petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljanje Mađarske lige 2017/18 kroz intervju sa sportskim novinarom iz te zemlje!

U subotu 15.07.2017. godine startuje novi šampionat Mađarske, utakmicom između ekipa Paksi-Ujpešt, a kako bi vam što bolje predstavili timove, kao i dešavanja u njima tokom prelaznog roka, u pomoć smo pozvali mađarskog sportskog novinara Tomasz Mortimer-a sa portala www.HungarianFootball.com, kako bi nam približio fudbal u Mađarskoj:


1. Šta nam možete uopšteno reći o fudbalu u Mađarskoj?

Svake godine je sve bolje i bolje, iako to rezultati timova u Evropi još uvek ne pokazuju. Na primer Videoton i Ferencvaroš su dva jako dobra tima, sposobna da se takmiče u transferima sa mnogo većim timovima iz Centralne i Istočne Evrope, a to nisu mogli u prošlosti. Vidoton je doveo trenera Marka Nikolića što je veoma dobar potez.

Ostali timovi plasirani niže na tabeli poseduju kvalitet koji nije na velikom nivou, ali smatram da se rade prave stvari kako bi se podigao kvalitet igre, na akademijama i u seniorskom fudbalu. Dosta novca se ulaže u ovom trenutku.

2.  Kakvi je infrasturktura mađarskih klubova? 

Dobra. Dosta se napredovalo u tom pogledu prethodnih godina. Ferencvaroš, Debrecin, Puškaš Akademija i MTK-a imaju potpuno nove stadione, dok Vašaš, Honved, Haladaš i DVTK imaju stadione sa grejačima, baš kao i akademije širom zemlje u koje se dosta ulaže prethodnih godina. Klubovi se sve više profesionalizuju posle godina u kojima su dosta zaostajali za Evropom.

Novi stadion Ferencvaroša!

3.   Koji je najveći problem trenutno u mađarskom fudbalu

To je politika. Skoro svi klubovi u ligi su u vlasništvu ili polu-vlasništu nekog člana vladajuće partije Fidez, što donosi strah od korupcije i mogućeg nameštanja mečeva. Takođe, Puškaš Akademija je ,,klub premijera Mađarske“ i u ovom trenutku dovode najbolje igrače iz lige iako su jako mali klub. To je svakako zabrinjavajuće.

4.  Da čujemo sada nešto o timovima NB1 lige, šta nam možete reći o prošlogodišnjem šampionu Honvedu, o transferima u timu i njihovim šansama u evrokupovima?    

Oni su jedan jako solidan tim u stvaranju. Nastoje da izgrade čvrtu igru, sa tvrdom igrom u odbrani, ne igraju veoma atraktivan fudbal, ali imaju dva veoma kvalitetna napadača u Davidu Lanzafame-u i Maronu Eppel-u koji su možda i dvojica najboljih napadača u ligi. Nisu tim čije utakmice možete da gledate sa uživanjem. Do sada su potpisali dva dobra pojačanja, Zslot Poloskei koji će im doneti dinamičnost u veznom redu i Danilo koji će biti dobra zamena za pomenute napadače. Koliko će biti dobri ove sezone nisam siguran. Njihov trenre je podneo ostavku dan posle osvajanja šampionata i otišao u ekipu DAC u Slovačkoj. Novi trener Erik van der Meer je poprično nepoznat. Bio bih iznenađenje da prođu Hapoel Beer Shevu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

David Lanzafame je jedan od najboljih napadača lige i šampiona Honveda!

5. Mogu li Ferencvaroš, Videoton i Vašaš da se nadaju osvajanju šampionata ove sezone, i kakve su se promene desile u ovim timovima?

Ferencvaroš i Videoton imaju bez sumnje najbolje ekipe u ligi. Ferencvaroš je prošlu sezonu odigrao jako loše, trebalo je da se nadmeću za titulu, a bili su miljama daleko od nje. Ove sezone očekujem da se uključe u borbu za titulu. Videoton će biti u tom društvu sigurno. Svi puno očekuju od Marka Nikolića, ali oni još uvek nisu angažovali neko značajno pojačanje i biće interesantno videti šta će se desiti do kraja prelaznog roka. Videotonov prolazak u Evoropi u mnogome zavisi od žreba. Trebalo bi da stignu do treće kola kvalifikacija, a posle ko zna. Ferencvaroš je imao težak žreb dobivši danski Midtjiland, ali imaju i oni nekih šansi. Imaju jako talentovan tim, a doveli su i neka pojačanja Kenny Otigba, Lukacs Bole, Tamas Priskin, Fernando Gorriaran i Rui Pedro su potpisali za ovaj tim. Vašaš se prošle sezone pojavio niotkuda i završio četvrti. Bili su čak i vodeći tim lige jedno vreme i bili su nazvani ,,Mađarski Lester“. Njihovo neiskustvo doprinelo je tome da su već ispali iz evropskih takmičenja. Od pojačanja ovog tima treba spomenuti Jana Šimuneka iz Dukle, ali im je najbolji defanzivac Zsolt Korsmar otišao u Midtjiland.

6.   Šta možete reći o ekipi Paksi SE?

Solidan tim koji će najverovatnije opet završiti u sredini tabele. Veoma čvrsta ekipa koja angažuje samo domaće igrače. Novi igrači u timu su:Daru Bence (ZTE), Kokenszky Norbert (Rákosmente KSK), Verpecz István (Debreceni VSC)

7.   Šta možete reći o ekipi Haladas?

Isti je slučaj kao i sa Paksi SE. Solidan tim bez nekih posebnih kvaliteta, imaju mlad tim koji se dopunjava iz njihove akademije, a ta mladost dovodi do izostanka konstantnih rezultata. Možda će pasti u kvalitet jer ih je napustio kapiten tima Bence Iszlai. Pojačanja su:Miroszlav Grumics (Kozármisleny), Németh Milán (Soproni VSE), Pinte Patrik (Slovan Bratislava), Simon Ádám (Videoton), Tóth Benjamin (SV Austria), Tóth Dávid (Soproni VSE). Dok su tim napustili Szlai Bence (istekao ugovor), Katona Máté (Szeged), Molnár Márk (Soproni VSE), Sjoerd Overgoor (Go Ahead Eagles)

8.   Može li Ujpest više nego prošle godine?

Prva sezona u kojoj će Ujpešt moći da potpisuje nove igrače posle zabrane kojoj su bili izloženi od strane Saveza. Imaju jako talentovan tim ali su frustrirajuće nekonstantni u igri. Trebalo bi da napreduju u ovoj sezoni pošto mogu da potpisuju nove igrače. Pojačanja koja su do sada stigli u klub su:Alassane Diallo (Standard Liege), Litauszki Róbert (Cracovia Kraków ), Nagy Dániel (Würzburger Kickers), Németh Gergő ( Sturm Graz), Novothny Soma (Sint-Truiden), Obinna Nwobodo (Ebugu Rangers), Filip Pajovics (FK Csukaricski), Branko Pauljevics (Puskás Akadémia), Simon Krisztián (1860 München), Tischler Patrik (Puskás Akadémia), Zsótér Donát (Sint-Truiden)

Otišli su: Nemanja Andrics ( Balmazújváros), Balajcza Szabolcs (Siófok), Balogh Balázs (Puskás Akadémia), Jonathan Heris (Puskás Akadémia), Nagy Gábor (ZTE FC)

9.  Kakav će biti Debrecin?

Bio je užasno loš prošle sezone kada je trener bio Portugalac, Leonel Pontes, imaju potencijal da to poprave u novoj sezoni. Pojačanja su: Bényei Balázs (Békéscsaba), Nagy Sándor (Gyirmót FC), Novota János (Rapid Wien), Tisza Tibor (Nyíregyháza)

Otišli su: Bokros Tibor (Balmazújváros,), Dusan Brkovics (Beitar Jeruzsálem), Frank Feltscher (istekao ugovor), Haris Handzic (istekao ugovor), Ivan Kelava (CSM Politehnica Iasi), Verpecz István (Paks)

10.  Šta možete reći o timu Mezokoveds-Zsory?

Imali su solidnu sezonu prošle godine, ali su dosta pali posle odlaska njihovog trenera Atile Pintera u ekipu Puškaš Akademija. Možemo očekivati da se bore za opstanak ove sezone jer u ostali bez najboljeg igrača Dialoa. Od pojačanja su stigli Jakub Brasen (FC DAC 1904), Cseri Tamás (Kisvárda), Paul Keita (AO Kerkira), Köböl Máté (Somosi TC), Martin Krnác (Slovan Bratislava), Lázár Pál (Diósgyőri VTK), Novák Csanád (Vasas), Róbert Pillár (FK Senica), Szalai Attila (Rapid Wien), Vadnai Dániel (MTK Budapest)

11.   Ekipa Diosgjor?

Dosta se popravila tokom sezone pod vođstvom novog trenera Tamas Bodog-a. Očekujem da u novoj sezoni zavše u sredini tabele. Od pojačanja su stigli Forgács Dávid (Ancona), Nikolaosz Joannidisz (Aszterasz Tripolisz), Makrai Gábor (Puskás Akadémia), Óvári Zsolt (Puskás Akadémia), Tóth Barnabás (Vác), a tim su napustli Georges Griffiths (istekao ugovor), Patrick Mevoungou (Puskás Akadémia)

12. Novi tim u ligi Puškaš Akademija deluje kao dobro organizovan klub?   

Potpisali su puno kvalitetnih igrača ove godine i očekujem od njih da budu blizu vrha lige. Bivši selektor Mađarske i osvajač titule u ligi, Atila Pintee je njihov novi trener što će u mnogome zančiti timu i njihovim šansama u ligi. Pojačanja su:Balogh Balázs (Újpest), Ulysse Diallo (Mezőkövesd, ), Jonathan Heris (Újpest), Madarász Márk (Gyirmót FC Győr), Patrick Mevoungou (DVTK), Molnár Gábor (Mezőkövesd), Osváth Attila (Vasas), Poór Patrik (MTK Budapest), Radó András (Ferencváros), Szécsi Márk (Nyíregyháza), Ivor Horvat (Koper)

13.  Ekipa Balmazujvaros takođe je nova u ligi?

Očekujem da se bore za opstanak u svojoj prvoj sezoni u najjačem rangu Mađarskog fudbala. Pojačanja: Nemanja Andrics (Újpest), Bacsana Arabuli (Dinamo Tbiliszi), Ante Batarelo (NK Solin), Bokros Tibor (DVSC), Haris Attila (Ferencváros) 

14.   Ko ima najveće šanse da izbori mesta koja vode u evropska takmičenja u sezonu 2017/2018?

Rekao bih:

1. Ferencvaros, 2. Videoton, 3. Puskas Akademia. 4. Honved. 5. Vasas

15.  Koji timovi će se boriti za opstanak u sezoni 2017/18?

Ne vidim nikog drugog osim Mezokovesd i Balmazujvaros za ispadanje iz lige.Haladas će biti još jedan tim koji će biti tu negde ali mislim da su kvalitetniji od prethodna dva tima.

16.   Da li postoji neka interesantna tradicija kod nekih timova?

Ujpest i Ferencvaros igraju najveći derbi u sezoni. Nema nekog pravog razloga za njihov rivalitet osim što imaju najveću bazu navijača u glavnom gradu.

17.   Da li su svi stadioni sa prirodnom travom?

Da, jesu!

https://www.youtube.com/watch?v=WsfC5hUnah0

18.   Na koje igrače trebamo obratiti posebnu pažnju u novoj sezoni?

Enis Bardhi iz Ujpešta ako ostane u timu, ali će to biti jako teško. Danko Lazović koji je bio najbolji igrač prvenstva prošle godine. Fantastičan je i David Lanzafame. Asmir Suljić iz Videotona je odličan igrač za gledanje kada je u formi. Fernando Gorriaran izgleda kao igrač koji bi mogao da bude otkrovenje ove sezone.

Enes Bardhi, mogao bi ukoliko ostane u klubu da bude jedan od najboljih igrača lige ove sezone!

19.   Mladi igrači koji bi mogli da zasijaju ove sezone?

Fernando Gorriarán iz Ferencvarosa, Enis Bardhi iz Ujpesta, Zsolt Ovari iz DVTK, Mark Kleisz, Mate Vida, Szilveszter Hangya, i Zsombor Berecz iz Vasasa.

20.   Koji timovi su promenili trenere u periodu između dve sezone? 

Marko Nikolics je stigao u Videoton, Erik van der Meer u Honved, a Ferenc Horvath u Balmazujvaros.


Nadamo se da smo Vam približili dešavanja u Mađarskom fudbalu i da će vam to pomoći prilikom klađenja na mečeve ovog prvenstva, ukoliko želite možete zapratiti Tomasz Mortimer-a na njegovom twitter profilu @TMortimerFtbl

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje