petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Norvežanke ponovo na „krovu“ Evrope!

Od 4. do 20. novembra na programu je održano Evropsko prvensto za žene u rukometu, a zemlje domaćini su – Makedonija (Skoplje), Crna Gora (Podgorica) i Slovenija (Ljubljana i Celje), a u nedelju je „pala zavesa“ na kontinentalno takmičenje u kojem smo saznali koja reprezentacija dolazi do „krova Evrope!

U jednoj sjajnoj utakmici odigranoj u dvorani „Stožice“ u Ljubljani pred oko 5.500 navijača, reprezentacija Norveške je u velikom finalu uspela da savlada selekciju Danske 27:25 (12:15) i tako odbrani naslov prvaka Evrope. Ujedno, za ovu skandinavsku zemlju je ovo čak deveta zlatna medalja na Evropskim šampionatima u ženskoj konkurenciji.

 

Danska je sjajno „otvorila“ utakmicu u nekoliko navrata imala čak i pet golova prednosti i maksimalno kontrolisala tok duela sve do samog kraja. Ipak, „šampionski mentalitet“ Norvežanki se „probudio“ u poslednjih 10-tak minuta, kada su znatno smirenije i koncentrisanije odigrali samu završnicu i time pokazali svoje znatno veće iskustvo u ovako velikim duelima od svojih protivnica.

Norveška je na ovom susretu prvu put imala vodstvo tek u 56. minutu, ali uprkos podređenoj poziciji koju su imali tokom velikog dela utakmice, na kraju su pokazale zbog čega su trenutno najbolja reprezentacija na svetu. Ovim trijumfom su pored direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo 2023. godine, obezbedili i nastup na Olimpijskim Igrama 2024. godine u Parizu.

U pobedničkom timu se posebno istakla – Nora Merk sa 8 postignutih golova, a izabrana je za najboljeg pojedinca velikog finala. Pritom, ova izvanredna 31-godišnja rukometašica sa 50 datih pogodaka ponela je i epitet najefikasnijeg strelca turnira.

Svakako treba istaći i veliki doprinos golmanskog para – Silje Solberg i Katrin Lunde koji su svojim intervencijama znatno pomogle ekipi da dođe do zlatne medalje.

 

U redovima Danske veoma dobra na golu je bila – Sandra Toft koja je ostvarila 11 odbrana, dok su najefikasnije bile – Luis Burgard sa 6, odnosno Ema Fris sa 5 golova.

Dankinje nisu uspele da tako u svega nekoliko dana drugi put zaredom savladaju Norvežanke, ali su svakako stigle do srebrne medalje.

 

Ogromna „borba“ je viđena i na duelu za treće mesto koje sa sobom donosi bronzanu medalju. Na kraju, spretnija i sretnija bila je selekcija Crne Gore koja je stigla do zaista velikog uspeha.

Crnogorke su od samog starta utakmice nametnule svoj ritam igre, te su konstantno imale prednost. Ipak, nakon 60. minuta igre nije bilo pobednika (22:22), otkako je francuska rukometašica – Gras Zadi u poslednjoj sekundi uspešno realizovana sedmerac nakon crvenog kartona kojeg je dobila – Itana Grbić usled opstrukcije igre.

U produžetku (dva puta po 5 minuta), odlučnije su bile izabranica – Bojane Popović koje su tako došle sasvim zasluženo do bronzane medalje.

Đurđina Jauković i Jovanka Radičević bile su najefikasnije sa po 6 golova, a za iskusnu Radičević ovo je bio poslednji meč u nacionalnom dresu, te se „oprostila“ od nastupanja u nacionalnom dresu na zaista sjajan način.

Sa druge strane, aktuelne olimpijske šampionke – Francuskinje su do same završnice turnira i polufinalnih susreta bile maksimalne (6/6), ali su upravo u ključnim utakmica „podbacile“ i prikazale svoja najslabija izdanja na ovom Evropskom prvenstvu, te su tako ostale bez očekivanog mesta na podijumu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje