petak, 03. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Najava za Svetsko 2017. (rukomet žene) Grupa B

Svjetsko prvenstvo za žene ove godine se održava u Njemačkoj u 6 gradova te i ove godine Njemačka i ljubitelji ženskog rukometa će moći da vide 24 najbolje ekipe sveta. Ekipe su smještene u 4 grupe po 6 timova gdje dalje u drugi krug prolaze  4. Mi Vam donosimo po grupama o svakoj reprezentaciji ponešto!


Grupa B – Mađarska, Norveška, Švedska, Češka, Poljska, Argentina

Mađarska – Ni Mađarska nema nekog rezultata godinama unazad ali će pod palicom Kima Rasmusena probati ove godine napraviti nešto. I ove godine Kim se susreo sa nekoliko problema u biranju igračica za sastav, pa tako jako bitne Zita Szucsánszki i Tomori su u rezervnom timu jer ne žele riskirati, jer su već duže povrijeđene, no ako vide da mogu uskočice pomoći, ali to su male šanse. I ove godine je dosta upitan ovaj sastav Mađarske gdje bi liderica ekipe trebala biti Anita Gorbicz uz Schatzl i Aniko Kovacic. Nema tu ni golmanskog duo sa prošlog EP-a – Kiss/Szikora kao ni bitne Planete koja dugo već povrijeđena. Mađarska sa ovim sastavom će imati jako veliku borbu, moraće dati svoj maximum zeleli veći rezultat, pa čak i proći grupu jer Poljska i Česka su opasne kad se podcijene.


Norveška – Prvi kandidat za zlato u kakvom god da sastavu dolazi. One su u ženskom rukometu osvojile sve sto se može i jako teško će ko uraditi sta su one sve uradile u ženskom rukometu. Osvojile su i zadnje svjetsko i europsko, jedino podbacile na Oi gdje su završile kao trecoplasirane. Dolaze opet moćne sa igračicama kao što su Loke, Mork, Herrem, Kurtovic, Oftedal, Lunde, Grimsbo. Jednostavno ne treba pisati ko nije došao, već ko je tu, jer Norveška po svijetu ima jako velik broj kvalitetnih igračica da uvijek neka mora otpasti. Zajedništvo, isti trener već dugo godina unazad daje rezultate i Norveška je velesila u ženskom rukometu. Sa svih pozicija imate opasnost kada one napadaju ili kada se brane gdje su na golu jedna Lunde ili jedna Grimsbo. Imalo ko prati rukomet zna kakve su gore nabrojane igračice, i po meni one u ovom sastavu su prve favoritkinje prvenstva bez razmišljanja.


Švedska – Ni one zadnjih par godina nemaju neki rezultat, iako imaju vrhunske igračice u svome sastavu. Svedska dolazi u jako dobrom sastavu gdje ima svjetsku zvijezdu u vidu Gullden a onda su tu igračice tipa Sand,Hagman,Roberts,Bundsen,Alm. Jedino što nema Blohm zbog povrede. Imale su one i unazad godinama sličan sastav, ali nešto nije išlo. Grupu po meni prolaze, a za dalje isto imam mišljenje da mogu daleko dogurati, ali da pogađam sada dokle – ne želim. Napadački vrlo moćna reprezentacija po meni. Vidićemo šta i kako dalje ali sa njima nikada ne znaš, Gullden ako odigra dobro i bude imala pomoć od saigračica, ići ce one daleko.


Česka – Česka nakon propuštanja SP-a 2015 je tu opet na velikim vratima i videćemo šta mogu na ovome prvenstvu.Glavne kotacice bi trebale biti Jana Knedlikova iz Gyora i Iveta Luzomova iz THC-a koja je najbolji strijelac lige prvaka i igra u vrhunskoj formi.Od njih dvije će dosta ovisiti igra Češke, i ako one podbace Česka nema šanse. Ostale igračice uglavnom su iz domaće lige i Česka po meni ima šanse da prođe ovu grupu što bi za njih sigurno bio odličan rezultat.


Poljska – Poljska je dobila wildcard za ovo prvenstvo jer u kvalifikacijama ih je izbacila reprezentacija Rusije. Na prethodnim prvenstvima Poljska je igrala odlično, podbacila je na europskom ali tu su igrale baš oslabljenje neigranjem nekih bitnih igračica. Ova reprezentacija sto je prijaveljna za ovo prvenstvo je spoj iskusnih igračica u reprezentaciji i nekih novih koji su skupile par nastupa tek. Glavne vijoline u igri Poljske bi trebale biti Kudlacz-Gloc i Kinga Achruk. U prijateljskim duelima pred svjetsko su igrale odlično, dobile i Rumunke i Brazilke i mislim da Poljska itekako ima lijepih šansi da prođe ovu grupu pa i da dogura daleko ako joj se otvori put do što boljeg plasmana jer Gloc i Achruk su igračice sa velikim iskustvom i igranjem bitnih mečeva, te ova Poljska uopšte nije za poctijeniti kao na lanjskom EP gdje su igrale oslabljenjeno.


Argentina – Reprezentacija koja gotovo ne propušta prvenstvo svjetsko jer na panameričkim igrama nemaju neku konkurenciju i tamo uvijek uzmu zlato ili budu u top 3 sto je dovoljno za Svjetsko Prvenstvo. Upale su u jako tešku grupu i mislim da su gotovo bez šanse jer one godinama imaju problem napadačke igre te se baziraju na utakmicu sa malo golova sa jakom odbranom. Igračice su uglavnom iz domaće lige. Luciano Salvado bi trebala biti nosioc igre argentinskog napada barem prema prikazanom iz pripremnog dijela.

Zahvaljujemo članu sajta t1x2.net Neagu na tekstu!

Najava za Svetsko 2017. (rukomet žene) Grupa A

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje