subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Zvezda: Upoznajte Glazgov Rendžers

Naredni rival naše Crvene zvezde u osmini finala Lige Evrope je ekipa Glazgov Rendžersa, a mečevi će biti odigrani 10. marta u Škotskoj i sedam dana kasnije u Beogradu.
Suvereno je Crvena zvezda uspela da obezbedi prolaz među 16 najboljih timova u Ligi Evrope, kao prvoplasirana u grupnoj fazi sa 11 osvojenih bodova, čime su se brojni rekordi srušili, a izabranici Dejana Stankovića pokazali da su spremni i za korak više kada je reč o kontinentalnim takmičenjima. Iza nas, ostali su – Braga, Midtjiland i Ludogorec, a zahvaljujući tom plasmanu, preskočili smo doigravanje sa timovima iz Lige šampiona. S druge strane, naš rival Glazgov Rendžers je upravo u tom doigravanju rutinski eliminisao favorizovanu Borusiju iz Dortmunda. Prvi meč je završen rezultatom 4:2 u Nemačkoj (pogađali su Tavernije, Lundstram, Morelos i Zagadu), a u revanšu je bilo 2:2 (oba gola Tavernije), pa sve ukazuje na to da nas čeka ozbiljan izazov.
Rendžers je aktuelni prvak Škotske i tokom leta su evropski put započeli u Ligi šampiona. Ipak, posle dva poraza od Malmea, identičnim rezultatom 2:1 (pogađali Dejvis i Morelos), Škoti su morali da se zadovolje nastavkom takmičenja u Ligi Evrope gde su se u grupnu fazu plasirali zahvaljujući eliminaciji Alaškerta. Nije to delovalo previše ubedljivo, s obzirom na minimalnu pobedu u Škotskoj rezultatom 1:0 (strelac Morelos), a potom i revanš u Jermeniji kada su odigrali bez golova, ali otvorenu utakmicu sa prilikama na obe strane.
Grupnu fazu takmičenja završili su kao drugoplasirani sa osam osvojenih bodova (dve pobede, dva remija i dva poraza) uz gol-razliku 6:5. Interesantan je podatak da su na ukupno šest utakmica protiv Liona, praške Sparte i Brondbija postigli isto golova koliko i u dvomeču protiv Dortmunda, pa se može zaključiti da su u uzlaznoj putanji kada je reč o formi. Pogotovo, jer su i u grupnu fazu ušli mlako i doživeli dva poraza na startu (0:2 protiv Liona i 1:0 protiv Sparte). Posle toga su odigrali dva puta po dve identične utakmice – pobedili su Brondbi i Spartu 2:0 (pogađali Balogun, Ruf i Morelos dva puta) i remizirali sa Brondbijem i Lionom 1:1 (pogađali Hadži i Rajt).
U Škotskom prvenstvu se nalaze na drugom mestu, sa 63 osvojena boda, što je za tri poena manje od prvoplasiranog Seltika. Na 27 utakmica su ostvarili 19 pobeda, šest remija i dva poraza (najmanje izgubljenih mečeva u ligi) uz gol razliku 56:22, što navodi na zaključak da postižu dva gola po meču i primaju manje od jednog. U poslednjih pet prvenstvenih utakmica imaju svega dve pobede, dva remija i poraz, tako da situacija i nije blistava za Rendžers, s obzirom da ih je najveći rival – Seltik, prestigao na tabeli.
Ipak, kada je reč o individualnim nastupima, neprikosnoven kao prvi strelac Premijer lige je Alfredo Morelos sa 11 postignutih golova, dok je na čelu asistenata sa istim učinkom Džejms Tavernije, pa je jasno od kog dvojca preti najveća opasnost za naš tim. O Morelosu se skoro sve već i zna, s obzirom na to da je samo pitanje dana kada će kolumbijski napadač rođen 1996. godine otići u neku od najboljih evropskih liga. S druge strane, Džejms Tavernije igra na poziciji desnog beka, ali ima nestvaran učinak za tu poziciju (10 pogodaka i 14 asistencija u svim takmičenjima). Ipak, on je već sedam godina u Rendžersu i sa razlogom nosi kapitensku traku. Tu je i dobro poznato lice – Rajan Kent od koga takođe preti opasnost, a tokom zimskom prelaznog roka na pozajmicu iz Mančester Junajteda stigao je Amad Dialo, jedan od najtalentovanijih mladih fudbalera na svetu za koga je svojevremeno plaćeno obeštenje veće od 20 miliona evra Atalanti. Tu su i Džon Lundstram, Leon Balogun i još mnoga dobro poznata lica.
Dom fudbalera Rendžersa je „Ajbroks stadion“, kapacitet je nešto više od 50 hiljada sedećih mesta, a otvoren je još 1899. godine. Rendžers je najtrofejniji klub u Škotskoj sa 55 osvojenih šampionskih titula i 65 kupova, različite vrste. Šef stručnog štaba je proslavljeni holandski fudbaler Đovani Van Bronkhorst, koji je na tom mestu nasledio Stivena Džerarda koji je aktuelni trener Aston Vile.

Kroz istoriju, u takmičarskim utakmicama, Crvena zvezda i Rendžers su se sastajali sedam puta i naš tim je ostvario dve pobede, uz dva remija i tri poraza. Prvo su nas eliminisali u sezoni 1964/65 u šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona. Prvo smo poraženi 3:1, potom trijumfovali 4:2, a onda u majstorici u Glazgovu poraženi identičnim rezultatom. Takođe, eliminisali su nas i u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2007/08 i to na veoma nesrećan način. U Škotskoj smo u nadoknadi vremena primili gol i izgubili 1:0, a u Beogradu nismo iskoristili niz izglednih šansi pa je utakmica završena 0:0. Ipak, ono što je najupečatljivije to je kada smo eliminisali Glazgov Rendžers u sezoni 1990/91 u osmini finala. Bili su Škoti samo još jedan rival u nizu do osvajanja Kupa evropskih šampiona i momenta kada se Zvezda popela prvo na krov Evrope, a potom i sveta.


Izvor: FK Crvena Zvezda

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje