četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Šampiona: Karabag – Samtredija (najava utakmice)

Karabag (Azerbejdžan) – Samtredija (Gruzija)

Danas od 19 časova na Republičkom stadionu “Tofik Bahramov“ u Bakuu u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona odigraće se utakmica između azerbejdžanskog Karabaga iz Bakua i gruzijske Samtredije iz istoimenog grada.


Stadion:

Republički stadion “Tofik Brahramov“ u Bakuu kapaciteta je 31 hiljade i 200 mesta, a prekriven je travnatom podlogom. Zvanično je otvoren u septembru 1951. godine, a do danas su ga koristili fudbalska reprezentacija Azerbejdžana kao i fudbalski klub Karabag, koji je zbog ratnih sukoba u Nagorno-Karabahu preseljen iz Agdama u Baku.


Sudije:

Sudijski tim iz Turske predvodiće glavni arbitar Mete Kalkavan, a njegovi asistenti biće Esat Sančaktar i Bajik Erdem. Kao četvrti zvanični sudija naznačen je Halil Umut Meler.

Mete Kalkavan je do sada sudio na pet evropskih utakmica, od čega svih pet u okviru Lige Evrope. Za to vreme pokazao je ukupno 19 žutih kartona, a dosudio je i 3 jedanaesterca. Kalkavan je do sada po jednom sudio i azerbejdžanskim i gruzijskim predstavnicima. Tokom prošle sezone sudio je na utakmici Gabale i mađarskog MTK, gde su Azerbejdžanci slavili sa 2:0, dok je tokom sezone 2014-15 delio pravdu kada je ekipa gruzjiskog Zestafonija ubedljvo savladana od strane slovačkog Spartaka iz Trnave, rezultatom 3:0.


Karabag (Azerbejdžan)

Karabag je tokom prethodne sezone zauzeo 1. poziciju u azerbejdžanskom prvenstvu i tako po četvrti put u nizu postao šampion svoje države. Nakon 28 utakmica uspeli su da sakupe 62 boda, a ostvarili učinak od 19 pobeda, 5 remija i 4 poraza uz gol razliku 46:14. Nakon okončanju sezone u ligi, ova ekipa osvojila je nacionalni kup pobedivši u finalu ekipu Gabale, rezultatom 2:0. Što se tiče pripremnih utakmica Karabg ni jednom nije uspeo da dođe do pozitivnog rezultata, s’ obzirom da su poraženi od ruskog Ahmata (1:0), bugarskog CSKA (5:2), ruskog Dinama (1:0) i danskog Brondbija (5:1).

Učinak u evropskim takmičenjima:

Ova ekipa je redovan učesnik u evropskim takmičenjima, kako Lige Šampiona tako i Lige Evrope. U najjačem evropskom klupskom takmičenju ukupno su odigrali 12 utakmica, a pritom su ostvarili 5 pobeda, 5 remija i 2 poraza (uz gol razliku 12:6), dok su u Ligi Evrope zabeležili čak 58 nastupa i zabeležili 22 pobede, 15 remija i 21 poraz (uz gol razliku 61:68). Kao po pravilu i to bez obzira koje je takmičenje u pitanju, ova ekipa skoro svaki put dolazi bar do 3. kola kvalifikacija, a to je bilo u sezonama 2009-10 (LE, plej-of), 2010-11 (LE, plej-of), 2011-12 (LE, 3. kolo kvalifikacija), 2013-14 (LE, plej-of), 2014-15 (LŠ, 3. kolo kvalifikacija – LE, grupa F), 2015-16 (LŠ, 3. kolo kvalifikacija – LE, grupa J), 2016-17 (LŠ, 3. kolo kvalifikacija – LE, grupa J). Tokom prošle sezone uspeli su da dođu do grupne faze Lige Evrope, a u grupi J (pored Fjorentine, PAOK-a i Slovana iz Libereca) zauzeli su predposlednju, 3. poziciju sa 7 bodova.

Sastav:

Glavni trener Gurban Gurbanov na raspolaganju će imati ukupno 22 fudbalera, od čega 3 golmana, 8 defanzivaca, 9 veznih igrača i samo 2 napadača. S’ obzirom da je letnji prelazni rok u toku ova ekipa ostala je bez nekoliko igrača, kao što su golman Bojan Šaranov (2n/-2g), desni bek Ilgar Gurnanov (17n/0g/4a), levi krilni vezista Muarem Muarem (34n/6g/4a – drugi strelac) i levi krilni napadač Vugar Nadirov (3n/0g/0a). Pored toga, za utakmicu sa Samtredijom nije registrovan ni levi krilni napadač Mahid Madatov (26n/4g/1a).


Samtredija (Gruzija)

Samtredija je učešće u Ligi Šampiona izborila osvojivši 1. poziciju u prvenstvu Gruzije, pobedivši u finalu plej-ofa ekipu Čihure, ukupnim rezultatom 4:2. Tokom regularnog dela sezone takmičili su se u “Crvenoj grupi“ gde su zauzeli 1. poziciju sa 27 bodova, a nakon 12 utakmica imali učinak od 8 pobeda, 3 remija i 1 poraza, uz gol razliku 27:9. U tekućoj sezoni zauzimaju 3. poziciju sa 33 boda iz 18 utakmica, a ostvarili su 10 pobeda, 3 remija i 5 poraza, uz gol razliku 25:20. Samtredija je poslednji veliki uspeh u najjačem rangu takmičenja Gruzije (izuzimajući prošlu sezonu) ostvarila tek davne 1972. godina kada su postali šampioni sovjetskog šampionata Gruzije.

Učinak u evropskim takmičenjima:

Samtredija je tokom 1995. godine učestovala u preliminarnoj fazi UEFA Kupa, gde su ukupnim rezultatom 2:0 poraženi od makedonskog Vardara. Nakon toga učešće u evropskim takmičenjima imali su tek u sezoni 2016-17 gde su ispali iz 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa 2 poraza od azerbejdžanske Gabale. Kod kuće su uspeli da slave rezultatom 2:1, dok su u gostima poraženi sa ubedljivih 5:1, te je ukupan rezultat bio čak 6:3 u korist Gabale. Ovo će im biti prvi put kako učestvuju u Ligi Šampiona, a tek njihovo peto učešće u UEFA takmičenjima.

Sastav:

Samtredija je u Baku stigla sa ukupno 23 igrača, tj. 3 golmana, čak 10 defanzivaca, 7 vezista i 3 napadača. Iako je kod njih prvenstvo u toku, nedavno su ostali dvojice igrača, a to su desni krilni vezista Konstantin Belov (8n/0g/0a) i centralni vezista Davit Čagelišvili (15n/5g/3a). U odnosu na sezonu u kojoj su izborili plasman u Ligu Evrope ekipa je pretrpela dosta promena, te i ne čudi trenutna pozicija, koji je naravno lošiji od prošlosezonskog. Jedna od najvažnijih promena jeste transfer najboljeg strelca prethodnog gruzijskog šampionata, Budu Zivzivadzea (11n/11g/3a) u redove švedskog Esbjerga.


Prognoza:

Sve u svemu Karabag je veoma iskusna ekipa, kako u evropskim takmičenjima tako i po pitanju uspeha u domaćim takmičenjima, dok je pak Samtredija “tanka“ i u jednom i u drugom smislu. Jeste da je Karabag ostao bez nekoliko važnih igrača, ali svakako je reč o kvalitetnoj ekipi koja može da izbori plasman u grupnu fazu Lige Evrope (eventualno preko kvalifikacionog plej-ofa LŠ) i to četvrti put u nizu. Samtredija je po prvi put odigrala sezonu na zaista visokom nivou, ali teško da taj napadački mentalitet mogu da prenesu na utakmice u Evropi, kao i na naredne sezone. Oni su u Baku došli da se brane što govori i činjenica da su poveli čak 10 defanzivaca + nekoliko povučenijih vezista, pa mislimo da je ubedljiv poraz ove ekipe praktično nemoguć.

1&0-3 @1,75 (pobeda domaćina i od 0 do 3 gola na utakmici)

NG @1,45 (bar jedna ekipa ne postiže gol)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje