petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Derbi utakmica ovog vikenda odigrana je u Londonu, gde je lider prvenstva – Čelzi ugostio „posrnuli“ Mančester Junajted. „Plavci“ su kao nikada pre bili veliki favoriti za pobedu, ali na kraju do nje nisu došli. Trener gostiju na ovoj utakmici – Majkl Kerik (koji se vraća na poziciju glavnog asistenta, nakon dolaska Ralfa Ragnika za menadžera ekipe do kraja sezone) je došao na stadion „Stamford Bridge“ po bod i njega je osvojio. Na teren je poslao veoma defanzivnu postavu, sa čak trojicom defanzivnih veznih fudbalera, te se postavka igre svodila na odbranu sopstvenog gola i na potencijalne kontranapade. Upravo ta taktika je „Crvenih Đavolima“ je donele veoma dobar rezultat, ali samo igra je zaista bila poražavajuća za tim takvog renomea i igračkog potencijala, jer su tokom kompletnog toga utakmice bili u podređenom položaju. Mančester Junajted je do vodstva stigao praktično ni iz čega, nakon katasrofalne greške Žoržinja, poklon koji je Džejdon Sančo umeo da iskoristi i postigne svoj prvi prvenstveni pogodak u dresu svog novog kluba. Kasnije se italijanski reprezentativac „iskupio“ dobro izvedenim jedanaestercem i time doneo bod svog timu. Gosti su na samom kraju susreta imali veliku priliku da odnesu i ceo „plen“ nakon novog velikog propusta ovoga puta golmana, Eduarda Mendija, ali je Fred zaista katastrofalno odreagovao. Prvi put nakon povrede u redove Čelzija se vratio startni napadač – Romelu Lukaku koji je odigrao poslednjih 10-tak minuta meča i nema dileme da njegov povratak mnogo znači, pre svega za naredne duele. Na kraju, podela bodova u Londonu u velikom derbiju.

Liverpul je na svom terenu dočekao sastav Sautemptona, kojeg je zaista vrlo lako i rutinski savladao sa ubedljivih 4:0. „Redsi“ su i dalje na trećem mestu na tabeli, ali sada sa samo dva boda zaostatka u odnosu na prvoplasirani Čelzi.

Arsenal se nakon poraza od Liverpula na strani, vratio pobedama, jer su na svom terenu savladali „fenjeraša“ Njukasl, koji je jedini tim u prva četiri ranga fudbala na Ostrvu, jedini tim bez trijumfa u novoj sezoni. Londonski klub može da brine potencijalna povreda, Bukaja Sake.

Sjajan meč odigrali su Lester Siti i Votford. Viđena je prava goleada na stadionu „King Power“, ali su na kraju domaćini odneli pobedu, pre svega zahvaljujući veoma raspoloženima za igru – Džejmiju Vardiju i Džejmsu Medisonu.

Everton je nastavio sa svojim lošim rezultatima, a sada je usledio minimalan poraz na strani protiv novog prvoligaša, Brentforda. Jednostavno, bez Dominika Kalverta-Luina i Ričarlisona, klub iz Liverpula ne funkcioniše kako treba, a njihov dosta dobar start sezone sada je uveliko iza njih.

Druga utakmica na klupi Aston Vile i drugi trijumf za Stivena Džerarda. Sastav iz Birmingema je odneo sva tri boda sa gostovanja u Londonu protiv Kristal Palasa.

ITALIJA – Serie A

Nikako da Kaljari ostvari pobedu i „pobegne“ iz opasne zone. Ovoga puta gostovao im je novi prvoligaš i poslednjeplasirani tim lige, ali klub sa Sardinije nije osvojio ceo „plen“. Bili su dosta blizu istog, jer su gosti do poravnanja stigli pogotokom u 90. minutu meča.

Milan je sjajno započeo tekuću sezonu, ali je nakon poraza u minulom kolu protiv Fiorentine, sada doživeo i neuspeh na pred svojom publikom od Sasuola. „Rosoneri“ su poveli sa 1:0, ali su gosti uspeli da preokrenu rezultat i tako dođu do iznenađujuće pobede. Milanski tim prima zaista mnogo golova u poslednje vreme, stoga trener ekipe – Stefano Pioli mora što pre da „zategne“ odbranu.

Njihov gradski rival, Inter je nastavio sa veoma dobrim izdanjima, te su ovoga puta kao gosti sasvim zasluženo trijumfovali nad Venecijom (0:2).

Juventus je trenutno samo „bleda senka“ tima koji je „harao“ italijanskog ligom ne tako davno. Torinski klub se zaista dosta „muči“, a sada su po prvi put od još od 1989. godine pretpeli poraz na svom terenu od Atalante. Nakon utakmice, trener „crno-belih“ – Masimilijano Alegri ponovo je potencirao da se njegov tim ne bori za titulu, nego za mesto među prva četiri tima na tabeli. Ukoliko ovako nastave i to će biti izuzetno težak cilj, usled velike konkurencije za sam vrh.

Polako „se budi“ i Sampdorija, koja je upisala svoju drugu pobedu u nizu. Ovog vikenda su nakon preokreta uspeli da savladaju veoma dobru ekipu, Verone 3:1 (0:1).

Fiorentina je imala prednost, ali je na kraju ostala „praznih ruku“ na gostovanju kod Empolija. Srpski reprezentativac, Dušan Vlahović ponovo je postigao pogodak i time je „izbio“ na prvo mesto liste strelaca u „Serie A“ sa 11 datih golova.

Trebao je da bude jedan od derbija kola, ali to nije bio. Napoli je prosto „deklasira“ ekipu Lacija sa 4:0. „Napolitanci“ su već nakon pola sata igre imali prednost od tri gola, kada je pobednik praktično bio odlučen. Zahvaljujući ovom trijumfu, Napoli je sada sam na liderskoj poziciji na tabeli. Uoči meča, otkrivena je statua u čast legendarnog fudbalera ovog kluba – Diega Armanda Maradone (koji je preminuo pre godinu dana), po kojem i stadion ispod Vezuva nosi ime.

ŠPANIJA – La Liga

Barselona je tek u 15. kolu stigla do svog prvog gostujućeg trijumfa u aktuelnoj sezoni. Uspeli su da golovima na samom kraju meča „slome“ otpor Viljareala. Za sada, 2 od 2 u prvenstvu za novog trenera ekipe – Ćavija koji je u tunelu nakon kraja utakmice imao i „obračun“ sa domaćim trenerom, Unaj Emerijem koji je posebno bio nezadovoljan suđenjem.

Levante nikako da oseti „ukus“ trijumfa u novom šampionatu i nakon 15. odigranog kola. Imali su na poluvremenu minimalnu prednost na gostovanju protiv Betisa, ali je klub iz Andaluzuje u nastavku susreta uspeo da preokrene rezultat u svoju korist i tako ostavi Levante na samom dnu prvenstvene lestvice.

Atletik Bilbao je „upao“ u rezultatsku krizu. Peti susret u nizu na kojoj nisu zabeležili trijumf. Odigrali su za njih, netipično za njih veoma efikasan meč, a remi protiv Granada je bio čak osmi za njih u ovom šampionatu, ubedljivo najviše od svih timova u ligi.

Kraj dobre serije za Real Sosijedad. Doživeli su minimalan poraz na strani kod povratnika u elitu – Espanjola koji na svom terenu zaista igra izuzetno kvalitetno.

Napokon se „raspucao“ i madridski Atletiko koji je ubedljivo trijumfovao na gostovanju protiv Kadiza (1:4). Svi golovi postignuti su u drugom delu igre, a kog gostiju pogotke su postigla četvorica igrača, što posebno treba da raduje trenera ekipe, Diega Simeonea. Jedan od najboljih golmana na svetu godinama unazad – Jan Oblak postigao je zaista komičan autogol.

Madridski Real je došao do četvrte pobede u nizu u okviru „La Liga“, te sada na vrhu tabele ima četiri boda prednosti u odnosu na gradskog rivala, Atletiko Madrid, kao i Real Sosijedad. Sevilja je prva „zadala udarac“ u Madridu, ali je na kraju krenula put Andaluzije „praznih ruku“. Sjajni dvojac „Kraljevskog kluba“ ove sezone – Karim Benzema i Vinisijus Žunior su svojim golovima „režirali“ preokret.

NEMAČKA – Bundesliga

Bajern Minhen se neočekivano dosta „namučio“ sa Arminijom iz Bilefelda, koju su savladali sa samo minimalnih 1:0, iako se očekivao dosta ubedljiviji trijumf. Gol odluke postigao je – Liroj Sane na 20-tak minuta pre kraja susreta i tako svom timu sačuvao lidersku poziciju na tabeli.

Borusija Dortmund je eliminisana iz daljeg toka Lige Šampiona, ali u nacionalnom šampionatu igraju izuzetno dobro. Sada su kao gosti trijumfovali nad Volfzburgom, koji im je u poslednje vreme postao idealna „mušterija“. U redove „Milionera“ se nakon povrede vratio najbolji strelac ekipe – Erling Haland koji je povratak na teren „krunisao“ pogotkom.

Prava revija golova viđena je na susretu između Grojter Firta i Hofenhajma, čak devet! Pobedu su naravno odneli gosti iz Zinshajma, i tako domaćine ostavili na samom dnu prvenstvene lestvice sa tek jednim osvojenim bodom iz 13 utakmica! Neoficijalno, već imamo prvu ekipu koja ispada iz elitnog ranga takmičenja.

Nastavlja Borusija iz Mehengladbaha ove sezone da igra zaista katastrofalno na gostovanjima. Njihov peti poraz na strani na sedam odigranih utakmica, a ovoga puta i više ubedljiv protiv Kelna (4:1), koji nije znao za pobedu na predhodnih pet mečeva u ligi.

Napokon, tek u 13. kolu prvi trijumf pred svojom publikom za Ajntraht Frankfurt, jednog od ponajboljih domaćina u minulim sezonama. „Orlovi“ su do sva tri boda stigli pogotkom duboko u sudijskoj nadoknadi vremena.

Veoma bitan trijumf ovog vikenda ostvario je i Štutgart, koji je prekinuo svoj slab niz rezultata i time se i dalje održao iznad zone ispadanja.

RB Lajpcig na svom terenu igra zaista sjajno i efikasno, ali su sada morali da „polože oružje“ pred raspoloženim gostima iz Leverkuzena. Bajer je već na poluvremenu imao dva gola prednosti i stavio do znanja da su na stadion „Red Bull Arena“ došli da odnesu ceo „plen“.

FRANCUSKA – Ligue 1

Paris Sen Žermen je nastavio sa serijom pobeda, a ovoga puta su kao gosti trijumfovali nad St.Etijenom, koji je kompletno drugo poluvreme imao igrača manje na terenu. Lionel Mesi je upisao het-trik kada su asistencije u pitanju, a svoj debi u dresu „Svetaca“ imao je Serhio Ramos koji se oporavio od povrede. Trijumf je ostao u „senci“ povrede Nejmara, koji je na nekoliko minuta pre kraja susreta izvrnuo skočni zglob i na nosilima je iznet sa terena. Kako prvično prenose mediji u Francuskoj, Brazilcu predstoji pauza od šest nedelja.

Odlična izdanja Rena su se nastavila i ovog vikenda. Trijumf na gostovanju protiv Lorijena, čime su preuzeli drugu poziciju na tabeli.

Ekipa Meca je napravila veliko iznenađenje, jer su kao gosti uspeli da pobede favorizovanu Nicu sa minimalnih 0:1.

Klermon je upisao i svoj peti uzastopni prvenstveni poraz, ovoga puta dosta „bolan“, jer su gol primili u sudijskoj nadoknadi vremena. Ovim rezultatom, dospeli su u zonu ispadanja.

Nastavio je i aktuelni prvak i dalje da se „muči“. Samo bod u duelu protiv Nanta, iako su imali prednost na svojoj strani u jednom trenutku, igrača više u polju od 78. minuta susreta, a pritom nisu iskoristili dosuđeni jedanaesterac. Popularne „Doge“ su poslednju prvenstvenu pobedu ostvarili još početkom oktobra.

Treći nerešeni ishod i za Monako i za Strazburg. „Kneževe“ je sa penala u prednost doveo – Visam Ben Jeder u nadoknadi prvog dela igre, dok je na samom startu nastavka utakmice – Ludovik Ažork poravnao rezultat i postavio konačan ishod, takođe sa bele tačke.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje