nedelja, 05. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo  kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Dva derbija u ovom kolu. U prvom susreli su se glavni „izazivač“ – Čelzi i aktuelni prvak Premier lige – Mančester Siti. Pobedu minimalnu (ali igrački ubedljivu) odneli su „Građani“. Tomas Tuhel je tako nakon tri vezane pobede izgubio utakmicu protiv Pepa Gvardiole, a sam nemački stručnjak je „kažnjen“ zbog svoje dosta defanzivne postavke igre i „igranja na bod“, te su „Plavci“ završili utakmicu bez ijednog udarca u okviru protivničkog gola.

U drugom derbiju (londonskom) ovog vikenda, Arsenal je znatno lakše nego što je to iko očekivao pobedio Totenhem. Utakmica je praktično bila gotova u 34. minutu kada su „Tobdžije“ imale čak tri gola prednosti. Treći vezani prvenstveni trijumf za Arsenal, a isto toliko uzastopnih poraza za Totenhem i to sve od gradskih rivala (Kristal Palas, Čelzi, Arsenal). Hari Kejn ponovo „nije ličio na sebe“, što je dodatna „glavobolja“ za trenera ekipe – Nuna Espirita Santa.

Mančester Junajted ima zaista sjajne igračke, ali jednostavno nema „doraslog“ šefa struke da „upakuje“ u pravu celinu takav tim, to je iz utakmice u utakmicu sve jasnije. Ipak, Ole Gunar Solskjer i dalje ima poverenje čelnika kluba, na veliko nezadovoljstvo fanova „Crvenih Đavola“. Bruno Fernandeš je protiv Aston Vile promašio penal za izjednačenje, što je gotovo siguran „znak“ da tu obavezu od narednog puta preuzima glavna „zvezda“ tima – Kristijano Ronaldo.

Lester Siti nastavlja sa „bledim“izdanjima, ovoga puta samo 2:2 na svom terenu protiv Barnlija, a pritom „spasio“ ih je VAR, koji je gostima poništio pogodak za pobedu duboko u sudijskoj nadoknadi vremena.

Norič Siti je i na šestom duelu od starta sezone pretrpeo poraz, te su i dalje bez ijednog osvojenog poena na svom kontu. Deluje da „Kanarincima“ stvarno nije mesto u elitnom rangu takmičenja.

Brentford nastavlja da oduševljava sve neutralne gledaoce, jer su u jednoj sjajnoj utakmici (punoj preokreta) osvojili bod kod kuće protiv Liverpula. Londonski tim je pravo „osveženje“ ove sezone (nešto poput Lidsa u minulom šampionata), te opstanak ne bi trebao da bude problem sa Tomasa Franka i njegove fudbalere.

 

ITALIJA – Serie A

Juventus je nakon pobede protiv Specije na strani (2:3), ovog vikenda istim rezultatom savladao Sampdoriju na svom terenu. „Stara Dama“ je tako vezala dva trijumfa i polako „hvata korak“ za timova sa vrha tabele, ali sa Masimilijana Alegrija ostaje dosta posla, jer odbrana torinskog kluba je u ozbiljnim problemima.

„Derby della Capitale“ pripao je Laciju. Maurucio Sari je tako „nadmudrio“ Žozea Murinja (ova dvojica stratega su predhodno imali jedan verbalni sukob) u susretu koji je ponudio mnogo toga. Iskusni – Pedro Rodrigez je postigao jedan od pogodaka za „nebesko-plave“ i tako „Specijalnom“ stavio da znanja da nije „za staro gvožđe“, jer je upravo nakon dolaska Murinja, Pedro opremu Rome zamenio dresom najvećeg rivala.

Odličan meč ponudili su i Inter i Atalanta. Aktuelni šampion je prvi stigao do prednosti, ali je klub iz Bergama do poluvremena preokrenu rezultat na svoju stranu. „Neroazuri“ su poravnali na 2:2, a priliku za potpuni preokret propusti je Federiko Dimarko koji je promašio penal u 86. minutu. Samo nekoliko momenata kasnije „Boginja“ je stigla do trećeg gola i nadomak velike pobede, ali je taj pogodak poništen posle intervencije iz VAR sobe.

Milan je na gostovanju pobedio Speciju, ali će ostati upamćena po tome što je Danijele Maldini postigao svoj prvi gol za italijanskog velikana. On je sin – Paola Maldinija i unuk – Ćezare Maldinija, te je tako mladi Danijele nastavio porodi čnu tradiciju nastupanja i postizanja golova u dresu „Rosonera“.

Napoli je nastavio da „melje“, šest utakmica i isto toliko trijumfa, te su „Napolitanci“ trenutno na čelu tabele sa maksimalnim učinkom.

 

ŠPANIJA – La Liga

Atletiko Madrid je ovog vikenda pretrpeo poraz na strani od „fenjeraša“, Alavesa. Na samom startu susreta primili su gol nakon kornera i na kraju nisu uspeli da izbegnu prvi poraz u sezoni. Generalno veoma slaba igra aktuelnog šampiona, koji se u nekim od proteklih utakmica „umnogome provlačio“, a povratak u klub francuskog reprezentativca – Antoana Grizmana za sada nije apsolutno ništa doneo, naprotiv na „meti“ je kritika javnosti usled njegovih veoma slabih izdanja.

Napokon trijumf Barselone, nakon dva vezana „kiksa“. Depaj je postigao gol sa penala, Luk de Jong je stigao do prvenca u dresu novog kluba, a svakako raduje povratak na teren posle skoro godinu dana – Ansu Fatija koji je u nadoknadi vremena i postavio konačnih 3:0 protiv Levantea. Upravo ovaj momak treba da bude uzdanica Barselone u deceniji pred nama, te mu uprava kluba uveliko sprema novi ugovor.

„Raspucao“ se Real Madrid u poslednjih nekoliko kola, ali je sada „uštopovan“ od strane Viljareala u utakmici bez golova. I pored toga, „Kraljevski klub“ je zadržao lidersku poziciju na tabeli, dok je Viljareal upisao čak peti remi u prvih šest kola (četvrti rezultatom 0:0).

Povratnik u „La Liga“ – Radamel Falkao nastavlja da pokazuje svoju klasu, jer je i na trećoj uzastopnoj utakmici postigao pogodak u pobedu Rajo Valjekana nad Kadizom. Četvrti trijumf za klub iz Madrida koji pretenduje da bude „hit“ sezone.

Hetafe je u ogromnim, ogromnim problemima na početku prvenstva, jer su doživeli i sedmi neuspeh nakon isto toliko mečeva. Jedini su tim u ligi koji nema nijedan bod na svom kontu, a u narednom kolu ih očekuje veoma težak duel protiv Real Sosijedada koji beleži veoma dobre rezultate.

 

NEMAČKA – Bundesliga

Minhenski Bajern je ostvario još jednu rutinsku pobedu, ovoga vikenda na strani protiv novog bundesligaša, Grojter Firta. Domaćinima nije pomogla ni činjenica da su kompletno drugo poluvreme imali igrača više na terenu, samo su u samoj završnici susreta uspeli da postignu počasni pogodak.

Erling Haland nije bio u sastavu Borusije Dortmund, što se odmah osetilo u njihovoj igri. „Milioneri“ su poraženi u Mehengladbahu, a da pritom nisu po prvi put ove sezone uspeli da postignu pogodak.

RB Lajpcig je morao na nekome „da iskali bes“ usled nekoliko slabih rezultata, a tu „cenu“ je platila berlinska Herta, koja je ispraćena sa šest „komada“ u svojoj mreži.

Bajer Leverkuzen je na svom terenu minimalnim rezultatom dobio veoma neugodni Majnc, a gol odluke postigao je – Florija Virc koji je ponovo pokazao sav svoj potencijal i tako najavio da jednog dana kada bude odlazio iz Leverkuzena, to će biti za ogroman novac (poput Kaja Haverca u Čelzi).

Poraz na „otvaranju“ sezone, a onda pet uzastopnih nerešenih rezultata. Stvarno veoma neočekivani rezultati za Ajntraht iz Frankfurta, koji najverovatnije i narednog vikenda neće doći do svoje prve pobede, jer gostuju Bajern Minhenu.

 

FRANCUSKA – Ligue 1

Paris Sen Žermen je slavio protiv Monpeljea i tako zadržao svoj 100% skor – osam utakmica i isto toliko pobeda. „Svetci“ su ubedljivo na vrhu tabele sa devet poena prednosti u odnosu na trenutno najbližeg pratioca, Lens. Kako je iz kluba rečeno – Lionel Mesi nije bio u timu zbog povrede.

Monako je „malo živnuo“, jer nakon Sent Etijena, sada je „pao“ i Klermon. Popularni „Kneževi“ se lagano približavaju vrhu tabele.

Utakmice Marseja ove sezone donose mnogo uzbuđenja, nekada na samom terenu, a nekada i van njega (na tribinama). Ovoga puta nije bilo incidenata, ali su domaći fanovi propatili prvi poraz svog kluba u novom prvenstvu.

Nešto slično kao Monako, tako je i branioc naslova prvaka Francuske – Lil krenuo sa boljim rezultatima. Nakon trijumfa protiv Remsa (2:1), sada su identičnim rezultatom izvojevali pobedi na gostovanju kod Strazbura.

Nakon tri uzastopna poraza, Sent Etijen je sada u seriji od pet vezana neuspeha. Trenutno se nalaze na samom dnu tabele, a u narednom kolu ih očekuje veliki derbi protiv Liona.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje