petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EP za žene: Kome pripada zlato, ali ko dolazi i do bronzane medalje?

Od 4. do 20. novembra na programu je Evropsko prvensto za žene u rukometu, a zemlje domaćini su – Makedonija (Skoplje), Crna Gora (Podgorica) i Slovenija (Ljubljana i Celje). Kontinentalno takmičenje je prema prvičnom planu bilo zakazano za decembar, ali je pomereno mesec dana ranije kako se ne bi „poklopilo“ za Svetskim prvenstvom u fudbalu.

U nedelju je na programu samo završnica turnira, odnosno dve najvažnije utakmice (za treće mesto i veliko finale) u kojima se dolazi do konačnog plasmana, te svakako medalja i naslova prvaka Evrope… 

CRNA GORA – FRANCUSKA

 

CRNA GORA je jedan od domaćina ovog Evropskog šampionata i to su iskoristili na najbolji mogući način. Posebno se to odnosi na sam start turnira, jer su svoje utakmice u okviru Grupe „G“ igrale u „SC Morača“ pred prepunim tribinama domaćih navijača koji su im pružili zaista ogromnu podršku. Tada su redom pobeđivale – Španiju (30-23), Nemačku (29-25), Poljsku (26-23). Samim tim, izborili su plasman u narednu fazu i novoformiranu Grupu „2“, koja se igrala u „SC Boris Trajkovski“ u Skoplju.

Tada usledio je dosta „lagan“ poraz od selekcije Francuske (27-19), a zatim i ključnji duel za plasman u polufinale protiv Rumunije. Popularne „Lavice“ su uspele da stignu do velikog trijumfa (35-34), ali su tu utakmicu obeležile zaista ogromne greške i kontroverze sudijskog para iz Austrije (Ana Vranješ i Marlis Wenninger) koje su donele brojne odluke na štetu Rumunije i time direktno uticale na krajnji ishod ovog duela, nakon kojeg su Rumunke bile ogorčene „deljenjem pravde“.

U svakom slučaju, Crnogorke su obezbedile plasman u polufinale, a dok su u posljednem duelu druge faze pretrpele izuzetno ubedljiv poraz u susretu sa Holandijom (25-42) koji na njihovu sreću nije imao poseban rezultatski značaj.

U polufinalnom susretu sastale su se protiv selekcije Danske koja je odnela zaslužen trijumf (23-27), jer su Skandinavke imale prednosti tokom velikog dela utakmice. Kao glavni razlog poraza selektorka Crne Gore – Bojana Popović istakla je veći broj kvalitetnijih igračica i samim tim širi roster koje su Dankinje imale na raspolaganju.

Kao glavne rukometašice u njihovom sastavu možemo izdvojiti: golmanski duo – Marinu Rajčić i Martu Batinović, levog beka – Đurđinu Jauković (koja je sa 42 postignuta gola u konkurenciji za najboljeg strelca turnira), desno krilo – Jovanku Radičević (37 pogodaka / kojoj će ovo biti poslednji meč u nacionalnom dresu), pivotmenke – Tatjanu Brnović i Emu Alivodić, te srednje bekove – Milenu Raičević i Itanu Grbić.

FRANCUSKA je prvobitno bila deo Grupe „C“, koja je bila smeštena u glavnom gradu Makedonije – Skoplju. Bez ikakvih problema dolazile su do trijumfa protiv – Makedonije (24-14), Rumunije (35-21), te Holandije (26-24). Francuskinje su osigurali plasman u narednu rundu, te Grupu „2“, te samim tim i dalje ostala u Skoplju.

Nastavile su sa svojim sjajnim izdanjima i ubedljivo pobeđivale – Crnu Goru (27-19), Nemačku (29-21), Španiju (36-23). Aktuelne olimpijske šampionke su prikazivale zaista odlične partije i pokazale da su spremne za „borbu“ za medalje. Posebno se isticala njihova čvrstina i disciplina u fazi odbrane, koja svojim rivalima nije dozvolila veliki broj golova.

U polufinalu usledio je susret protiv Norvežanki i prvi poraz na ovom Evropskom šampionatu (28-20), kada su zaista loše odigrale drugo poluvreme i tako propustile priliku da se plasiraju u veliko finale. Pritom, za mnogo je ovaj polufinalni duel bio tkz. „finale pre finale“, jer su objektivno Francuska i Norveška trenutno dve najkvalitetnije ženske rukomente reprezentacije na Starom kontinentu.

Francuska u svom sastavu zaista ima pregršt kvalitetnih rukometašica – Cleopatre Darleux (golman / 39% uspešnosti odbrana), Laura Flippes (desni bek), Chloe Valentini (levo krilo), Grace Zaadi Deuna (srednji bek), Orlane Kanor (levi bek), Tamara Horaček (levi bek), Pauletta Foppa (pivotmen), Estelle Nze Minko (levi bek) itn. Pritom, na klupi imaju jednog od najcenjenijih rukometnih stručnjaka – Olivier Krumbholz kojem će ovo biti 501. utakmica na klupi ove selekcije.

Mišljenje urednika: Nije veliko finale, ali svakako da i utakmica za treće mesto i samim tim bronzanu medalju donosi svoju draž i uspeh. Prema prikazanim partijama do sada uloga velikog favorita pripada upravo Francuskinjama. Demonstrirale su zaista kvalitetne partije, a ujedno i nedavno ubedljivo savladale upravo svoje naredne protivnice. Jednostavno, Francuska u ovom momentu ima dosta više kvalitetnijih igračica u svom timu, a velika većina njih je izuzetno atletski spremna što u modernom rukometu donosi veliku prednost. Pokazale su izuzetno dobru igru u defanzivi, dok Crna Gora upravo u tom segmenu ima dosta problema. Nema dileme da će iskusni strateg – Olivier Krumbholz želeti da osvoji novu medalju sa svojom reprezentacijom i tako nastavi niz dobrih rezultata na velikim turnirima. Pritom, prema svemu prikazanom bila bi i šteta da ova selekcija na kraju ostane bez medalje na Evropskom prvenstvu. Svakako da ne smemo u startu otpisivati Crnu Goru koja ima svojih kvaliteta, ali objektivno gledano u ovom momentu su svakako slabija ekipa od Francuske…

Naša prognoza: Pobeda i bronzana medalja za Francusku

 

Sudijski par – Tatjana Praštalo i Vesna Balvan (Bosna i Hercegovina)

Utakmica je na programu u nedelju sa početkom od 17:45 u Areni „Stožice“ u Ljubljani.

 

DANSKA – NORVEŠKA

 

DANSKA je na samom startu turnira bila deo Grupe „B“ koja se odigravala u Celju. Dankinje su porazom započele Evropsko prvenstvo od domaće selekcije, Slovenije (26-28). Ipak, u drugom kolu su dosta ubedljivo savladali Srbiju (34-21), a onda u skandinavskom derbiju i Švedsku (25-23), što je bilo dovoljno za odlazak u narednu fazu, odnosno Grupu „1“.

Nakon toga, uspeli su da bude bolje od Mađarske (29-27), zatim i od Hrvatske (26-17), dok su napravili veliko iznenađenje trijumfom nad Norveškom (31-29). Upravo ta pobeda im je donela lidersku poziciju u novoformiranoj grupi i realno gledano „lakšeg“ protivnika u polufinalu. U tom duelu su pobedili Crnu Goru (27-23) i tako se plasirali u finale. U suprotnom, u polufinalu bi se sastali sa selekcijom Francuske, te je veliko pitanje da li bi uspeli da stignu do meča koji donosi zlatnu medalju.

Reprezentacija Danske svoje glavne uzdanice ima u vidu – Sandra Toft (golman / 57 odbrana), Althea Reinhardt (golman / 39% uspešnosti odbrana) Emma Friis (levo krilo / 35 pogodaka), Anne Mette Hansen (levo krilo), Mette Tranborg (desni bek), Trine Ostegaard (desno krilo), Louise Buegaard (desni bek)…

NORVEŠKA je bila maksimalna u svojog Grupi „A“ u Ljubljani. Uverljive pobede protiv – Hrvatske (32-23), Švajcarske (38-21) i Mađarske (32-22). Sa maksimalnim skorom postale su deo nove Grupe „1“ u kojoj su prvo savladale Švedsku (27-25), Sloveniju (26-23), ali onda pretrpeli i svoj prvi poraz od Danske (29-31) u „borbi“ za prvu poziciju u ovoj grupi.

Taj neuspeh im je doneo znatno neugodnijeg rivala u polufinalom susretu – Francusku, ali su upravo na tom duelu Norvežanke pokazale sam svoj potencijal i kvalitet i demonstrirale zbog čega su trenutno aktuelne evropske, ali i svetske šampionke.

Bile su bolje od selekcije Francuske (28-20), te su prikazale veoma dobru partiju na oba kraja terena, kako u fazi napada, tako i u defanzivi i sasvim zasluženo su stigle u poziciju da odbrane svoj „evropski tron“.

Norveška u svom sastavu ima zaista fenomenalne pojedince – Silje Solberg (golman / 41% uspešnosti odbrana, odnosno 53 odbrane), još jednog golmana u vidu sada legendarne – Katrine Lunde (39 odbrana), Kristine Breistol (levi bek), Vilde Ingstad (pivotmen) i zaista posebno treba naglasiti njihov bekovski trio – Nora Mork – Hanny Reistad – Stine Bredal Oftendal koji je zasigurno jedan od najboljih na svetu u ženskoj konkurenciji.

Nora Mork je za sada postigla 42 gola, te je svakako u konkurenciji za najefikasniju rukometašicu turnira. Pritom, na ovom Evropskom prvenstvu nestvarno precizno izvodi sedmerce, jer je od 27 izvedenih penala realizovala čak 26!

Hanny Reistad poseduje izuzetno snažan i precizan šut, te je ona trenutno druga na listi najboljih strelaca sa 43 postignutih pogodaka.

Kapiten ekipe je svakako iskusna – Stine Bredal Oftendal koja je glavni organizator igre svoje selekcije, a koliko kvaliteta ima najbolje je pokazala protiv Francuske kada je postizala golove, asistirala svojim saigračicama, iznuđivala penale i isključenja u protivničkom taboru.

Mišljenje urednika: Veliko finale je pred nama i svakako veliki ulog. Pored naslova prvaka Starog kontinenta, pobednik ovog duela obezbediće direktan plasman na Olimpijske Igre 2024. godine u Parizu. Norvežanke u pohodu na nove zlato, a Dankinje u nameri da upravo one preotmu tron. Uloga favorita pripada Norveškoj koja brani evropsku krunu i koja je dosta iskusnija u ovakvim utakmicama od svojih protivnica. Pritom, objektivno veći kvalitet upravo poseduju Norvežanke koje kako smo naveli imaju fenomalni bekovski trio koji upravo na ovako velikim duelima i donosi prevagu u njihovu korist, a takođe tu je i sjajan golmanski duo. Danska jeste pre nekoliko dana uspela da iznenadi i savlada Norvešku, ali svi dobro znamo koliko je teško na jednom turniru dva puta pobediti istog rivala, posebno kada je on kvalitetniji od vas. Pritom, pre tog neuspeha Norveška je imala seriju od sedam uzastopnih pobeda protiv Danske, što samo po sebi dovoljno govori i daje jasnu sliku „ko je ko“…Svakako Dankinje nisu nezasluženo u finalnom duelu, radi se o dosta jakoj selekciji, koja ima svojih prednosti i ne smete ih podceniti, a mi upravo verujemo da to Norveška apsolutno neće sebi dopustiti, već će nastojati da se osvete za predhodni poraz, osiguraju nastup na letnjim Olimpijskim Igrama 2024. godine, a da pritom urade i ono najvažnije – odbrane titulu šampiona Evrope…

Naša prognoza: Pobeda i zlatna medalja za Norvešku

 

Sudijski par – Javier Alvarez i Ion Bustamante (Španija)

Utakmica je na programu u nedelju sa početkom od 20:30 u Areni „Stožice“ u Ljubljani.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje