petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Kako se menjao žreb kroz istoriju Svetskih prvenstava!

Nešto više od 24 sata ostalo je do događaja koji se na čitavoj planeti očekuje sa velikim nestrpljenjem, a to je žreb grupa za Svetsko prvenstvo sledeće godine u Rusiji. Kombinacije i želje su stalna slika koja prati ,,groznicu“ pred žreb, ali to nije ništa novo što se i do sada nije dešavalo, a koje su zanimljivosti pratile neke od prethodnih žrebova:
1930. godine na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju učestvovalo je 13 timova i nisu postajale kvalifikacije. Žreb je obavljen kada su svi timovi stigli u Urugvaj, svega tri dana pred početak prve utakmice. 

1938. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, žreb je održan u Ministarstvu spoljnih poslova, a kuglice sa imenima timova je izvlačio šestogodišnji unuk tadašnjeg predsednika FIFA, Žil Rime-a.

1966.godine na Svetskom prvenstvu u Engleskoj, održan je prvi žreb za Svetsko prvenstvo koji je direktno prenošen na televiziji.

1974. godine, Detlef Lange, dečak iz Berlinskog hora, izvukao je duel domaćina Zapadne Nemačke protiv  tadašnjih komišija Istočne Nemačke. 

1982. godine žreb održan u Madridu doživeo je totalni fijasko kada je po prvi put upotrebljena mašina koja je trebala da odredi sastave grupe (učestvovalo 24 tima), međutim došlo je do zbrke i mešanja timova kako nije bilo planirano pa je FIFA odlučila da vrati provereni žreb sistem koji će i dalje vršiti ljudi.

1990. godine na žrebu u Rimu, Italijanska fudbalska federacija je angažovala puno zvezda koje su se pojavile na žrebu, poput poznatog operskog pevača Lučijana Pavarotija, glumice Sofije Loren i fudbalera Rumenigea, Pelea i Bobija Mura.

1998. godine žreb za Svetsko prvenstvo u Francuskoj po prvi put je održan fudbalskom stadionu, i to u Marseju na stadionu Velodrom gde je 38000 navijača uživo pratilo žreb, a po prvi put je korišćena FIFA rang lista za određivanje šešira.

2006.godine žreb za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj gledalo je 300 miliona ljudi u oko 150 zemalja sveta, kao asistenti angažovane su legende fudbala poput Pelea, Krojfa, Rožea Mile i Mateusa, dok je kapiten Nemačke selekcije Mihael Balak predstavio zvaničnu loptu Mundijala.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje