utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Tim koji je srušio prvaka Sveta!!!

Jučerašnjom pobedom na Južnoafričkom Republikom 0:2, selekcija Senegala je uspela da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiju 2018-te godine, tek drugi put u svojoj istoriji, a mnogi stariji ljubitelji fudbala se sećaju prošle selekcije, koja je na Svetskom prvenstvu 2002.godine napravila pravi bum i bila selekcija za koju su ,,svi“ navijali, zbog svog borbenog duha i skidanja skalpova ,,velikim“ selekcijama. U ovom tekstu ćemo se podsetiti mečeva Senegala iz 2002.godine, kao i igrača koji su tada po prvi put izbili u prvi plan i napravili zapažene transfere.

 

Senegal se na prvonstvo plasirao kao prvi u grupi sa Marokom, Egiptom i Alžirom, eliminisavši ,,arapsku trojku“, koja je već imala iskustva sa učešćima na Svetskim prvenstvima već je samo po sebi predstavljalo senzaciju, ali to nije bilo ni blizu onome što je tek usledilo.

Bio je 31.maj 2002.godine i prvi meč na otvaranju Svetskog prvenstva, a sastali su se aktuelni Svetski i Evropski prvak, Francuska, sa svojom nekadašnjom kolonijom i debitantom na Svetskim šampionatima, reprezentacijom Senegala. Tim Francuske sa Zidanom, Dešampom, Desaiem, Makeleleom, Đorkaefom, Anrije, Trezegeom, Vierom i ostalim asovima, doživeo je poraz 0:1, a jedini gol za Senegal postigao je Pape Bouba Diop, tada igrač francuskog Lensa. Inače 21 od 23 pozavana igrača nastupalo je tada u Francuskim klubovima.

Evo kako je izgledao taj meč:

Svetski mediji na ,,romantičan“ način su pisali o ovoj pobedi ,,Davida protiv Golijata“, a mnogi su ovu pobedu poistovećivali sa novo izborenom nezavisnošću ove afričke države od Francuske. Iako su mnogi bili zadivljeni igrom Senegala u prvom meču, ipak im nisu  davane šanse da ostanu neporaženi u drugom kolu protiv selekcije Danske, ali su ih igrači Senegala razuverili i u ovom meču i uspeli da odigraju nerešeno 1:1, jedini gol za Senegal postigao je Salif Diao. Posle ovog meča, počele su se praviti kalkulacije pred poslednje kolo, naročito posle remija Francuske sa Urugvajem. Poslednje kolo, selekcija Urugvaja je ušla kao favorit sa selekcijom Senegala, ali je ipak i ovog puta, fanatičan duh tamnoputih igrača bio prevaga, uspeli su još jednom da ne izgube i odigraju 3:3, iako su imali prednost od 3:0. Golove su postigli Papa Bouba Diop, dva gola, dok je jedan gol postigao Kalilu Fadiga. Senegal se kao drugoplasiran obreo u 1/8 finala, iza Danske koja je savladala Francusku u zadnjem meču. Senegal je išao na selekciju Švedske.

TIM SENEGALA na SP 2002.

Golman Toni Silva, koji je posle šampionata imao zaista odličnu karijeru u Francuskim klubovima, tokom SP, bio je rezervni golman Monaka, da bi kasnije branio za Lil i Trabzon, završio je karijeru 2010.godine. Sada radi kao trener golmana u nacionalnom timu Senegala.

Aliou Sise, centralni defanzivac koji je u vreme prvenstva nastupao za Monpelje, ostavrio je transfere u Premier ligu, u ekipu Birmingema, a kasnije i u Portsmut. Sada je selektor Senegala, a navijači ga kao i kada je bio kapiten selekcije prosto obožavaju.

Lamine Diata, još jedan centralni defanzivac koji je u vreme prvenstva bio standardan igrač Rena, kasnije je igrao u Lionu, Sent Etijenu i Bešiktašu, a karijeru je završio 2012.te godine u redovima engleskog Donkastera. Diata je sada koordinator svih Senegalskih selekcija.

Ferdinand Coly, nastupao je na poziciji levog spoljneg igrača, a ostao je upamćen po kikicama koje je nosi, ali i po odličnoj igri, u vreme prvenstva nastupao je za Lens, da bi kasnije nastupao za Birmingem, Peruđu i Parmu. Sada je u stručnom štabu reprezentacije.

Omar Daf, desni bek i igrač koji je ostavio najveći trag u francuskom klubu Sošo, za koji je nastupao ukupno 9 godina. Sada je prvi asistent selektora Sisea.

Igrači koji su odigrali izuzetno prvenstvo igrali su u veznom redu, tu pre svega treba istaći Pape Bouba Diopa, tada igrača Lensa, kog su navijači zvali ,,Garderober“ zbog njegove snage i veličine. Posle prvenstva na kome je postigao 3 gola, prešao je u Fulam, a potom je igrao i za Portsmut, Aek, Vest Hem i Birmingem.

Salif Diao, centralni vezni igrač, bio je jedan od najboljih igrača Senegala na prvenestvu, kada je dominirao kako u skok i duel igri, tako i u igri sa lopto, ovog tada igrača Sedana, zapazili su skauti Liverpula za koji je potpisao ugovor odmah po okončanju prvenstva. Sada se bavi humanitarnim radom u okviru organizacija Sport4charity i Caap Afrika.

Još jedan igrač koji je ostvario odličan transfer posle šampionata, levokrilni napadač Kalilu Fadiga, tada igrač Oksera, prešao je posle prvenstva u redove Intera, a kasnije igrao za Bolton, Koventri i neke belgijske klubove, gde i danas živi i radi kao fudbalski agent. Njegov 17-godišnji sin, Noah Fadiga je nedavno potpisao ugovor sa Klub Brižom.

Desnokrilni napadač je možda i igrač koga se ljubitelji fudbala i najviše sećaju, igrač ofarban u plavo, prodoran, brz, sa fenomenalnim driblingom i osećajem za igru, El Hađi Diouf, igrač koji je nedugo posle prvenstva prešao u Liverpul, posle čega je igrao za Bolton, Sanderlend, Blekburn, Rendžers, Donkaster i Lids. On je 2001. i 2002. godine proglašen za najboljeg igrača Afrike. Diouf sada živi u Dakaru, savetnik je ministra za sport, a uz to poseduje svoj sportski časopis i teretanu.

Napad je predvodio igrač sa brojem sedam, Henri Camara, igrač koji je rođen u Senegalu ali od roditelja iz Gvineje, za čiju selekciju je mogao da nastupa, ali se ipak i protiv volje njegovog oca, ipak opredelio za Senegal, za koji je nastupao na 99 utakmcia i postigao 29 golova. Nakon SP, igrao je za Volvse, Sautempton, Seltik, Vigan, Vest Hem, Stouk, dok je od 2010-te do 2016-te nastupao za mnoge manje grčke klubove.

Poslednji igrač u nizu je Sulejman Kamara koji je jedini aktivan igrač i dan danas iz ovog tima i nastupa za Monpelje, za koji nastupa od 2007. godine. Pre toga igrao je za Monako i Nicu, a u vreme prvenstva imao je 19.godina.

Selekciju je predvodio francuz, Bruno Metsu, koji je nakon prvenstva nastavio rad u arapskim zemljama Kataru i UAE, gde je takođe beležio dobre rezultate.


U 1/8 finala, selekcija Senegala sastala se sa još jednim predstavnikom skandinavske škole fudbala, selekcijom Švedske, koju je savladala posle ,,zlantog gola“, a dvostruki strelac na ovom meču bio je Henri Camara, ovde je selekcija Senegala pokazala veliki karakter jer se vratila posle vođstva Švedske 1:0, golom Henrika Larsona.

Kraj bajke za selekciju Senegala, bio je u 1/4 finala, protiv selekcije Turske, od koje su tokom celog meča bili bolji protivnik, ali nisu imali dovoljno snage da u produžetku ponove uspeh kao protiv Švedske, te su preko ,,zlatnog gola“ poraženi 0:1.

Nadamo se da smo vas vratili u neka lepa vremena i podsetili zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje