petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Levandovski i još neki – selekcija Poljske (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM POLJSKE

FIFA rang lista: 21. mesto

Websajt saveza http://www.pzpn.pl/

Još jedan od timova čiji se nastupi na velikim takmičenjima teško mogu predvideti, posle sjajnog nastupa na Evropskom prvenstvu 2016-te godine i osvojenog 5. mesta, usledilo je možda i jedno od najlošijih izdanja selekcije na Svetskom prvenstvu, gde su bili viđeni kao sigurno prvi u grupi, a na kraju su posle dva startna poraza, došli do nebitne pobede u poslednjoj utakmici, ali ono što može da brine više od rezultata je činjnice da je selekcija igrala jako loše. Usledio je potom period od šest mečeva bez pobeda, pa jedna velika pozitivna serija tokom kvalifikacija za EP i iznova promenljiva forma. Kritike javnosti za stil igre selekcije dovele su do promene selektora početkom 2021. godine kada je selektora Brzeczek-a, zamenio slavni portugalski fudbaler i trener dosta timova Paolo Sousa, pre svega zbog činjenica da je Brzeczek imao jako loše odnose sa prvom zvezdom tima Lewandovskim, pa je samim tim i ostatak tima igrao van svojih mogućnosti.

Raspored na takmičenju:

14.jun Slovačka (St.Petersburg)  19.jun Španija (Sevilja)  23.jun Švedska (St.Petersburg)

SELEKTOR:

Selektor Paolo Sousa nije imao previše vremena da nametne svoje zamisli svojim igračima, a na svom prvom spisku pozvao je sedmoricu debitanata, pa se i on susreo sa kritikama medija, uz to iz meča sa Mađarskom izostavio je štopera Glika, koga je posle vođstva Mađara 2:0, ubacio u igru da bi se meč završio 3:3. Meč sa Andorom takođe nije izgledao sjajno ni pored pobede, dok su protiv Engleske na Vembliju, umalo došli do boda, iako bi to bilo više plod srećnih okolonosti nego sjajne igre tima. Sousa je kao trener dva najveća uspeha ostvario osvajanjem švajcarske lige sa Bazelom, kao i prvenstva Izraela sa Makabi Tel Avivom.

Za sada formacija Poljske deluje dosta nejasno, jer je u svim mečvima Sousa menjao i kombinovao sa formacijama, pa deluje da će i na Evropskom prvenstvu koristiti različite sisteme igre u zavisnosti od rivala sa kojim budu igrali. Svakako da ključnu ulogu ima Lewandowski za koga će i igrati čitav tim u napadu, pokušavajući da mu doturi pas u prostor i upotrebljiv centaršut sa boka.

SASTAV TIMA:

Golmani: Pozicija golmana nikada nije bila problem za nacionalni tim Poljske u bliskoj prošlosti, tako je i danas, kada je na raspolaganju nekoliko zaista sjajnih golmana. Kada je preuzeo selekciju, Sousa je odmah rekao da rotacije golmana neće biti i da je broj jedan, golman Juventusa – Wojciech Szczesny – golman koji je kao 16-godišnjak stigao u Arsenal, a do vrhunca svoje karijere išao preko Rome do toga da bude ispred legendarnog Bufona. Tu je i Lukasz Fabianski iz West Ham-a, golman koji se dokazao na najvišem nivou u Engleskoj, kao i Lukasz Skorupski iz Bologne.

Odbrana: Sporost odbrane najveći je problem za selekciju Poljske, što je selektor Sousa uočio pri dolasku pa je promenio sistem u igru sa tri štopera, ali ni to nije donelo preterano rezultata, jer je na tri susreta primljeno 5 golova. Kapiten tima, iskusni 33 godišnji Kamil Glik iz Beneventa, davno je prošao zenit svoje karijere iz doba igara za Monako i dalje jako dobar u pozicioniranju, duel i skok igri, ali sa godinama još sporiji, iako nikad nije važio za preterano brzog defanzivca. Tu je i Jan Bendarek, član Southamptona, koji takođe ima problema sa motoričkim sposobnostima, inače izuzetno dobar u skoku, duel igri i čitanju namera protivnika, ali ukoliko odbrana izađe visoko, ima dosta problema sa brzim igračima protivnika, što se pokazalo kako u Premijer ligi, tako i u igrama za nacionalni tim. Jedan igrač koji je debitovao protiv Mađarske (3:3), a u koga za sada Sousa ima veliko poverenje je Michal Helik iz engleskog Barnsley-a, najbolje ocenjeni defanzivac engleskog Championship-a i član idealne postave za ovu sezonu, sjajni defanzivni kvaliteti, ali jako slab pregled igre i pas iz poslednje linije (svega 31,5 paseva po meču od čega je tek polovina uspešna), tako da građenje igre od Helika iz odbrane nije opcija za selekciju Poljske, neretko ćemo videti i duge lopte koje Helik voli da odigra, ali ni tu nema previše preciznosti kako pokazuje statistika ovosezonskih mečeva. Tu je kao opcija i član Rakowa – Kamil Piatkowski, novo pojačanje austrijskog Salzburga i momak koji ima 20 godina i predstavlja budućnost nacionalnog tima, debitovao protiv Andore.

Bočni defanzivci: Po levoj strani sigurno mesto ima Maciey Rybus, član Lokomotive iz Moskve, izuzetno fizički spreman igrač, koji poseduje jako dobre brzinske sposobnosti, prodornost i centrašut, odličan je i u defanzivnim zadacima, gde je među najboljim igračima njegovog tima kada se pogleda statistika za ovu sezonu. Alternativa je Arkadiusz Reca, igrač Atalante na pozajmici u Crotone-u.

Sa suprotne strane igraće Bartosz Berezyinski iz Sampdorije, izdanak omladinske škole Lecha iz Poznana, u Italiji igra od 2017-te godine, ove sezone među najstandardnijim igračima svog tima sa 31 utakmicom uz 1 gol, ofanzivno ne preterano upotrebljiv igrač, ali veliki borac sjajnih fizičkih karakteristika i urođene kondicije. Po potrebi može da odigra i na mestu desnog štopera u sistemu sa tri defanzivca. Kao njegova alternativa u timu je Tomasz Kedziora iz Dinamo Kyev-a, kod prethodnog selekora standardan igrač, sada samo igrač u rotaciji, ako je suditi po prva tri meča novog selektora.

Sredina terena: Glavnu reč u ovom delu tima vodi isksuni Gregorz Krychowiak igrač Lokomotive iz Moskve, koji je imao jako dobru sezonu u ruskom osvajaču kupa. Osmi je strelac lige sa 9 golova, uz tri asistencije, pomeren je malo ka napred u odnosu na neke ranije klubove, pa je često bio u situaciji da šutira na gol, u ovom segmentu je prvi u timu sa 2,4 upućena šuta ka golu rivala prosečno po utakmici. Biće spona između veznog reda i napada, ali će često ulaziti u prostor kako bi primio pas i sam udarcem iz daljine rešio napad. Stekao je veliko iskustvo igrajući u Sevilji sa kojom ima dva trofeja Lige Evrope. Još jedan igrač koji pre svega ima jako dobar šut koji se ne libi da koristi je i član Brighton-a – Jakub Moder. Ovaj igrač proglašen je za najboljeg igrača poljske lige 2020-te godine, a ove sezone odigrao je svega 12 mečeva, ali je ipak uspeo da dođe do samog vrha jedne kategorije, a to je broj uspešnih driblinga, kojih je prosečno imao 1,1 po utakmici, što je još jedan kvalitet ovog igrača koji je zabeležio 8 mečeva za nacionalni tim uz 2 gola. Možda i najdarovitiji igrač veznog reda je Piotr Zielinski, igrač Napolija, klasičan plejmejker koji ima ulogu kreiranja napada tima zajedno sa spomenutim Krychowiakom. Zielinski je stigao u Italiju kao 17-godišnjak u redove Udinezea koji ga je skautirao na turniru mlađih kategorija, ove godine igrao je sjajno u svom klubu čiji je prvi asistent u ligi sa 10 asistencija, uz 8 golova, drugi je najbolje ocenjeni igrač tima, kao i drugi igrač po kreiranim opasnim šansama, sa prosečno 1,6 po meču, svakako igrač od čijih igara će zavisti čitav ofanzivan učinak tima. Spomenućemo i bočnog veznog igrača Kamil Jóźwiak-a, igrača Derby-a, koji je imao jako dobar učinak u Ligi Nacija, gde je na 11 mečeva postigao 2 gola uz 2 asistencije, jako dobra kretnja u kombinaciji sa brzinom, može da bude veoma neprijatan za odbrane svakog tima.

Napad: Najbolji igrač Poljske svakako je napadač Robert Lewandowski, prvi strelac Bundeslige (čak šest puta, ove sezone takođe), koji je ove sezone postigao čak 41 gol i najbolji strelac svoje selekcije godinama unazad, strelac 66 golova na 118 mečeva. Sigurno jedan od najboljih napadača današnjice. Zanimljivost koja se veže za njega je da svojevremeno nije prošao probu u Crvenoj Zvezdi, takođe veliki je dobrotvor i dosta novca daje u te svrhe, dok se privatno bavi i ulaganjem u preduzetničke početničke programe, marketing i vebsajtove. Tu je i igrač Marseja – Arkadiusz Milik, igrač koji može da odigra i na mestu iza napadača, svoje ime izgradio je pre svega sjajnim igrama u Ajaksu, a potom Napoliju. Mnogo bolje koristi levu nogu, ima jako dobar pregled igre i zato voli da igra nešto povučenije ili po boku, jako brz sa odličnom kretnjom bez lopte, idealan partner za Lewandovskog, jer je različit tip napadača. Pomenućemo i Karila-a Swiderskog koji igra u grčkom PAOK-u i koji je još jedan igrač koji je debitovao tek kod novog selektora. Ove sezone odigrao je 25 mečeva uz 9 golova i 7 asistencija. Još jednog sjajnog napadača Krzystof Piateka iz Herte, nećemo gledati na šampionatu.

https://www.youtube.com/watch?v=5w8HykEDcUE

OČEKIVANJA od selekcije:

Previše turbulentna situacija u poljskom savezu, uz nepoverenje koje javnost ima u rad ljudi u njemu, uz neizgrađen stil igre i premalo vremena za novog selektora, sigurno doprinose tome da navijači selekcije Poljske ne mogu potpuno mirno da čekaju takmičenje, naročito posle katastrofalnog izdanja na Svetskom prvenstvu. Čini nam se da je grupa po meri, ali da i pored toga može da predstavlja problem za Poljake i da bude kraj njihovih ambicija već u prvoj fazi. Ukoliko se ipak desi čudo i Poljska prođe u nokaut fazu, smatramo da je maksimum osmina finala.

Podaci za kladioničare:

  • Na 7 od prethodnih 10 mečeva prolazila je igra 3+, a na 9 je prolazila igra 2+
  • Na 4 od prethodnih 5 mečeva protivnici Poljske su postizali od 2 do 3 gola.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje