petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljamo protivnike naših timova u Evropi: Dinamo Kijev!

Dinamo Kijev protivnik je beogradskog Partizana u B grupi takmičenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope i to je tim koji je u sezoni 2016/17 završio na drugom mestu prvenstva Ukrajne iz Šahtjora, ali je zbog visokog koeficijenta ove države igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde je ispao od tima sa kojim je sada ponovo u grupi, ekipe švajcarskog Jang Bojsa (3:1 pobeda na domaćem terenu, 2:0 poraz na gostovanju).  Dinamo Kijev je osvajao titulu prvaka Ukrajne 14 puta od raspada SSSR-a, ali je i u takmičenju za prvaka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza bio vrlo uspešan i osvojio je 13 titule prvaka, dok su 11 puta bili drugoplasirani, što ih čini najtrofejnijim timom u nekadšenjem SSSR-u.

Sezona 2017/18: Osim pomenutih mečeva sa Jang Bojsom, Dinamo Kijev je odigrao dvomeč sa portugalskim Maritimom u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope i bio bolji, posle 0:0 na gostovanju, na domaćem terenu slavili su sa 3:1. Što se tiče prvenstva Ukrajne koje je u toku, posle 6.kola Dinamo Kijev je ostvario skor 5 pobeda i jednog remija uz gol razliku 15:2.

TRENER:

Ekipu predvodi beloruski trener i bivši igrač Dinamo Kijeva, Alyaksandr Khatskevich koji je rođen 1973. godine, a posle fudbalske karijere u kojoj je igrao za Dinamo Minsk, Dinamo Kijev, Tijanjin u Kini i letonski Ventspilis, i posle 38 nastupa za reprezentaciju Belorusije, otisnuo se u trenerske vode.  Na mestu prvog trenera debitova je u timu Dinamo Minsk, a potom je predvodio selekciju Belorusije do 18 godina. Usledio je poziv na mesto asistenta u sturučnom štabu reprezentacije Ukrajne što je ovaj belorus i prihvatio, a uporedo je radio u mlađim kategorijama Dinamo Kijeva i u drugom timu. Na poziv fudbalskog saveza Belorusije, preuzima selekciju ove zemlje 2014-te godine i predvodi je do 2016-te kada je ostvario skor 6-6-6. Od 1. juna ove godine preuzeo je ekipu Dinamo Kijeva. Omiljena formacija ovog trenera je 4-2-3-1, a u toj formaciji nastupa i Dinamo od kako ga je preuzeo ovaj trener.

PROMENE U TIMU:

Tokom letnjeg prelaznog roka, tim nije napustio niko od bitnih igrača, mada je izvestan transfer štopera Domagoja Vide u turski Bešiktaš, što će u mnogome oslabiti odbranu ovog tima. Portugalac Antunes (odbrana) takođe je napustio klub, a bio je u rotaciji u zavšenoj sezoni.

Što se tiče pojačanja iz Dinamo Zagreba je stigao defanzivac Pivarić, dok je odbrana pojačana sa još dva iskusna igrača iz ekipe Leh Poznanj, to su mađar Kadar i poljak Kedziora. Što se tiče ostalih pojačanj, vezni igrač Myakuskho stigao je iz Vorskle, Gladki iz Karpata, dok je napad pojačan povratkom Diomersi Mbokanija iz engleskog Hala, Kravetsa koji je stigao iz španske Granade, dok je sa pozajmice vraćem brazilac Junior Moraes koji je proveo šest meseci u kineskom Tijanijinu.

Najveće pojačanje za Dinamo Kijev je povratak Mbokanija sa pozajmice iz Hala.

TIM U SEZONI 2017/18

Golmani: Na golu je ove sezone standardan Maksim Koval, koji je smenio Artura Rudka koji se preselio na klupu. Oba golmana su članovi selekcije Ukrajne, Koval je trenutno drugi golman i zamena je golmanu Šahtjora Pjatovu.

Odbrana: Defanzivna linija doživela je najviše promena tokom ovog leta, od prošlogodišnjih startera samo su Domagoj Vida (5/1) i reprezentativac Ukrajne, Khacheridi (6/0) zadržali ta mesta, dok sada na ostale dve pozicije igra dvojac koji je pristigao iz Leh Poznjanja, na poziciji desnog bek igra Kedzior, igrač koji je bio član reprezentacije Poljske do 21 godine, dok sa leve strane dejstvuje Tamaš Kadar, reprezentativac Mađarske. Na tom mestu može da igra i pojačanje iz Dinamo Zagreba, Pivarić. Što se tiče odbrane treba spomenuti još nekadšnjeg mladog reprezentativca Srbije, Aleksandra Pantića, i ukrajinca Morozyuka koji je prošle sezone igrajući na mestu desnog spoljnog igrača ostvario učinak od 28 mečeva, 4 gola i 9 asistencija i tako bio najbolji asistent tima.

Sredina terena: Interesantno deluje činjenica da su nosioci igre u ovom delu tima domaći igrači i da stranaca gotovo i da nema. Najbitiniji igrač u veznom redu od početka nove sezone je 19-godišnji Viktor Tshyankov koji je se nalazi na spisku seniorske reperezntacije Ukrajne, nastupa na poziciji levog veznog igrača, ali često ume da odigra i na mestu jednog od dva centralna igrača u formaciji 4-2-3-1 ili na mestu polušpica, prošle sezone zabeležio je učinak od 20 mečeva, tri gola i četri asistencije, dobre partije nastavio je i ove sezone gde do sada ima učinak od 6 mečeva i 3 gola. Mesto centralnog veznog igrača rezervisano je za još jednog reprezentativca Ukrajne, Sydorchuka (prošle sezone 27/4/3) ove sezone startera na 5 mečeva, kao i za 20-godišnjeg Shepelyev-a koji se ove sezone izborio za minutažu i odigrao već 5 mečeva uz 1 gol. Tu su i nešto iskusniji Rybalka, Garmash (reprezentativac Ukrajne) i Buyalski.

Krilne pozicije: Najveća zvezda ovog tima i igrač koji je odavno ,,prerastao“ takmičenje u Prvoj ligi Ukrajne, igra na desnokrilnoj poziciji, to je Andrij Yarmolenko, igrač koji je kapiten tima i reprezentativac Ukrajne 69 puta, kao i najbolji strelac reprezentacije od aktivnih igrača sa 29 gola. Prošle sezone bio je najbolji strelac Dinama sa 15 golova i 7 asistencija na 28 utakmica. Na levokrilnoj poziciji igra jedan od retkih stranih igrača u veznom redu, paragvajac Gonzalez, prošle sezone je na 18 mečeva zabeležio 3 gola uz 4 asistencije, ove sezone odigrao je 5 mečeva. U slučaju povrede nekog od ovih igrača, Dinamo nema adekvatne zamene.

Najbolji igrač Dinamo Kijeva, Yarmolenko!

Napad: Povratako sa pozajmice iz engleskog Hala, reprezentativac DR Konga, Dieomerci Mbokani, postao je prvi izbor u napadu tima, u novoj sezoni je na 4 meča postigao 1 gol, a tokom prvog boravka u Dinamo je na 37 mečeva postigao 19 golova. I ostali napadači u Dinamu se u članovi reprezentacije Ukrajne, to su Artem Kravets (ove sezone 5 mečeva i 2 gola) igrač koji je stigao iz španske Granade. A tu je i 21-godišnji Besyedin (ove sezone 4 meča i 1 gol). Junior Moraes je još jedan od opcija za napad, ovaj 30-godišnji napadač je poslednjih 6 meseci proveo u Kini, a pre toga je u dresu Dinama postigao 10 golova na 16 mečeva.

Rezime: Svakako da je Dinamo Kijev jedno od najvećih fudbalskih imena sa istoka Evrope, tim koji uvek ima najviše ambicije bez obzira na takmičenje u kojem igra, ono što je sigurno to je da je defanziva tima jako stabilna i iskusna, ali da napad u mnogome zavisi od raspoloženja najboljeg igrača Yarmolenka, uz to Mbokani je poznat po svojoj promenljivoj formi tako da ova ekipa svakako nije neko protiv koga se ne može slaviti.

PROGNOZA: 1.mesto u B grupi!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje