četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Zrinjski – Maribor (Liga šampiona, 2.kolo kvalifikacija) najava i prognoza!

Kvalifkacija za Ligu šampiona-2.kolo

Zrinjski(BiH) – Maribor (Slovenija)

  Stadion: Pod bijelim brijegom (25.000 mesta) početak 19:00 časova

Zrinjski iz Mostara je u krajnje interesantnoj sezoni u Bosni i Hercegovini uspeo da osvoji novu titulu i dođe u priliku da se bori za ulazak u Ligu šampiona. Oni su u regularnom delu sezone ostvarili skor od 13-6-3 (38:19), da bi u doigravanju šest najboljih timova ostvarili skor 5-4-1 (16:6) i tako osvojili titulu. Naročito dobre igre imali su na domaćem terenu pod Bijelim brijegom, gde su ostvarili 12 pobeda, 2 remija i 2 poraza uz gol razliku 32:13.

Ekipu predvodi Blaž Slišković, koji dosta temperametno nastupa i prilikom vođenja mečeva i prilikom konferencija za štampu, osvajao je titule kao trener i u Hajduku iz Splita i u Tirani iz Albanije. Njegove ekipe poznate su po diciplinovanoj igri, naročito u defanzivi gde primaju malo golova.

Što se tiče tima, on je doživeo neke značajne promene tokom letnjeg prelaznog roka jer su ga napustila nekoliko važnih igrača, pre svega dvojica veznih fudbalera Petrak (31/5/3) koji je pojačao Ordabaši i Tomić (30/5/2) koji je prešao u redove ljubljanske Olimpije. Što se tiče napada, najbolji strelac tima Mešanović (29/11) pojačao je upravo redove današnjeg protivnika, ekipe Maribor. Otišao je i napadač Peko (24/1) koji je još bez ugovora sa nekim klubom, kao i golman Kozić (17/0).

Od pojačanja su dovedeni Pezer (27/1/2) centralni vezni fudbaler Čelika iz Zenica, dok je napad pojačan napadačem drugoligaša Čapljine, Salkom Jazvinom, vrlo efikasnim prošle sezone sa 14 pogodaka i 8 asistencija na 29 mečeva.

Od ostalih igrača odbrana koju bi trebalo da čine Barac, Katanec, Stojkić i Jakoviljević je nerpomenjena, dok u vezi svoje sigurno mesto ima Todorović (24/7). U napadu će najveća pretnja golu Maribora dolaziti od nekadašnjeg igrača Vojvodine, Nemanje Bilbije (31/10) drugog strelca tima u prošloj sezoni.

U pripremnom periodu Zrinjski je igrao sa timovima iz nižih rangova bosanskohercegovačkog fudabal i ostvario 4 pobede uz gol razliku 13:1.

Trener Zrinjskog je pred meč izjavio: ,,Možda je malo nezahvalno to reći zbog činjenice da su utakmicu igrali protiv jako kvalitetnog protivnika ekipe Krasnodara, ali Maribor je kao ekipa koju uskoro očekuju utakmica u Ligi prvaka na trenutke izgledao smiješno.Ne znam, možda su namjerno izabrali takvog protivnika da stvore takvu sliku, ali Krasnodar je dominirao fizički i taktički, imao i posjed, prilike, sve. Razlika je bila ogromna. Protiv primjerenijeg rivala Maribor bi puno više pokazao.Istaknuo bih prije svega desetku, Ahmedija, Albanca makedonskih korijena. Tu je i Dino Hotić, izraženi ljevak finog šuta. Tavares je odigrao zadnjih deset minuta i on je po meni već malo potrošen…, ali je igrač poteza koji može stvoriti probleme.Zadovoljniji sam nego sam bio. Neću reći da je strah manji, jer straha nije ni bilo, bolji mi je izraz respekt. Da, i dalje oni imaju desetak puta veći budžet od nas i ambicije im sežu dalje od izbacivanja Zrinjskog. Ali s obzirom na ono što sam vidio u Mariboru, rekao bih da sam opušteniji, definitivno nisu bauk. Ako sam ranije u postocima naše šanse procjenjivao na 35 posto, sada su one u mojim očima narasle za nekih deset do petnaest.“

PRETHODNA učešća u evrokupovima: U sezoni 2013/14 Zrinjski je ispao upravo od ekipe Maribora, 0:0 na domaćem terenu i poraz na gostovanju 2:0. Prošle sezone pružili su jak otpor Legiji, ali su posle 1:1 na domaćem terenu, poraženi u gostima 2:0.

Očekvina postava Zrinjskog:Pirić, Barac, Jakovljević, Katanec, Stojkić, Jamak, M. Ćavar, Jazvin, Bilbija, Todorović, Kajkut


Maribor već po navici šampion Sloveniji i tim koji odlično predvodi tandem Zlatko Zahovič kao sportski direktor i Darko Milanič kao trener, osvojio je titulu prvaka sa skorom 21-10-5 i gol razlikom 63:30. Imali su 13 bodova više od Gorice na drugom mestu.

Tim predvodi bivši reprezentativac Slovenije, Darko Milanič, trener koji je predvodio Maribor najpre od 2008 do 2013-te godine i igrao grupne faze Lige Evrope sa ovim timom, da bi 2016-te po drugi put preuzeo ovu ekipu, sa Mariborom je do sada osvojio 5 titule prvaka i 4 kupa Slovenije.

Što se tiče tima, najveći udarac za ekipu jeste odlazak odličnog veznog fudbalera i reprezentativca Slovenije, Dare Vršića (26/9 golova/11 asistencija) koji je svojim asistencijama i golovima dosta doprineo tituli, njemu je istekao ugovor sa klubom i u potrazi je za inostarnim angažmanom. Klub je napustio i defanzivac Defendi (25/0). Dok je napadač Milivoje Novaković (26/11) okončao karijeru.

Kao zamena za Novakovića, stigao je Mešenović (29/11/4) najbolji strelac Zrinjskog prošle sezone, a stigao je i Bilong, francuski štoper iz ekipe Rudar Velenje.

Što se tiče ostatka tima, na golu je pouzdani Jasmin Handanović, dok će odbranu činiti Šuler, Viler, Šme i Javža. Što se tiče veznog reda, mnogo veću odgovornost moraće da prihvate Hotić (28/2), Pihler (31/3) i Vrhovec (27/0), dok se u napadu mnogo očekuje od Luke Zahoviča (28/15) sina sportskog diretkora Zlatka Zahoviča za koga je i u ovom prelaznom roku vladalo veliko intersovanje, a postoji mogućnost da će napustiti klub do kraja prelanzog roka. Tu je i iskusni brazilac Tavareš (33/9) koji dugo nastupa u klubu i ima veliko iskustvo. Pojačanje Mešanović moćiće da iskoristi to što poznaje protivnike sa kojima je do skoro bio saigrač.

Zlatko Zahovič, sportiski direktor Maribora, dao je zanimljivu izjavu pred meč: O Zrinjskom je rekao:,,Kada govorimo o šampionu jedne države, govorimo o kvalitetu tima. Oni su odlični, načinom na koji igraju čine mečeve veoma uzbudljivim, ali oni takođe imaju značajne nedostatke koje želimo da iskoristimo. Činjenica je da se moramo dobro pripremiti za meč. A od 2014. godine kada smo poslednji put igrali moramo da znamo kako da iskoristimo određene trenutke utakmice. Ali mislim da je kvalitet fudbal sa svim osnovnim pitanjima na našoj strani. Već u Mostaru se nadam sigurnoj pobedi našeg tima.“

U pripremnom periodu ekipa Maribora je slavila protiv Dinamo Bukurešta 2:1, dok je poražena od Intera iz Zaprešića 1:2 i od Krasnodara 0:2.

PRETHODNA učešća u evrokupovima: U sezoni 2015/16 Maribor je ispao od kazahstanskog šampiona Astane(pobeda na domaćem terenu 1:0, poraz 1:3 na gostovanju). U sezoni 2013/14 stigli su do grupne faze Lige šampiona, gde su igrali sa Čelzijem, Sportingom i Šalkeom i odigrali su tri meča nerešeno uz tri poraza. U sezoni 2016/17 igrali su kvalifikacije za Ligu Evrope gde su stigli do poslednje runde kvalifikacija. Najpre su prošli Levski iz Bugarske (0:0 na domaćem, 1:1 na gostovanju), usledio je prolazak i Aberdina (pobeda na domaćem 1:0, remi na gostovanju 1:1), da bi ispali od azerbejdžanske Gabale pobeda na domaćem 1:0, poraz na gostovanju 3:1)

Očekivana postava Maribora: Handanović, Šuler, Viler, Šme, Janža, Vrhovec, Pihler, Hotić, Tavares, Zahovič, Mešanović


Očekuje nas duel dva tima koja su se već sastajala u prošlosti, a čiji treneri gaje sličnu fudbalsku filozofiju, jako i bez primljenog gola u odbrani i iskoristiti svaku šansu koju protivnik pruži u ofanzivi. Takav meč nas očekuje i sada, a obziro da oba tima po tradiciji igraju sa malo golova evropske mečeva, ni sada ih ne očekujemo u izobilju!

PREDLOG za klađenje:

  • 0-2 gola (kvota 1,55)
  • 0-1 gol (kvota 2,75)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje