subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Šampiona: Spartaks Jurmala – Astana (najava utakmice)

Spartaks Jurmala (Letonija) – Astana (Kazahstan)

Danas od 18 časova na stadionu “Slokas“ u Jurmali u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona odigraće se utakmica između letonskog Spartaksa iz Jurmale i kazahstanske Astane iz istoimenog grada.


Stadion:

Stadion “Slokas“ kapaciteta je 2 hiljade i 500 mesta, a prekriven je standardnom travnatom podlogom. Od njegove rekonstrukcije, tj. od 2007. godine, kao domaći stadion najviše ga koristi Spartaks, a jedno vreme bio je i baza ekipe Jurmale.


Spartaks Jurmala (Letonija)

Spartaks je prošlu sezonu završio očekivano na 1. poziciji, s’ obzirom da su već par godina jedna od kvalitetnijih ekipa Letonije. Nakon 28 utakmica uspeli su da zarade 55 bodova, a pritom su ostvarili 17 pobeda, 4 remija i 7 poraza, uz gol razliku 46:22. U tekućoj sezoni nalaze se takođe na 1. poziciji, a imaju 22 boda iz 11 utakmica i učinak od 6 pobeda, 4 remija i 1 poraza, uz gol razliku 18:9. U kratkoj letnjoj pauzi odigrali su dve pripremne utakmice, a uspeli su da slave nad poljskom Arkom (2:1), dok su poraženi od kiparskog APOEL-a (1:3). Takođe, odigrali su utakmicu u Liga Kupu, gde su slavili nad Grobinom.

Učinak u evropskim takmičenjima:

Ekipa iz Jurmale je tokom protekle dve sezone učestovala u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ovo će im biti prvi put kako se takmiče u najjačem klupskom takmičenju u Evropi. U sezoni 2015-16 tokom prvog kola kvalifikacija bili su bolji od podgoričke Budućnosti, ukupnim rezultatom 3:1 (kod kuće 0:0, u gostima 3:1), dok su u 2. kolu ispali od novosadske Vojvodine, rezultatom 1:4 (kod kuće 1:1, u gostima 0:3). Tokom sezone 2016-17 ispali su u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od ekipe Dinama iz Minska, rezultatom 1:4 (kod kuće 0:2, u gostima 1:2). Slavili su svega na jedno od ukupno 6 utakmica u Evropi!

Sastav:

Tokom ovog leta iz Spartaksa su otišli golman Abljajhan Dujsen (2n/-4g), levi bek Nikita Berenfelds (9n/0g/0a) i desni krilni napadač Rostislav Rusin (1n/0g/0a). Pored toga glavna okosnica tima je sačuvana i očekuje se najjači sastav ove ekipe protiv Astane.


Astana (Kazahstan)

Astana je i pored lakše finansijske krize uspela da se vrati u ritam i da ponovo postane najkvalitetnija kazahstanska ekipa. Tokom sezone 2016 uspeli su da osvoje 1. poziciju sa čak 73 boda iz 32 utakmice, a ostvarili su 23 pobede, 4 remija i 5 poraza, uz gol razliku 47:21. U tekućoj sezoni zauzimaju 1. poziciju sa 48 bodova iz 20 utakmica, a zabeležili su 15 pobeda, 3 remija i 2 poraza, uz gol razliku 44:14. Sve u svemu, Astana je na dobrom putu da osvoji i četvrtu titulu šampiona Kazahstana u nizu.

Učinak u evropskim takmičenjima:

Ekipa iz kazahstanske prestonice ima mnogo iskustvu što se tiče igranja u Evropi, a može se reći da su u tom smislu najbolji tim iz svoje države. Već par sezona u nazad kvalifikacioni plej-of je njihov minimum do kojeg dolaze, a jedino su u sezoni 2013-14 ostali na 1. kolu kvalifikacija gde je bugarski Botev bio bolji ukupnim rezultatom 6:0. Nakon toga, u sezoni 2014-15 stigli su do plej-ofa LE, a sledeće godine čak do grupne faze LŠ. U prošloj sezoni došli su do plej-ofa za LŠ, a nakon poraza uspeli su da izbore učešće u grupi Lige Evrope. Sve u svemu, ukupan učinak ove ekipe je 6 pobeda, 4 remija i 6 poraza u Ligi Evrope, kao i 4 pobede, 8 remija i 4 poraza u Ligi Šampiona.

Sastav:

Glavni trener ove ekipe neće moći da računa na levog beka Dmitrija Šomka (31n/0g/8a, prvi asistent) i desnog beka Igora Šitova (26n/0g/1a) koji imaju crvene kartone iz prošlosezonske Lige Šampiona. Iz ekipe su otišli centralni vezisti Nemanja Maksimović (10n/2g/0a) i Gevorn Najarjan (3n/0g/0a), levi krilni vezista Azat Nurgalijev (6n/1g/1a), ofanzivni vezista Didar Žamukan (17n/3g/4a) i levi krilni napadač Azdren Ljuljaku (17n/1g/2a).


Prognoza:

Astana ovde jeste favorit, imaju mnogo iskustva u evropskim takmičenjima, dok će Spartaksu ovo biti prvo učešće u Ligi Šampiona. Treba očekivati da će igrači letonske ekipe biti puni motivacije, a kako generalno klubovi iz te države umeju biti nezgodni kod kuće mišljenja smo da Astana neće odmah pokušavati da nametne svoj ritam. Obe ekipe pored evropskih imaju i obaveze u domaćim takmičenjima pa umor može biti manja poteškoća za obe strane, iako su u visokim formama i Spartaks i Astana. Očekujemo “dosadnu“ utakmicu sa dosta kalkulacija.

2&0-3 @2,05 (pobeda gostiju i od 0 do 3 gola na utakmici)

1P0-1&2P0-2 @1,55 (0 do 1 gola u prvom pol. i 0 do 2 gola u drugom pol.)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje