ponedeljak, 29. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Masters Indijan Wels: Najava turnira

Večeras od 20:00 zvanično počinje prvi masters u sezoni Indijan Wels. Turnir se održava u malom gradiću u oblasti Palm Springs u kalifornijskoj pustinji.

Ako se ne računaju grend slemovi, turnir u Indijan Welsu je najposećeniji turnir na svetu. Po mišljenju tenisera i teniserki ovo je najbolji masters kada je organizacija u pitanju, i ne zovu ga bez razloga „peti grend slem“. Zbog idiličnog vremena kao i vanteniskih aktivnosti ovaj turnir je oduvek privlačio najbolje igrača svete, te su na njemu igrale zvezde poput Džimija Konorsa, Andrea Agasija, Pita Samprasa kao i Štefi Graf, Monike Seleš i još mnoge druge zvezde.

Istorijat turnira:

No, nije bilo sve tako bajno kada je ovaj turnir u pitanju. Nekada je ovaj turnir organizovan samo za muškarce u gradu Tuson u Arizoni, a u dolinu Koačela gde se i dan danas nalazi premešten je 1976. godine. Zbog ne tako dobrih uslova za odigravanje teniskog turnira čelnici ATP-a su hteli da premeste turnir na Floridu. Sa tim se nije složio Čarli Pasarela nekada prvi igrač sveta i jedan od glavnih „krivaca“ zašto je turnir u Indijan Welsu danas u rangu sa grend slemovima. On je čelnike ATP-a ubedio da turnir ostane tu gde jeste i na sebe preuzeo odgovornost za turnir. Urgirao je da se napravi teniski kompleks koji će privući najbolje igrače sveta. U tome mu je pomogao prijatelj Rejmond Mur sa kojim je osnovao kompaniju „PM Sports Managment“ koja je uz kompaniju „Newsweek“ sponzorisala turnir, pa je tih godina turnir imao naziv „Newsweek Champions Cup“.

1986. godine sagrađen je hotel  koji je u svom sklopu imao 12 teniskih terena sa sportskim buticima i svime što bi jednog posetioca turnira moglo da privuče. Na taj način san Čarlija Pasarele počeo je da se ostvaruje.

Sledeća godina je bila velika prekretnica za ovaj turnir. Sagrađen je novi stadion, a kao kruna svega po prvi put su zaigrale i žene. 1990. godine turnir u Indijan Welsu je postao turnir iz masters 1000 serije, a naredne godine je postao i zvanični ženski turnir.

Iz godine u godinu turnir je dobijao na popularnosti. Rezultat svega jeste izgradnja novog, još većeg stadiona na kojem se  i dan danas igraju mečevi. Novi stadion je dobio ime „Indian Wells Tennis Garden“ i to je najveći stadion na svetu odmah iza Artur Eša u Njujorku koji prima 16 100 gledalaca.

Generalni sponzor u to doba bila je kompanija „Pacific life“, a kao nagrada za sve veću popularnost turnira Indijan Wels je proširio fond igrača, pa sada ima rundi isto koliko i svaki grend slem.

Od 2009. godine glavni sponzor turnira je kompanija BNP Paribas na čelu sa Lerijem Elisonom koji je veliki zaljubljenik u tenis, a poznato je da je veoma dobar prijatelj sa Rafaelom Nadalom. Pod njegovim vođstvom turnir je iz godine u godinu sve bolji, iako bolje od ovoga skoro i ne može.

WTA turnir:

Večeras će prve na teren izaći dame pa u skladu sa tim ćemo prvo najaviti ženski turnir.

Titulu brani Ruskinja Elena Vesnina koja je u finalu pobedila sunarodnicu Svetlanu Kuznjecovu.
Ženski deo turnira obeležiće povratak Serene Wilijams nakon pauze zbog trudnoće i biće zanimljivo videti kako će se ona snaći nakon nešto duže pauze.

Igračice na koje treba obratiti pažnju su:

1) Karolina Pliškova je igračica koja u poslednje dve sezone u Indijan Welsu stiže do polufinala. Osim što brani veliki broj bodova očigledno je da postoji nešto što joj prija u Kaliforniji čim ostvaruje ovako dobre rezultate. Nije se proslavila na početku sezone pa će možda baš ovaj turnir biti prekretnica za nešto bolje rezultate.

2) Kristina Mladenović kao i Pliškova brani polufinale, a pošto je veliki broj bodova u pitanju neko rano ispadanje bi bilo ravno katastrofi.

3) I naravno, borba za prvo mesto WTA liste između Simone Halep i Karoline Woznjacki vodiće se i ovde. S obzirom u kakvoj formi igraju, apsolutno ne bi bilo iznenađenje kada bi opet videli njih dve u finalu.

Ženski turnir se igra za nagradni fond od 8 648 508 dolara.

ATP turnir:

Muški turnir će biti „osakaćen“ ne igranjem nekolicine igrača iz samog vrha. Jedna od najvećih zvezda tenisa ujedno i drugi igrač sveta Rafael Nadal neće igrati u Kaliforniji i Majamiju. On je obnovio povredu kuka koju je zadobio na Australijan Openu te ćemo ga gledati tek kada krene sezona šljake. Pored njega u Indijan Welsu neće igrati Sten Wawrinka koji je rešio da se spremi za sezonu na šljaci, Endi Marej koji se oporavlja od operacije kuka, Rišar Gaske kao i Žo Wilfred Conga koji imaju problema sa povredama.

Titulu će braniti Rodžer Federer koji je prošle sezone u finalu pobedio najvećeg rivala Rafaela Nadala. On će pokušati da osvoji svoj šesti trofej ovde u Indijan Welsu i na taj postane rekorder po broju titula. Trenutno su on i Đoković izjednačeni sa po pet titula.

Pored Federera biće zanimljivo videti u kakvom je stanju Novak Đoković koji se vraća na teren posle intervencije na laktu.

Igrači na koje vam skrećemo pažnju su:

1) Džek Šok pored toga što je domaći igrač, on brani polufinale koje je igrao prošle sezone. Sam je istakao da se posebno spremao za ovaj deo sezone i bilo bi iznenađenje kada bi ispao u ranoj fazi turnira.

2) Pablo Careno Busta takođe brani polufinale iz prošle sezone. Generalno gledano igra veoma loše, a te loše igre su ga izabacila iz prvih 10. Da li će opet uspeti da dogura tako daleko mi sumnjamo, ali nikad se ne zna.

3) Huan Martin Del Potro nakon osvajanja turnira u Akapulku dolazi sa mnogo samopouzdanja u Kaliforniju. Odigrao je besprekoran turnir protkle nedelje, a kada je on u formi može da se nosi sa svakim i sigurno je jedan od glavnih kandidata za trofej.

Muški turnir se igra za nagradni fond od 7 972 535 dolara.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje