subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga – najava sezone 2017/2018 (2. deo)

Drugi deo najave nove sezone u engleskoj Premijer Ligi odnosi se na drugih 5 ekipa imenovanih po abecednom redu, tj. na ekipe Evertona, Hadersfild Tauna, Kristal Palasa, Lester Sitija i Liverpula.

Nadamo se da će Vam ovaj tekst biti od koristi!


Everton

Naziv stadiona: Gudison Park
Grad: Liverpul
Kapacitet stadiona: 39.572 mesta
Godina osnivanja: 1878. godina
Menadžer: Ronald Kuman

Everton i u ovu sezonu ulaze sa ciljem da kao i proteklih nekoliko godina izbore plasman u evropska takmičenja. Svakako da nakon odličnih izdanja iz prošle sezone, kada su uspeli da zauzmu 7. poziciju sa čak 15 bodova više od osmoplasiranog Sautemptona, imaju nešto veće ambicije, a to svakako ne bi trebalo da predstavlja problem za jednu od najkvalitetnijih ekipa današnje Premijer Lige. Pred sam početak sezone “plavo-beli“ su uspeli da sa obe pobede (1:0 i 0:1) u dvomeču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope prođu slovački Ružomberok i tako stignu u poslednju “epizodu“ kvalifikacija. Već za nedelju dana očekuje ih prva utakmica sa splitskim Hajdukom u kvalifikacionom plej-ofu, a do tada u domaćem šampionatu treba da savladaju ekipu Stouk Sitija kod kuće.

Transferi:

Everton tokom ovog leta nije previše menjao svoj tim, glavna okosnica iz proteklih godina ostala je sačuvana, dok će kvalitet “plavo-belih“ dodatno povećati novopridošli igrači poput golmana Džordana Pikforda (Sanderlend), štopera Majkla Kina (Barnli), kao i desnog beka Kuko Martine (Sautemptona). Na “Gudison Park“ stigli su još ofanzivni vezista Dejvi Klasen (Ajaks), levo krilo Henri Onjekuru (Eupen, poslat na pozajmicu u Anderleht), centralni napadač Sandro Ramirez (Malaga), dok će najveće pojačanje predstavljati dolazak (povratak) napadača Vejna Runija (Mančester Junajted).

Sa druge strane, ekipu iz Liverpula trajno su napustili centralni vezista Tom Kleverli (Votford), desni krilni napadači Ajden Mekgedi (Sanderlend) i Žerar Deulofeu (Barselona), kao i centralni napadači Aruna Kone (Sivaspor) i Romelu Lukaku (Mančester Junajted). Pored toga, na pozajmice su poslati levi bek Brendan Galovej (Sanderlend), štoper Metju Penington (Lids Junajted) i desni bek Tajas Brauning (Sanderlend).

Pripremni period:

Tokom pripremnog perioda “Karamele“ su odigrale ukupno 4 prijateljske utakmice, gde su ostvarili 2 pobede i 2 remija, uz ukupnu gol razliku 8:4. Na samom početku priprema slavili su nad Gor Mahijom iz Kenije, rezultatom 1:2, da bi nakon toga prvu ozbiljniju prepreku u vidu holandskog Tventea srušili sa ubedljvih 0:3. Samo nekoliko dana pred dvomeč sa Ružomberokom odigrali su nerešeno sa belgijskim Genkom (1:1), dok su u poslednjoj pripremnoj utakmici ovog leta, koja je odigrana 6. avgusta, uspeli da remiziraju i sa španskom Seviljom sa po 2 gola na obe strane.

Zaključak:

Svakako da su ambicije Evertona za ovu sezone više nego u odnosu na sezonu 2016-17, ali to podjednako može i da ih odvede u vrh i da ih spusiti ispod svakog nivoa. Iako su ostali bez svog možda i najboljeg igrača Romelua Lukakua tokom ovog letnjeg prelaznog roka doveli su nekoliko skoro pa dostojnih zamena, te se možda taj odlazak neće ni primetiti u ogromnoj meri, ali sigurno da ne možemo očekivati ultra-ofanzivan Everton kao što smo to imali priliku da vidimo tokom prethodnog proleća. “Karamele“ svakako jesu jedna od najkompaktnijih ekipa Premijer Lige, a s’ obzirom da su oduvek važili za nekog ko može da iznenadi i mnogo jače rivale mislimo da će se to primetiti i u narednih 10 meseci.

Naša prognoza: od 6. do 9. mesta


Hadersfild Taun

Naziv stadiona: Džon Smit
Grad: Hadersfild
Kapacitet stadiona: 24.500 mesta
Godina osnivanja: 1908. godina
Menadžer: David Vagner

Hadersfild Taun je osvajanjem 5. pozicije u Čempionšipu, te kasnije pobedom u finalu plej-ofa nad ekipom Redinga uspeo da po prvi put u svojoj istoriji izbori plasman u Premijer Ligu, a takođe prvi put nakon 1972. godine da izbori plasman u sam vrh engleskog takmičenja. Svakako da će za njih ova sezona biti više nego burna, prilagođavanje tempu lige, koji je možda i najzahtevniji u odnosu na sve ostale lige, potrebno je da se što brže obavi, a nema sumnje da nakon toga mogu da bez ogromnih problema izbore opstanak, što će svakako biti njihov osnovni cilj.

Transferi:

Tokom ovog letnjeg prelaznog roka može se reći da popularni “Terijeri“ nisu izgubili previše igrača, s’ obzirom da je otišlo ukupno “samo“ njih devet, kao što su golman Džo Marfi (Buri), štoper i kapiten Mark Hadson (penzija), levi bek Tarik Holms-Denis (Portsmut, pozajmica), centralni vezista Kajl Dempsi (Flitvud Taun), ofanzivni vezista Džek Pejn (Oksford Junajted, pozajmica), levi krilni napadač Hari Bun (Buri), a na kraju i centralni napadači Džordi Hivula (Flitvud Taun, pozajmica) i Flo Bojaj (slobodan agent).

Može se reći da su svi ti odlasci nadomešteni doveđenjem 10 novih pojačanja tokom protekla 2 meseca, na koje je potrošeno skoro 43 miliona evra. Tako su “plavo-beli“ dres nedavno obukli golman Jonas Lesl (Majnc, pozajmica), levi bek Skot Maloun (Fulam), štoper Zanka (Kopenhagen), defanzivni vezista Dani Vilijams (Reding), centralni vezista Aron Moj (Mančester Siti), ofanzivni vezista Kejsi Palmer (Čelsi, nova pozajmica), desni krilni napadači Tom Ins (Darbi Kaunti) i najbolji prošlosezonski strelac sa 13 od 56 golova Elijas Kačunga (Ingolštad, nova pozajmica), kao i centralni napadači Stiv Munije (Monpelje) i Loren Depuar (Porto).

Pripremni period:

“Terijeri“ su tokom priprema zaista igrali na izuzeto visokom nivou pošto su na 7 utakmica zabeležili 3 pobede, 2 remija i 2 poraza, uz gol razliku 13:11, iako je prvenstveno stil i koncepcija igre, koji su može se reći ofanzivni, ostavili najbolji utisak. Na samom početku zabeležili su pobedu nad engleskim Akrington Stenlijem (0:1) i engleskim Burijem (3:1), da bi nakon toga došlo do eksperimentisanja od strane trenera zbog čega su usledili poraz od nemačkog Sandhausena (3:2), pobeda nad engleskim Barnslijem (0:1), poraz od italijanskog Udinesea (1:2), kao i remiji sa nemačkim Štutgartom (3:3) i italijanskim Torinom (2:2).

Zaključak:

Iako je glavni cilj Hadersfild Tauna da ove sezone izbore opstanak svakako da sudeći po pojačanjima i rezultatima sa priprema treba očekivati dosta ofanzivnu igru i eventualno borbu ka što boljem plasmanu na sredini tabele. Kvaliteta svakako da ima, trener odlično radi posao, a napadači poput Munijea, Insa i Kačunge trebali bi da budu možda i najbolji pojedinci “Terijera“ u plavo-belim dresovima.

Naša prognoza: od 12. do 15. mesta 


Kristal Palas

Naziv stadiona: Selhurts Park
Grad: London
Kapacitet stadiona: 25.456 mesta
Godina osnivanja: 1905. godina
Menadžer: Frank de Bur

Kristal Palas prošlu sezonu završila sigurna na sredini tabele, tj. na 14. poziciji sa 41 bodom i učinkom od 12 pobeda, 5 remija i 21 poraza, a zasigurno da su njihove ovosezonske ambicije mnogo veće u odnosu na proteklih par godina. Svakako da “Orlovi“ nisu mogli da dostignu svoj puni potencijal u proteklih godinu dana, s’ obzirom da su tokom sezone promenili 2 trenera, oba sa različitim taktikama zbog čega je bilo dosta oscilacija u rezultatima, a da je ovog leta na klupu stigao holandski stručnjak Frank de Bur.

Transferi:

Sve u svemu, Kristal Palas je jedna od ekipa koja su izvršile najmanje promena tokom prelaznog roka, s’ obzirom da su otišla šestorica, a došla samo dvojica igrača (kao i dvojica igrača koji su se vratili sa pozajmice i nakon toga poslati u nove klubove). Tako će u sledećoj sezoni na “Selhurts Parku“ nastupati štoper Džairo Ridevald, jedan od najtalentovanijih mladih igrača Ajaksa, kao i centralni vezista Ruben Loftus-Čik koji je stigao iz Čelsija i odmah poslat na pozajmicu u redove “Plavaca“-

Sa druge strane, “Orlove“ su napustili golman Stiv Mandanda (Marselj), levi bek Zeki Frajers (Barnsli), defanzivni vezista Matiu Flamini (slobodan agent), centralni vezista Džo Ledli (slobodan agent), kao i centralni napadači Frejzer Kempbel (Hal Siti) i Džonatan Benteke (slobodan agent).

Pripremni period:

Londonski “Orlovi“ tokom ovog leta odigrali su svega 5 pripremnih utakmice (od čega 2 na takmičenju po imenu Trofej Azije) gde su zabeležili 2 pobede, 2 remija i 1 poraz uz gol razliku 7:6. Na samom početku priprema savladali su engleski Mejdstoun (3:1), da bi nakon toga na azijskoj turneri zabeležili pobedu poraz od Liverpula (2:0) i pobedu nad VBA (0:2) i tako osvojili 3. poziciju, a po povratku iz Hong Konga remizirali su sa francuskim Mecom (1:1) i nemačkim Šalkeom (1:1).

Zaključak:

Kristal Palas je može se reći jedna od ekipa sa najmanje promena tokom ovog prelaznog roka što može da im bude samo plus, s’ obzirom da će veoma kvalitetni igrači koji su tokom prošle sezone igrali dosta dobro neće morati da se prilagođavaju novim saigračima i praktično od samog starta imaće određenu prednost u odnosu na skoro sve ostale premijerligaše. Dolaskom Franka de Bura na klupu igra Kristal Palasa trebala bi da bude nešto ofanzivnija, s’ obzirom da je baš tako nešto tokom njegovog šestogodišnjeg mandata u Ajaksu donelo brojne trofeje. Sigurno da će najviše posla imati upravo napadač Kristijan Benteke, te ne bi bilo čudo da on ove sezone postane jedan od najboljih strelaca Premijer Lige.

Naša prognoza: od 12. do 15. mesta 


Lester Siti

Naziv stadiona: King Pauer
Grad: Lester
Kapacitet stadiona: 32.315 mesta
Godina osnivanja: 1884. godina
Menadžer: Krejg Šekspir

Nekadašnji šampion Premijer Lige tokom prošle sezone nije igrao na zavidnom nivou, ali su odlaskom Klaudija Ranijerija, čoveka koji je od “Lisica“ napravio šampione, i dolaskom njegovog asistenta Krejga Šekspira stvari su krenule na bolje, te je Lester sa dna tabele uspeo da osigura opstanak na 12. poziciji gde su imali 44 boda i učinak od 12 pobeda, 8 remija i 18 poraza. Bez sumnje je da su male šanse da ekipa poput Lestera ponovi ili se bar približi plasmanu iz sezone 2015-16, ali velikih poteškoća u borbi za osnovni cilj i ove sezone svakako da ne bi trebalo biti.

Transferi:

“Lisice“ su uz Kristal Palas i Liverpul ekipa sa najmanje promena tokom ovog letnjeg prelaznog roka, što, kao što smo već rekli, može da bude samo prednost u odnosu na ostale učesnike možda i najzahtevnije lige na svetu. Tako su dres Lestera tokom proteklih meseci skinuli golman Ron-Robert Ciler koji je prodat Štutgartu, štoper Marćin Vasilevski koji je postao slobodan agent, kao i Mola Vage koji se vratio matičnom klubu Granadi. Centralni vezista Majkl Kain raskinu je ugovor sa ekipom, dok je talentovani ofanzivni vezista Bartoš Kapucka pozajmljen Frajburgu.

Sa druge strane, na stadion “King Pauer“ pristigli su golman Eldin Jakupović iz Hal Sitija, štoper Hari Magir takođe iz redova “Tigrova“, Visente Ibora kupljen je od Sevilje za oko 15 miliona evra i predstavljaće konkurenciju na poziciji povučenog veznog igrača, dok je talentovani centralni napadač Keleči Iheanačo stigao iz Mančester Sitija transferom vrednim 27,6 miliona evra. Pored njih, dres “Lisica“ nosiće i desni krilni napadač Džordž Tomas koji je do skora nastupao za Koventri Siti.

Pripremni period:

“Lisice“ su zabeležile može se reći dosta loš učinak na prijateljskim utakmica tokom letnjih priprema, s’ obzirom da su na 7 susreta (od čega 2 u okviru Trofeja Azije) zabeležili 2 pobede, 2 remija i 3 poraza, uz gol razliku 6:7. Nakon remija remija sa VBA (1:1, prolaz nakon penala) pretrpeli su poraz od Liverpula (1:2) te zauzeli 2. poziciju u Audi Kupu. Posle toga zabeležili su pobedu nad Lutonom (0:1), remi sa Milton Kejenom (0:0), poraz od Volverhemptona (1:0) i Burton Albiona (2:1), kao i pobedu nad Borusijom Menhengladbah (2:1).

Zaključak:

Kao što smo već napisali, šanse da Lester uđe bar u top 5 ekipa ravne su nuli, ali međutim možemo da očekujemo veoma kvalitetno izdanje “Lisica“ koje ih može dovesti na sasvim finu poziciju u gornjoj polovini tabele. S’ obzirom da je glavna okosnica tima sačuvana (iako se za Rijada Mareza vezuje transfer u Romu) te sigurno da u odnosu na ostale ekipe, koje su se dosta menjale, imaju neku vrstu prednosti. Mislimo da je opstanak zagarantovan za njih, a da je plasman u zoni od 8. do 11. pozicije najrealnija opcija.

Naša prognoza: od 8. do 11. mesta


Liverpul

Naziv stadiona: Enfild
Grad: Liverpul
Kapacitet stadiona: 54.074 mesta
Godina osnivanja: 1892. godina
Menadžer: Jirgen Klop

Liverpul je pre par meseci iza sebe ostavio još jednu, za njih, neuspešnu sezonu, iako su zauzeli 4. poziciju i izborili plasman u Ligu Šampiona (sa 76 bodova i učinkom od 22 pobeda, 10 remija i 6 poraza) gde će za manje od nedelju dana gostovati nemačkom Hofenhajmu u okviru kvalifikacionog plej-ofa. Sve u svemu, još jedna sezona završena je bez titule što zasigurno već počinje da “nervira“ navijače, a plasman u top 3 ekipe tokom narednih 10 meseci svakako da je imperativ.

Transferi:

U redove “Crvenih“ tokom ovog leta stiglo je svega 3 igrača, ali ta pojačanja u vidu levog beka Endrua Robertsona iz Hal Sitija, krilnog napadača Mohameda Salaha iz Rome i centralnog napadača Dominika Solankea, mladog talenta iz Čelsija, itekako mogu da mnogo znače. Pored njih, u ekipu sa “Enfilda“ vratili su se desni bekovi Konor Rendal i Andre Visdum, koji su nakon prošlosezosnkih pozajmica poslati u nove klubove.

Pak sa druge strane otišlo je takođe 3 igrača (ne računajući gore navedene igrače koji su vraćeni sa pozajmica), a to su golman Aleksander Maninger koji se penzionisao, kao i defanzivni vezisti Lukas Leiva, novi igrač Lacija, i Kevin Stjuart koji je pojačao Hal Siti.

Pripremni period:

Liverpul je verovatno postao ekipa sa najdužim pripremama u odnosu na ostale učesnike Premijer Lige, s’ obzirom da su od maja do pre nekoliko dana odigrali ukupno 9 utakmica, što standardnih prijateljskih tako i onih u okviru Trofeja Azije (takmičenje koje su osvojili) i Audi Kupa (ušli u finale), a za to vreme ostvarili su čak 7 pobeda i 2 remija, bez i jednog jedinog poraza u regularnom delu. U tom periodu uspeli su da zabeleže pobede nad australijskim Sidnejem (0:3) i engleskim Tranmereom (0:4), zatim remi sa engleskim Viganom (1:1), zatim pobede nad engleskim Kristal Palasom (2:0) i Lester Sitijem (1:2), nemačkom Hertom iz Berlina (0:3) i Bajernom iz Minhena (0:3), remi sa španskim Atletikom iz Madrida (1:1, poraz nakon penala) i na kraju pobeda nad španskim Atletik Bilbaom (3:1).

Zaključak:

Svakako da Liverpul i ove sezone mora da ide na titulu, s’ obzirom da su poslednji trofej Premijer Lige podigli pre više od 20 godina. Sigurno da kvaliteta ima za pariranje ekipama poput Čelsija, Mančester Sitija, pa čak i Mančester Junajteda koji u ovu sezonu ulazi sa ogromnim ambicijama. Mislimo da su šanse za šampionski ili vicešampionski naslov i više nego ogromne.

Naša prognoza: od 1. do 3. mesta


I to je to što se tiče drugog dela najave sezone engleske Premijer Lige koji je obuhvatio klubove poput Evertona, Hadesfild Tauna, Kristal Palasa, Lester Sitija i Liverpula, a nadamo se da je tekst bio od pomoći.

Prvi deo najave, koji pokriva izmene u formatu takmičenja i klubove kao što su Bornmut, Arsenal, Brajton, Barnli i Čelsi možete da pogledate OVDE.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje