petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Uvek favoriti, jednom osvajači – selekcija Italije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM ITALIJE

FIFA rang lista: 7. mesto

Websajt saveza: https://www.figc.it/it/home/

Iako večito tim koji je pred svako veliko takmičenje proglašavan favoritima, selekcija Italije uspela je da osvoji turnir najboljih selekcija Evrope samo jednom, davne 1968. godine, od tada još dva finala, ali i oba poraza. Posle sjajnih 90-tih i odličnih 2000-tih, selekcija Italije poslednji veliki uspeh beleži na Evropskom prvenstvu 2012-te kada je stigla do finala gde je bolja bila selekcija Španije, od tada razočaravajuće Svetsko prvenstvo 2014-te i ispadnje posle grupne faze, ali i samo 1/4 finale na prošlom EP i veliko razočaranje nacije 2018-te godine i propuštanje Svetskog prvenstva u Rusiji, što je bio veliki šok i alarm za sve u savezu ove fudbalske zemlje. Kvalitet najjače lige, taktička disciplina možda i nabolja u celom svetu uz nekoliko zaista odličnih igrača trebalo bi da garantuju da se u skorijem periodu sušne godine neće ponoviti, a da li će tim nastaviti sa sjajnom formom u kojoj igraju od kraja 2018-te godine, ostaje da se vidi, jedno je sigurno selekcija ,,Azura“ se nikad ne sme otpisati na velikim takmičenjima za najviši plasman.

Raspored na takmičenju:

11.jun Turska (Rim)  16.jun Švajcarska (Rim)  20.jun Vels (Rim)

 

SELEKTOR:

Selekciju sa klupe predvodi legendardni italijanski igrač i trener Robeto Manćini, koji iza sebe ima bogatu klupsku karijeru, a rad sa selekcijom Italije mu je prvi susret sa reprezentativni fudbalom na mestu selektora. Do sada je predvodio Fiorentinu, Lacio, Inter u dva navrata, Mančester Siti, Galatasaraj i Zenit. Osvoji je 4 trofeja kupa Italije, tri titule prvaka Italije, FA kup u Engleskoj, titulu prvaka Engleske, Turski kup, 2 Superkupa Italije, Komjuniti Šild u Engleskoj. Član je Italijanske kuće slavnih od 2015-te godine. Zanimljivost koja se veže za njega, jeste izjava da za Italiju samo treba da igraju Italijani, čak ni igrači koji nisu rođeni u Italiji, iako tu imaju rođake, pa je potom pogazio to pozivom za brazilce Jorginha i Emersona Palmieria.  Za sada na klupi Italije ima odličan skor od 18 pobeda, 7 remija i 2 poraza uz gol razliku 62:14.

Robrto Manccini (foto: https://le- citazioni.it /autori / roberto-mancini/)

Što se tiče formacije, igra se zasniva na kombinaciji dve formacije 4-2-3-1 i 4-3-3, gde se igra zasniva na izuzetno brzoj tranziciji i igri po boku, gde se u završnici napada vrlo često nađe i do 8 igrača.

 

SASTAV TIMA:

Golmani: Prvi golman selekcije je startni golman Milana, Donaruma, koji je sjajno branio u kvalifikacijama, uz to solidna sezona u ekipi Milana, uz dosta veliki doprinos ovog golmana od koga se tek očekuje da stasa u top 5 golmana sveta. Iskusni Salvatore Sirigu iz Torina, kao i Meret iz Napolija i Cragno iz Kaljarija su njegova konkurencija.

Odbrana: Izuzetno iskusan deo tima, kojem je mali problem po mišljenju mnogih brzina, Leonardo Bonući je stub odbrane, ima 34 godine i odigrao je svih 10 kvalifikacionih mečeva, odličan u skok igri, ali glavni kvalitet je odlična kreativnost za defanzivca sa sjajnom pas igrom, uz odlično predviđanje i čitanje protivničke igre, iako u godinama, svakako među top štoperima Evrope i dalje. U tandemu sa njim možemo očekivati nekog od sledećih igrača, Francesco Acerbia iz Lacija, igrača koji je za razliku od Bonućija, štoper koji nema neki pregled igre i pas igru, ali zato ima sjajne fizičke karakteristike, skok i igru glavom uz odlično postavljanje koji nadoknađuje nedostatak brzine, visok je 192 cm pa je stoga opasan i kod prekida pred golom protivnika poput njegovog kolege iz odbrane. Uz to su su i iskusni Đorđo Kijelini koji iako u godinama i dalje može da doprinese igri nacionalnog tima, kao i supertalentovani igrač Intera Alessandro Bastoni.

Bočni defanzivci: Na poziciji uz desni bok igraće A. Florenzi iz PSŽ-a, ali nije imao toliko značajnu minutažu tokom kvalifikacija u odnosu na Danila D’Ambrosia, svakako da je kvalitetniji izbor na ovom mestu, karakteriše ga odličan udarac, veliki broj ubacivanja u samu završnicu i balans u igri u oba pravca. Tu je i igrač Napolija – Giovanni Di Lorenzo.

Sa leve strane veliko poverenje Manćinija uživao je Emerson Palmieri iz Čelzija i pored toga što nije previše igrao u svom klubu, posle sjajne 2016/17 sezone u Romi, prelazi u Englesku gde nije ponovio takve igre, velika brzina i prodornost karakterišu ovog 26-godišnjeg naturalizovanog Brazilca, ali ga sada nema na spisku, tu je izgleda prvi izbor Leonardo Spinazzola igrač Rome, moguće je rešenje po ovoj strani, najveći problem ovog igrača jeste nešto slabija igra u defanzivi, dok u napadu dosta dobro koristi svoju odličnu brzinu i eksplozivnost. Uz njega pozvan je i Cristiano Biraghi iz Fiorentine.

Sredina terena: Srce ovog tima je naturalizovani brazilac – Jorginho, neko kome Manćini baš veruje, što govori i činjenica da je odigrao 14 od 16 mečeva u 2019-toj i 2020-oj, kada se radi o takmičarskim mečevima, igrač koji pokriva veliki prostor, odličan je u defanzivnim zadacima, a sjajan u prilasku na igru i otvaranje napada svog tima. Uz njega najstandardniji su bili Marco Verratti iz PSŽ-a i Nicolo Barella iz Intera. Verrati je brzi, kreativan, agilan i tehnički nadaren centralni vezni sa velikim radiusom kretanja i odličnim pregledom igre, standardan je u svom timu pa samim tim i u dobroj formi, svakako izuzetno bitan igrač za igru tima Italije. Nicolo Barella, izdanak Kaljarijeve škole fudbala i sada standardan vezni igrač Intera iz Milana, za njega se može se reći je dosta inteligentan vezni igrač koji ima jednostavna rešenja koja mogu da razviju igru njegovog tima, mogao bi da popravi igru u odbrani, a slično poput Veratija i Jorginja skok igra mu nije jača strana i to bi mogao da bude problem za Manćinija u nekim mečevima sa ekipama koje su skakački dominantne u veznom redu. Treba spomenuti i Bryana Cristantea iz Rome, kao i  Lokatelija iz Sasuola.

https://www.youtube.com/watch?v=FSqWKsr9qBA

Napad: Može se reći da Italija tradicionalno ima odlične igrače u ovom delu tima, po dosadašnjim mečevima deluje da je rotacija i sastav rivala, možda čak i trenutna forma igrača najbolji način da se objasni izbor igrača Manćinija za ovaj deo tima. Možda najveće poverenje ima u 23-godišnjeg krilnog napadač Juventusa, Federico Chiesu, koji je odigrao dosta mečeva, sjajan dribling, eksplozivnost i brzina su nešto što krase ovog igrača, ume da pomogne i u defanzivnim zadacima svom timu, ali svakako da bi još mogao da unapredi svoju igru, na pozicijama krilnih napadača treba spomenuti i kapitena Sasuola Berardija koji je godinama najbolji igrač svog tima i koji nosi ovaj tim na svojim plećima, dok je igrač u kojeg Manćini takođe ima puno poverenje Federico Bernardeschi iz Juventusa, ali ove godina igra zaista malo u klubu i pitanje je da li će igrati, ali smatramo da će biti na spisku igrača. Igrač koji je neke mečeve odigrao zaista sjajno u nacionalom timu Lorenzo Insigne iz Napolija, igrač visok svega 163 cm, karakteriše ga sjajna promena pravca kretanja, odlična kretnja bez lopte, tehnika, prijem lopte i dribling, uz završnicu i pas igru, najveći problem skok igra i duel igra koju izbegava jer zbog visine i snage uglavnom bude nadjačan od većine defanzivaca. Ove sezone igra sjajno i treći je najbolje ocenjeni igrač Serije A.

Glavna snaga napada ležu u dva sjajna centralna napadača različitih karakteristika, to su Ciro Immobile iz Lacija i Andrea Belloti iz Torina. Immobile je igrač za koga ne možemo da kažemo da je sjajan tehničar, ali da ima fenomenalnu završnicu na sve moguće načine to svakako, uz to kretnja bez lopte, otvaranje i korišćenje prostora nešto je u čemu je među najbolji igračima na ovoj poziciji. Uz to saigrači mogu da ga koriste jako dobro jer poseduje fizičku snagu, eksplozivnost i brzinu pa ne pravi pitanje da li će pas dobiti u noge ili u dubinu i prostor. Sa druge strane Belloti poseduje takođe sjajnu završnicu, odličnu taktičku pismenost i kretnju, uz razoran šut i završnicu sa obe noge, uz odličnu igru glavom, postigao je preko 90 golova na oko 200 mečeva za Torino, a brojke bi sigurno bile i bolje da je igrao u nekom jačem klubu.

 

OČEKIVANJA od selekcije:

Profilisan tim koji već neko vreme igra zajedno, iskustvo u svim linijama tima, uz nekoliko sjajnih igrača koji individualnim karakteristikama mogu da reše mečeve i poznat italijanski mentalitet i taktika, čine ovaj tim jednim od favorita za samu završnicu takmičenja, a po nama je moguće da ih vidimo i u samoj završnici takmičenja.

Podaci za kladioničare:

  • Italija je na 17 od 21 mečeva postigla 2 ili više golova na meču.
  • Na 8 od 12 mečeva padao je najmanje gol u prvom i gol u drugom poluvremenu.
  • Italija nije poražena na 25 uzastopnih mečeva.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje