ponedeljak, 06. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Podkast “Pod kapicom“: Vanja Udovičić (VIDEO)

Gost u petnaestoj epizodi podkasta „Pod kapicom“ bio je nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, a sada Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić.

Trofejni vaterpolista je profesionalnu karijeru počeo u Partizanu 1998. godine, ali je crno-bele napustio 2003. Naredne dve sezone proveo je u Jadranu iz Herceg Novom, a potom je pet godina igrao u Italiji, dve u Posilipo, a tri u Pro Reku. Veliku pažnju je izazvao transfer 2010. u Mladost iz Zagreba, za koju je nastupao dve sezone, da bi karijeru, čini se prerano, završio 2013. u Radničkom iz Kragujevca.

Tada je sve iznenadio odlukom da završi karijeru u 30. godini. Osvojio je dve titule šampiona Evrope sa Pro Rekom, ima tri Superkupa Evrope, LEN Kup Evrope sa Radničkim, dok je više puta bio šampion države sa Partizanom, Jadranom i Pro Rekom.

– Kada sam ušao u prvi tim sa 16 godina, 2003, došlo je do raspadanja sjajne generacije koja je napravila odličan rezultat. Osvojili smo duplu titulu pobedivši Jadran iz Herceg Novog 7:0, što je u tom trenutku bilo nezamislivo. Napravili smo revolucionaran rezultat ne samo u svetu vaterpola, već i u celokupnom sportu. Pričamo o trećoj utakmici finalne serije plej-ofa. Ono što je mnogo značajnije je što je svako od nas imao neke idole i pratio neke igrače. Ušao sam u svet sporta prateći Aleksandra Šoštara i Igora Milanovića, tadašnje veličine. Posle toga, kako sazrevate, idol vam postane neko iz vaše okoline – Dejan Savić kao kapiten vaterpolo kluba Partizan i neko ko je ličnim primerom pokazivao odnos prema radu, klubu, saigračima i celokupnoj ideji kreiranja institucije kao što je Partizan.

Vrhunske sportiste od ostalih obično izdvaja posvećenost i predanost sportu kojim se bave.

– U Partizanu je poznato da je sreda popodne jedino slobodno popodne koje imate. Dejan Savić je tada kao kapiten dolazio u sredu popodne da trenira. Majka mi govorila: ‚Pogledaj, sine, vidi šta je šampion i pravi sportista‘. Iako je ceo njegov tim slobodan, on dolazi da trenira, ide u teretanu, skače u vodu sa strane i pliva. To je odlika pravog šampiona i pravog sportiste i to je primer koji moraš da pratiš. Kada si mali, to su stvari koje ti ostanu usađene kao nešto što je osnov, što te definiše, kreira tvoju supstancu kroz život i bude ti motivator za dalje.


Izvor: Vaterpolo vesti

Povezani članci

1 komentar

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje