utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (E grupa): SELEKCIJA KOSTA RIKE!

REPREZENTACIJA KOSTA RIKA

FIFA RANG LISTA – 25.mesto

Kosta Rika je tim koji je trenutno osmoplasirana selekcija sveta sa prošlog Svetskog prvenstva, jedan od najboljih timova Srednje Amerike, koji je često u prošlosti umeo da iznenadi favorite na Svetskim prvenstva.

Što se tiče kvalifikacionog ciklusa koji je u Konkakaf zoni jako složen, selekcija Kosta Rike je kao jedan od najjačih timova ove zone preskočio prve tri runde kvalifikacija, da bi se uključili u četvrtoj rundi gde su bili u grupi B, sa Panamom, Haitijem i Jamajkom. Zauzeviši prvo mesto sa skorom 5-1-0 (11:3), plasirali su se u finalnu petu fazu (šest selekcija), gde tri proplasirana tima idu direktno na Mundijal, dok četvrti tim igra baraž sa prvakom Okeanije. Tokom ove runde ostvarili su skor 4-4-2 (14:8) i kao drugi na tabeli izborili direktan plasman na Mundijal.

Rezultati u kvalifikacijama:  Kosta Rika – Haiti 1:0; Kosta Rika – Panama 3:1; Kosta Rika – Jamajka 3:0; Kosta Rika – USA 4:0  ; Kosta Rika – Meksiko 1:1; Kosta Rika – Panama 0:0 ; Kosta Rika – Honduras 1:1 ; Kosta Rika – Trinidad i Tobago 2:1.

Haiti – Kosta Rika 0:1; Panama – Kosta Rika 1:2; Jamajka – Kosta Rika 1:1; Usa – Kosta Rika 0:2; Meksiko – Kosta Rika 2:0; Panama – Kosta Rika 2:1; Honduras – Kosta Rika 1:1; Trinidad i Tobago – Kosta Rika 0:2

U 2017-oj godini početkom godine, Kosta Rika je igrala na takmičenju Srednje Amerike (Centroamerikana) gde su poraženi u finalu od Paname (2:1), pre toga su savladali Belize (0:3), ali su rezmizirali čak tri puta sa El Salvadorom (0:0), Hondurasom (1:1) i Nikaragvi (0:0). Na ovom takmičenju nisu igrali sa najjačim timom.

Potom je usledilo takmičenje Severne i Srednje Amerike – Gold kup 2017. gde je selekcija Kosta Rike ispala u polufinalu od SAD-a (domaćina takmičenja).

Krajem godine odigrali su dva prijateljska meča, protiv Španije poraz 5:0 i protiv Mađarske takođe poraz 1:0. Početkom 2018-te godine, pobeda nad Škotskom 1:0, pa potom poraz od Tunisa 0:1.

Najbolji  strelci  selekcije Kosta Rike tokom kvalifikacija bili su: Kristijan Bolanos (4 gola), Marko Urena (3 gola), Brajan Ruiz  i Johan Venegas (3 gola).

Najbolji asistenti u timu Kosta Rike su:  Kristijan Bolanos i Brajan Ruiz (3 asistencije), Rodni Valas (2 asistencije)

Igrači sa najviše nastupa u kvalifikacijama: Brajan Ruiz, Celso Borges (15 nastupa), Kristijan Bolanos, Marko Urena (14 nastupa), Džoni Akosta, Johan Venegas, Kristijan Gamboa (13 nastupa).

PRETHODNA UČEŠĆA na SVETSKIM PRVENSTVIMA, selekcija Kosta Rike je kao što smo već rekli često umela da bude jedna od senzacija planetarnih smotri. Ovo će im biti peto Svetsko prvenstvo, a od 2002.godine propustili su samo SP 2010-te godine. Prvi put učestvovali su na Svetskom šampionatu 1990.godine i odmah izborili plasman u 1/8 finala gde je tada jača od njih bila selekcija Čehoslovačke 4:1. Na prvenstvima 2002. i 2006-te godine ispadali su posle grupne faze. Novi veliki uspeh selekcija je napravila 2014-te godine na prošlom prvenstvu, kada su na opšte iznenađenje bili prvi u grupi sa gigantima kao što su Urugvaj, Italija i Engleska, gde su ostvarili dve pobede uz jedan remi (gol razlika 4:1). Još bolju partiju odigrali su u 1/8 finala gde su bili bolji od Grčke posle penala (1:1 u regularnom delu, 5:3 na penalima), od istorijskog plasmana u polufinale delili su ih penali protiv selekcije Holandije, u regularnom delu bilo je 0:0, da bi posle penala slavili Holanđani 4:3.

Selektor tima Kosta Rike koji je na čelu reprezentacije od 2015-te godine, je Oskar Ramirez, čovek koji je najtrofejniji trener jednog od najvećih klubova u zemlji Aljahuensea sa kojim je osvojio pet titula prvaka ove zemlje. Trener ovog tima bio je u periodu od 2010-te do 2015-te godine, a pre toga radio je kao asistent u stručnom štabu selekcije Kosta Rike od 2006-2008 godine. U avgustu 2015-te izabran je ponovo kao asistent u selekciji Kosta Rike i to legendarnom igraču Paulu Vončopu, ali je posle incidenta u kojem je učestvovao Vončop, on smenjen, a na mesto selektora je prebačen Oskar Ramirez.

Što se tiče taktike u kojoj nastupa ovaj tim to je u najvećem broju slučajeva formacija sa petoricom defanzivaca, četvoricom veznih igrača i jednim isturenim napadačem (5-4-1). Jako usko postavljena formacija, gde se čak i bočni defanzivci prilikom branjenja svog gola spuštaju u širinu šesnaesterca, dok su bočni vezni igrač zaduženi za ostatak prostora do aut linija. Trojka u defanzivi su igrači koji zonski pokrivaju prostor, dok jedan od njih ima često obavezu da iskoči ispred odbrane kada treba korigovati igru veznog reda. Posle oduzetih lopti tim se jako brzo transformiše u kontranapade, gde veliku ulogu imaju bočni napadači Ruiz i Bolanos koji svojom kreativnošću i preciznim dodavanjima razigravaju igrače koji kreću u kontranapad. Istureni napadač, najčešće Urena je igrač koji ima obavezu da zadrži loptu do faula ili do dolaska ostalih saigrača, mada zbog svoje dobre tehnike često ume i sam da završi napad. Pored svega, prekidi (korneri i slobodni udarci sa boka) su velika prednost ovog tima zbog sjajnih izvođača i dobrih skakača u timu.

TIM:

GOLMANI:

  • Možda i najjači deo tima Kosta Rike i svakako čovek koji je jedan od najzalužnijih ako i ne najzaslužniji za uspeh na prošlom prvenstvu, golman Real Madrida, Kejlor Navas. Čovek koji ume da odbrani zaista nemoguće, odlični refleksi i postavljanje na gol liniji njegove su glavne vrline, a o kakvom golmanu se radi govori i podatak da je prvi golman slavnog madriskog kluba.
  • Njegove zamene su golmani domaćih klubova, Patrik Pemberton iz Aljahuensea, kao i golman Herediana , Leonel Moreira. Pemberton je tokom kvalifikacija bio starter na 4 meča.

ODBRANA:

  • Što se tiče igrača koji nastupaju na poziciji centralnih defanzivaca, tu ima igrača različitih karakteristika, jako važan šraf odbrane je 34-godišnji Džoni Akosta, igrača kolumbijskog tima Rionegro Aguilas, jako agresivan igrač koji često iskače iz te trojke kako bi onemogućio igrača sa loptom da upiti lako dodavanje, sjajna duel igre i agilnost ovom igraču omogućava da lakše izlazi na kraj sa brzim igračima, učestvovao je i na prošlom Svetskom prvenstvu. Što se tiče pozicije onog centralnog igrača odbrane, najviše mečeva tokom kvalifikacija (12) odigrao je 196 cm visoki igrač Vankuver Vajkepsa, Kendal Vaston. Odličan u skok igri, ali igrač koji je jako spor i neokretan što mu je često problem kada uđe u duel sa bržim i tehnički dobro obučenim igračima, što se videlo na primer protiv Ćićarita Hernandeza, možda i najslabiji igrač u ovom delu tima. Tu je i Đankarlo Gonzales, član italijanske Bolonje, koji je tokom prošlog šampionata činio neprelazan triling sa Umanom i Duarteom. Trebalo bi i sada da odigra svoju ulogu u timu, odličan u duel i skok igri, ponekad sa pomalo preteranom agresivnošću, ali sa velikom hrabrošću i željom kada nastupa u dresu nacionalnog tima. Kao još jedan opcija, tu je i pomenuti Duarte, igrač Espanjola i standardan igrač na prošlom SP, tokom kvalifikacija je odigrao svega 5 utakmica, do 2016-te godine igrao je zaista jako dobro u belgijskom Klub Brižu, od prelaska u Espanjol ne igra standardno pa mu je forma u padu. Jako požrtvovan igrač koji unosi još veću dozu agilnosti i agresivnosti u odbranu svog tima, ali ne preterano inteligentan igrač kada je reč o samoj igri. Tu je i Francisko Kalvo iz Minesote koji je odigrao 7 kvalifikacionih mečeva koje je sličnih karakteristika kao i pomenuti Duarte.

                         

  • Što se tiče bočnih pozicija, on su jako dobro popunjene u ovom timu. Sa desne strane odbrane standardno igra igrač škotskog Seltika, Kristijan Gamboa. Momak koji je u Evropi od 2010-te godine, igrao je u Fredrikstadu, FC Kopenhagenu, Rosenburgu, WBA, da bi u poslednje dve godine igrao u Seltiku. Odigarao je svih 5 mečeva na prošlom Svetskom prvenstvu. Čini se da će njegov najveći problem biti nedostatak mečeva za klub, za koji je ove sezone odigrao samo 3 utakmice. Sa 13 mečeva tokom kvalifikacija jedan je od najstandardnijih igrača u timu.
  • Sa suprotne strane, za mesto startera boriće se iskusni Brajan Ovijedo iz engleskog Sanderlenda i mladi 21-godišnji igrač Matarita iz Njujork Sitija. Brajan Ovijedo igrao je u fenomenalnoj formi pred prošlo Svetsko prvenstvo, kada je u januaru u dresu Evertona doživeo prelom leve noge i nije mogao da pomogne svom timu, a čini se ni da se vrati u tu formu koja gde je krasila pre povrede. U dresu Sanderlenda ove godine solidne partije, na 37 mečeva, postigao je 2 gola i zabeležio 5 asistencija. Pored toga igrač je sa 1,3 uspešnim driblingom po meču, kao i 1,3 stvorene šanse svojim saigračima, uz jako dobre defanzive statističke podatke. Mlađi Matarita, odigrao je čak 10 mečeva u kvalifikacijama i uz to postigao 2 gola i imao 1 asistenciju. Momak koji po konstituciji mnogo podseća na svog starijeg kolegu, ali sa manje internacionalnog iskustva.

                 

SREDINA TERENA:

  • Čovek koji je glavni kontrolor ritma u timu i igrač koji ima 108 nastupa za tim uz 21 postignut gol, Celso Borges, član Depotivo La Korunje. On je igrač sa najboljom pas igrom u timu i neko ko je stalno rešenje svojim saigračima za dodavanje, ne zapostavlja ni svoje obaveze u defanzivi gde često ume da isprati protivničke igrače koji dolaze iz drugog plana. Odigrao je najviše mečeva u kvalifikacijama čak 15 i nezamenljiv je član ovog tima. Standardno igra u španskoj Primeri u dresu svog tima. Mesto pored Borgesa, mogu da očekuju ili Azofeifa, 33 godišnji igrač domaćeg Herediana, ili član tima na prošlom prvenstuv, Jeltsin Tejeda, član švajcarske Lozane. Klasični defanzivni vezni igrači koji su prevashodno zaduženi da pokrivaju leđa svojim kreativnijim veznim igračima, poput Ruiza koji nije poznat kao neko ko je posvećen defanzivnim zadacima. Tu je i David Guzman, fudbaler Portlanda, koji je najčešće ulazio sa klupe tokom kvalifikacija čak 6 puta, a sakupio je ukupno 10 nastupa, cilj njegovih ulazaka je zatvaranje svih prilaza golu, jer je igrač sa izraženim defanzivnim karakteristikama.

          

  • .Što se tiče krilnih napadača, gotovo da nema dileme da će to biti iskusni i fudbalski najplemenitiji igrači u timu, Kristijan Bolanos i Brajan Ruiz. Kristijan Bolanos igrač koji može da igra po oba boka, ali u nacionalnom timu najčešće na levoj strani, poseduje odličan pregled igre i precizan završni pas koji često dovodi do golova, uz to dribling je još jedan jako veliki kvalitet ovog 33-godišnjeg igrača koji se vratio u domovinu u Saprisu. Tokom karijere u Evropi, igrao je u FC Kopenhagenu za koji je nastupao do 2014-te godine. Tokom kvalifikacija je bio najbolji asistent tima sa 4 uspešna dodavanja. Brajan Ruiz, najbolji igrač ovog tima i kapiten, sa 109 nastupa je igrač koji je najviše igrao za Kosta Riku. Trenutno je član Sportinga iz Lisabona gde ne dobija veliku šansu, ali to nije promenilo činjenicu da je uz Borgesa sa 15 nastupa igrač koji je bio neizostavan član najboljeg tima svoje zemlje. Igrač je koji jednim potezom može da reši meč, u ofanzivnom smislu igrač bez mane koji čak i u skoku ume da ostvari prednost, što se tiče defanzive, tu mu se zamera da često zanemaruje zadatke, ali u selekciji uvek ima podršku zbog svoj velikog napadačkog doprinosa. Tu je i levokrilni napadač Minesote, Johan Venegas, momak koji je tokom kvalifikacija igrao na 13 mečeva i postigao 3 gola i neko ko bi mogao da bude potencijlano iznenađenje za protivnike. Odličan u ubacivanju sa boka, igrač velike brzine i ekspolozivnosti.

               NAPAD:

  • Pozicija klasičnog napadača je rezervisana za člana Los Anđelesa, Marka Urenu, strelca 4 gola na 14 kvalifikacionih mečeva. Igrač koji često ostaje sam i sa više protivničkih igrača. Odličan ,,lažnjak’’, udarac sa obe noge iz svih pozicija glavne su karaktersitike ovog jako dobrog napadača, koji se sa svojih 179cm visine ne može pohvaliti dobrom igrom u skoku, ali je jako opasan prilikom kontri gde odlično prati lopte poslate u dubinu iz leđa protivničke odbrane. Kao zamena za ovog igrača, je jedan od najboljih igrača tima na prošlom šampionatu sveta, Džoel Kempbel, igrač španskog Betisa, pod ugovorom sa Arsenalom, čini se da nije ostvario karijeru kakvu je mogao. Odličan prvi korak i brzina, sjajna tehnika i dribling uz razoran udarac izgleda da nisu bili dovoljni da ovaj igrač zaigra više u nekom od najboljih klubova starog kontinenta. Ono što je zanimljivo to je činjenica da je i dalje član londonskog Arsenala, ali je poslednjih 6 sezona proveo na pozajmicama. U novembru 2017-te godine doživeo je povredu koja ga je sa terena odvojila do januara 2018-te, od tada je za svoj tim odigrao svega 232 minuta. Igrač koji ukoliko uspe da ostane zdrav i nađe dobru sredinu još uvek ima šansu da napravi pristojnu karijeru jer ima tek 25 godine. Za nacionalni tim je tokom kvalifikacija odigrao 12 mečeva (7 kao starter) uz 2 gola i 1 asistenciju. U napadu je i stariji brat Brajana Ruiza, Hendrik Ruiz iz domaćeg Herediana.

Čini se da je najveća vrlina ovog tima ogromna želja i agresivnost sa kojom ovi igrači igraju  u nacionalnom dresu, uz to golman Navas svakako da je najjača karika tima. Što se tiče ofanzive tima, nepredvidivost Ruiza, Borgesa i Bolanosa može da zada problem svakom protivniku, kao i odlična tranziciona igra iz odbrane u napad.

Što se tiče mana tima, tu je pre svega činjenica da često dozvoljavaju svom golmanu Navasu da se istakne, odbrana igra dosta duboko tako da bi pojedini timovi to mogli da iskoriste, naročito ako golman Kosta Rike ne bude imao svoj dan, uz to nekoliko igrača ovog tima poseduje jako energičan temperament koji može u problem da ubaci ceo tim ukoliko neko od igrača pocrveni, poput Gonzalesa, Duartea i Azofeife.

Deluje jako čudno, ali najmlađi igrač u timu koji je uz to i koliko toliko standardan je 25-godišnji Džoel Kempbel, osim njega u timu nema mlađih igrača sa značajnijim doprinosom igri tima, tako da je gotovo nemoguće izabrati igrača koji se može smatrati talentom.

Prošlo Svetsko prvenstvo je opomena svim selekcijama da se Kosta Rika ne sme podceniti, naročito zbog činjenica da će se većina igrača koji su imali bitnu ulogu na prošlom šampionatu, naći i sada u najboljih 23 igrača. Manjak rotacije mogao bi da bude problem za tim, ali želja i energija svakako da neće nedostajati ovom timu. Njihov plasman zavisiće od mečeva sa Švajcarskom i Srbijom u grupi, a mi smatramo i nadamo se da će ove selekcije naučiti nešto iz loših iskustava Engelske, Urugvaja i Italije sa selekcijom Kosta Rike i da će umeti da iskoriste mane ovog tima.

PROGNOZA: Ispadnje u grupnoj fazi!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje