petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

EURO 2021: Vojska Aleksandra Makedonskog ! – selekcija Makedonije (igrači, selektor, rezultati, kladionica)

NACIONALNI TIM MAKEDONIJE

FIFA rang lista: 62. mesto

Websajt saveza: https://ffm.mk/

Prvo učešće selekcije Makedonije na nekom takmičenju od samostalnosti 1994. godine kada su postali zvanično FIFA član. Iako su to uspeli zaobilaznim putem kroz Ligu Nacija, to svakako ne umanjuje njihov uspeh koji je naravno doneo ko drugi nego legendarni kapiten selekcije, Goran Pandev. Ovaj rezultat je dočekan sa velikim oduševljenjem u ovoj državi i trebalo je da to dopirinese da se ujedini inače podeljeno stanovništvo u ovoj južno evropskoj državi. Međutim, malo po plasmanu, došlo je do otvorenog sukoba najboljeg igrača selekcije Pandeva i predsednika saveza Muhameda Sejdinija – koji nije podržao selektora Angelovskog i pored ostvarenog rezultata i u januaru mu dao ugovor na samo šest meseci. Atmosfera u timu je delikatna pa ostaje da se vidi da li će uticati i na same igrače. Velika pobeda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nad Nemačkom u martu, pre ovog sukoba, mogla je da bude odličan podsticaj za tim, ali je svakako pokazala da Makedonija može da ugrozi svakog rivala, naročito ako protivnici ne iskoriste svoje šanse.

Raspored na takmičenju:

13.jun Austrija (Bukurešt)  17.jun Ukrajina (Bukurešt)  21.jun Holandija (Amsterdam)

SELEKTOR:

Igor Angelovski, domaći trener koji je na klupi selekcije od 2015-te godine ostvario je ovaj veliki rezultat, njegove zasluge ogledaju se najviše u tome što je ubedio Gorana Pandeva da nastavi reprezentativnu karijeru, ali što je priključio čak 7 mladih reprezentativaca koji su igrali na Evropskom prvenstvu za mlade 2017-te godine i koji sada čine okosnicu reprezentacije. Uz to zbog delikatne situacije u zemlji i činjenice da u ekipi ima i Makedonce i Albance, uspeo je da napravi dobar timski duh u kome se te podele ne osećaju. Do sada je ostvario 22 pobede, 10 remija i 16 poraza kao selektor Makedonije.

Što se tiče formacije koju selektor koristi, to je najčešće 4-2-3-1 u duelima sa selekcijama sa kojima smatra da može da se nadigrava, dok je protiv ekipa koji spadaju u najjače selekcije na kontinentu koristio formaciju sa tri štopera i igrao 3-5-2. Ključnu ulogu kao što se i očekuje ima Pandev, koji igra na mestu polušpica, odakle koristi svoj sjajan kreativni kvalitet i organizuje igru svog tima, iako je kroz čitavu karijeru bio klasičan napadač. Vezni igrači poseduju veliku agresivnosti i odlične defanzivne kvalitete, a nešto što je vrlo specifično jeste jako dobar prekid i nekoliko sjajnih izvođača, što bi mogao da bude i osnovni način na koji će Makedonija pokušati da ugrozi rivale.

SASTAV TIMA:

Golmani: Nezamenljiv na golu je član španskog tima Rayo Vallecano – Stole Dimitrevski koji je golman koji svojoj odbrani uliva dosta poverenja. Naročito je inspirisan kada brani za nacionalni tim i pruža čak i bolje partije nego u svom klubu, ima odlične reflekse, a jako dobru saradnju ima i sa defanzivnom linijom koju postavlja tokom čitavog toka utakmice. Tu su još i Martin Bogatinov iz kiparske Ahne i Damjan Šiškovski iz kiparske Doxe.

Odbrana:

Igrač koji je odigrao gotovo sve utakmice i koji bez obzira u kojoj formaciji se igra ima svoje mesto u timu je Visar Musliu, fudbaler mađarskog Fehervara. Osnovni kvalitet njegove igre je odlična skok igra i igra glavom i činjenica da ne komplikuje u složenim situacijama pred golom. Sa druge strane tehnički nije posebno nadaren igrač, pa svakako da od njega nećemo videti previše učešča u gradnji igre tima. Tu je i Darko Velkosi iz hrvatske Rijeke, igrač koji je svojevremeno proglašavan velikim telentom i koji je igrao u sredini terena, zbog niza povreda nije ispuni sva očekivanja koja su imali od njega. Tu je i Kire Ristovski iz mađarskog Ujpešta, sličnih karakteristika kao i njegove kolege, što je u suštini i najveći problem jer Makedonija ne poseduje igrača koji iz zadnje linije može da uputi kvalitetne paseve između linija, a ni upotrebljive dijagonalne i duge lopte. Na kraju tu je još jedan etnički Albanac – Egzon Bajtulaji, jedan od onih koji su igrali na Evropskom prvenstvu za mlade, igrač odličnog defanzivnog starta i brzine, igrač je domaćeg kluba Škendija.

Bočni defanzivci: Sa desne strane treba očekivati desnog beka Dinamo Zagreba, a nekada Sportinga i Rijeke – Stefan Ristovski. On je kao 18-godišnjak iz Vardara prešao u Parmu, da bi potom bio u četiri kluba Serie B na pozajmicama, sakupio je iskustvo, a najbolje partije u karijeri pružao je u dresu Rijeke. Po dolasku u Dinamo nije igrao puno, svega 6 mečeva ove sezone, što neće promeniti činjenicu da je važan šraf u igri Makedonije, neko od koga se očekuje da pre svega svojim prodorima iz drugog plana pravi višak po desnoj strani i upućuje kvalitetne centaršuteve što je i najjače oružje ovog igrača.

Sa druge strane je još jedan jako kvalitetan igrač, po renomeu dolazi iz najjačeg kluba kada je reč od defanzivcima ove selekcije, iz premijerligaša Lidsa – Ezgjan Alioski. Rođen u Makedoniji, ali odrastao u Švajcarskoj gde je i počeo da igra u Young Boys-u. Ove sezone odigrao je 34 meča, uz 2 gola i 3 asistencije, mnogo kvalitetniji ofanzivno nego defanzivno i igrač koji se odlično uklapa u formaciji sa tri štopera, igrajući na mestu levog wing beka. Jedan je od najvažnijih igrača u selekciji i neko od čijih će partija mnogo zavisiti učinak čitavog tima.

Sredina terena: Izuzetno zanimljiv vezni red u kojem ima dosta potencijala. Pre svega istaći ćemo Enesa Bardhia, igrača španskog Levantea i jednog od najboljih igrača mlade selekcije Makedonije iz 2017-te godine. Poseduje neverovatno jak i precizan udarac kojim ume da ugrozi gol rivala iz velike distance, a po mnogim španskim novinarima proglašen je u top 3 izvođača slobodnih udaraca u Primeri. Poseduje jako dobar pregled igre i pas, tako da će biti igrač koji diktira tempo igre svoje selekcije. Tu je i najbolji igrač Makedonije za 2019-tu godinu i svakako jedan od najtalentovnijih igrača Balkana – Elif Elmas iz Napolija, gde je ove sezone odigrao 33 meča, ali čak 30 puta ušao sa klupe. Sjajne ofanzivne karakteristike, poput kretnje bez lopte, driblinga i pasa su neki od njegovih kvaliteta koje će, ukoliko ih nadogradi i stekne iskustvo, postati jedan izuzetno kvalitetan vezni igrač, iako ni sada nije daleko od tog statusa. Kapiten Dinamo Zagreba, Arijan Ademi – koji je najpre igrao za selekciju Hrvatske, ali je uspeo da promeni sportsko državljanstvo i zaigra za tim Makedonije, posle izostavljanja sa spiska selektora Kovača sa Svetskog prvenstva 2014-te, nisu pomogli ni kasniji pozivi, jer je Ademi dao reč ljudima iz makedonskog saveza. Karakterišu ga pre svega defanzivni kvaliteti, borbenost i agresivnost koji su na maksimalnom nivou. Pauzirao je dve godine od 2015. do 2017. zbog pozitivnog doping testa. Još jedan igrač koji ima veliko poverenje selektora je Boban Nikolov, svojevremeno najbolji igrača skopskog Vardara, a sada član italijanskog Lećea. Veoma pouzdan vezni igrač, koji po potrebi može da odigra i na mestu wing beka po desnoj strani, veoma hrabar, požrtvovan igrač, sigurnog pasa. Tu si Danijel Avramovski iz turskog Kayserispora i Stefan Spirovski iz kiparskog AEK Larnake, kao i mladi Darko Churlinov koji je rođen u Nemačkoj gde je i prošao čitavu fubalsku školu, trenutno je član Štutgarta.

Napad: Najveća zvezda igra u ovom delu tima – Goran Pandev, 37-godišnji napadač Đenove i čovek o čijoj karijeri dovoljno govori podatak da gol u Seriji A nije postigao samo protiv Specije od svih klubova protiv kojih je igrao, a postigao ih je ukupno 101 uz 56 asistencija na 472 meča za Lacio, Đenovu, Napoli, Inter i Speciju. Igrač je od koga mnogo toga zavisi u igri tima i predvodnik ekipe kao kapiten.

Igrači koji će imati ulogu da koriste znanje Pandeva i činjenicu da će biti pod pažnjom protivničkih odbrana su Aleksandar Trajkovski iz španske Majorke i Ilija Nestorovski iz Udinezea, uz Ivana Tričkovskog (kiparski AEK Larnaka). Sva trojica imaju svoje kvalitete koji u pravo vreme mogu da budu od koristi timu, Trajkovski brzinu, dribling i odličan udarac. Ove sezone je igrao jako malo, svega 10 mečeva uz 1 gol, a slično je bilo i prošle godine kada je stigao u klub posle sjajne sezone u Palermu. Tu je i Krste Velkoski iz Sarajeva.

OČEKIVANJA od selekcije:

Svakako da je Makedonija selekcija kojoj niko ne daje šanse da na svom debiju ostvari značajniji rezultat. Ono što možemo očekivati od njih je borbenost na maksimumu, ali se čini da odbrana nije na potrebnom nivou za ozbiljan rezultat, dok u veznom redu ima dosta igrača koji bi kvalitetnim partijama mogli sebi da ostvare dobre transfere tokom leta. Svakako da je ekipa motivisana i da će imati veliki broj neutralnih navijača uz sebe, ipak smatramo da neće proći grupnu fazu, ali ćemo svakako navijati za njih.

Podaci za kladioničare:

Na 8 od 11 prethodnih mečeva prolazila je igra GG

Prethodnih 8 mečeva prolazila je igra VG2 (više golova u drugom poluvremenu)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje