabiji u defanzivi, a nedostaje mu i odlučnosti pred golom rivala, što češće vodi asistencijama ka saigračima. Na suprotnoj strani iako po poziciji napadač, igrač Bernardo Silva, igrač Mančester Sitija, koji je igrač bez mane u ofanzivnom delu igre, svojim saigračima je ove sezone u okviru Lige šampiona spremao 1,8 šansi po meču, uz to je na 51 utakmici, postigao 8 golova i zabeležio 11 asistencija. Zbog stila igre koji gaji trener Gvardiola, dosta je popravio agresivnost u defanzivi. Tu su još i Andre Gomeš iz Barselone, potom Rikardo Kvarežma iz Bešiktaša, igrač o čijim driblinzima i brzini ne treba trošiti reči, a sa 34 godine, trener Santos ga više forsira kao džokera koji menja ritam mečeva. Svoju šansu čekaju i kapiten prošle mlade selekcije Bruno Fernandes iz Sportinga, Manuel Fernandes koji igra u velikoj formi u Lokomotivi iz Moskve i Adrien Silva iz Lestera.

Za napad tima je dovoljno reći Kristijano Ronaldo, čovek koji igra u vrhunskoj formi i u zenitu je karijere. Ove sezone je za Real Madrid odigrao 42 meča, postigao 43 gola i zabeležio 8 asistencije. On je kapiten tima, a do sada je odigrao 150 utakmica i postigao 81 gol. Ovo je verovatno njegova poslednja šansa da podigne još jedan veliki trofej sa reprezentacijom. Nešto mlađi Nani, koji je imao veliku ulogu u osvajanju Evropskog zlata, ove sezone malo igra u ekipi Lacija, te je stoga pod znakom pitanja za spisak putnika. Dok će ostala mesta u napadu popuniti Andre Silva, napadač Milana i sa 9 golova na 10 mečeva u kvalifikacijama drugi strelac tima iza Ronalda sa 15! Uloge džokera u napadu preuzeće Gelson Martines, igrač velike brzine i odličnog driblinga iz Sportiga, a moguće je da u timu bude i Gonasalo Guedes, ove sezone odličan u timu Valensije.

VRLINE TIMA: Individualni kvalitet Ronalda, Kvarežme, Moutinja, Bernarda Silva je veliki kvalitet ove selekcije, uz to tehnički doterana igra kojom se grade akcije najčešće po bočnim pozicijama i završnica akcija sa dosta igrača mogu se posmatrati kao vrlina ove selekcije. Uz sve to već dva odigrana turnira (Euro i KK) donelo je timu zajedništo i uigranost što će im biti velika prednost.

MANE TIMA: Previše ,,godina’’ u centralnom delu odbrane što može dovesti do nekih povreda ili promenljive forme, puno prostora koji ostavjlaju bočni defanzivci u timu gde na levom boku problem može da predstavlja i mala minutaža Guereira u Dortmundu, kao i oslanjanje na indvidualni kvalitet Ronalda u nekim situacijama, mogli bi da limitiraju učinak ovog tima u nekim mečevima.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Grupa sa Španijom, Iranom i Marokom, svakako stavlja Portugal u ulogu jednog od dva favorita za prolazak dalje, ali samo maksimalnim angažovanjem celog tima, mogu da očekuju najpre plasman iz grupe, a potom i neki zapaženiji rezultat u eliminacionoj fazi.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Bez ikakve sumnje to je Andre Silva, 22-godišnji napadač Milana,  koji je za selekciju Portugala na 18 mečeva postigao 11 golova. Posle odličnih partija u Portu, ovaj mladi napadač stigao je u Milan sa idejom da bude jedan od lidera novog tima. Odlične partije u okviru Lige Evrope gde je na 10 mečeva postigao 6 golova, donele su mu značajniju minutažu u drugom delu sezone. Igrač je koji šutira iz svih pozicija, a sa prosekom od 2,8 šuta po meču, jedan je od onih koji se ne lebi da potegne. Odličan je u skok igri, a često asistira i saigračima.

PROGNOZA:  Ukoliko ne dođe do povreda nekog od nosilaca igre, prolazak grupe sa osvojenih od 5 do 7 bodova, ispadanje u ¼ finalu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje