četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer liga Republike Irske (promene u ekipama)- prvi deo!

Danas počinje 33 prvenstvo Republike Irske, a utakmice prvog kola igra se od 20:45, neke od ekipa doživele su promene, a mi ćemo se potruditi da vas u tekstu upoznamo sa svim bitnim činjenicama vezanim za fubal u Republici Irskoj.

Fudbalska liga Republike Irske osnovana je 1921, ali naziv Premijer liga nosi poslednje 33 godine. Najviše titula ima ekipa Shamrock Rover, čak 17, Shelbourne je osvojio 13 titula, Dundalk je osvojio 12 titula, a  Bohemians 11 titula. Jedina ekipa koja nikada nije napuštala društvo najboljih je Bohemians. Još jedna interesantna činjenica koja se vezuje za ovu ligu jeste ta da su među prvima i retkim ekipama uvele selery cap (ograničenje u visini plata koje mogu timovi da ponude igračima). Najveći kapacitet stadiona ima Bohemians, sa 8000 mesta.

Tabela na kraju prošle sezone!

Prošlosezonski šampion je ekipa Dundalka koja je dominanto osvojila titulu sa 7 bodova prednosti ispred ekipe Cork City-a i 15 bodova više od ekipe Derry City. Ove tri ekipe predstavljaće Republiku Irsku u evropskim takmičenjima u sezoni 2017/2018. Iz lige su ispale ekipe Longford Town i Wexford Youths, a novi članovi elite su Limerick i Drogheda United.

Mesta u kojima će se igrati Premier Liga R.Irske

DUNDALK:  Ekipa je odlično odigrala prošlu sezonu, jednako su igrali i na domaćem i na gostujućem terenu što pokazuje i broj osvojenih bodova, 38 poena osvojeno je na domaćem terenu, a 36 na gostovanjima. Što se tiče šampionskog sastava drugi strelac ekipe i igrač sredine terena Hogan otišao je u Preston, on je u tekućoj sezoni postigao 9 golova. U istu ekipu otišao je i standardni štoper Boyle (32/3). Otišlo je i par igrača koji nisu imali bitnu ulogu. Od pojačanja su dovedeni desni bek Derry City-a, Danac Vemmelund (32/1), iz St.Particksa stigao je levokrilni napadač McGrath (23/2), iz iste ekipe stigao je i mladi reprezentativac R.Irske, Sean Hoare (25/1) igra na poziciji štopera. Napadač Duffy stigao je iz škotskog Seltika.

Šampioni Republike Irske za prošlu sezonu-DUNDALK!

Sve u svemu ekipa nije doživela velike promene, iz standardne jedanaestorice otišla su samo dva igrača, a dovedene su zamene koje bi trebale da nadoknade njihov odlazak.

CORK CITY:  Što se tiče drugoplasirane ekipe, koja je u Superkupu pred početak sezone slavila 0:3 na stadionu aktuelnog šampiona, bilo je dosta promena, pripreme su odigrali odlično i sa velikim ambicijama ulaze u novo prvenstvo. Tim je napustio veznjak Morrissey (24/3), kao i I.Turner (14/0), iskusni 39-godišnji defanzivni vezni Mulcahy (13/2) otišao je u drugi rang takmičenja, još jedan veznjak je napustio tim, a to je Holahan (20/2), M.O’Sullivan najčešća izmena na utakmicama ovog tima (22 puta ušao sa klupe i postigao 4 gola) takođe je napustio klub. Nosioci igre poput najboljeg strelca Maguirea (18 golova), Shepparda, Beattiea i Buckleya  ostali su u klubu. Od pojačanja su dovedeni Griffin iz Redinga, golman Grimes iz Lidsa, Koehane(31/3) je stigao iz Sligo Roversa, veznjak McCormak (31/1) stigao je iz Derry-a. Cork City je tim sa najboljom odbranom u prošlom prvenstvu, primili su samo 23 gola na 33 meča.

Ekipa bi trebala ponovo da se bori za visok plasman u prvenstvu.

DERRY CITY:  Tim nije značajno promenjen, ali je otišlo  nekoliko bitnih prvotimaca, danac Vemmelund (32/1) koji je igrao na poziciji desnog bek otišao je u šampionski Dundalk, otišao je i vezista McCormack (31/1), još jedan vezni fudbaler Ward koji je bio u rotaciji odigravši 19 utakmica (10 kao starter) takođe je napustio tim. Od pojačanja su stigli Netzer iz rumunskog Targu Muresa, došao je i austrijski  štoper Karner (25/1) iz Levskog.Iz škotskog Dandija stiže, Nicky Low (21 ut i 3 asistencije), mladi napadač i reprezentativac Severne Irske do 21 godine, Kennedy stigao je na pozajmicu iz Čarltona.

SHAMROCK ROVERS: Šamrok je zauzeo četvrtu poziciju, najviše zbog slabih igra protiv vodeće trojke. Tim je napustilo nekoliko važnih igrača, oba golmana su napustila tim Murphy(20/0) i Hyland (14/0),kao i defanzivci Cornwall (21/0)koji je otišao u Bohemians, D.O’Connor (19/0) otišao je u Limerick, iz veznog reda otišao je najbolji strelac ekipe, McCabe koji je otišao u Braj, strelac 10 golova u prošloj sezoni, otišao je i Creeg (29/0), G.Brennan (17/1), McPhail (16/1), od napadača tim je napustio Clark (29/3). Tim je pojačan sa golmanom Chencinskim koji stiže iz Helsingborga, dovedeno je i nekoliko mladih igrača koji tek treba da se dokažu. Sve u svemu puno promena u ovom timu koje će se sigurno odraziti na nešto slabije rezultate ove sezone.

SLIGO ROVERS : Osam poraza koje je ovaj tim zabeležio na gostovanjima, koštalo ga je boljeg plasmana, ovaj tim je uspeo da savlada u jednom meču i šampiona Dundalk sa 0:3. U novu sezonu ulazi sa  promenjenim timom, desni bek Richarda (15/2) vratio se u svoj Nots Kaunti, otišao je i defanzivac Peers (18/0). U veznom redu otišao je Keohane (31/2), kao i napadači Roberts (19/2) kao i napadači koji su bili u rotaciji ali nisu nosili igru Roberts, Lyons i Campion. Na njihova mesta dovedeni su nekoliko mladih igrača napadači Ayenga (18godina) koji stiže na pozajmicu iz Brajtona i Stevens(19 g) koji dolazi iz Piterbroa. Sve u svemu puno promena u ovom timu, ostao je najbolji strelac Cretaro, kao i veznjaci Russel, Sadlier, Roddan i Martin.

BRAY WANDERERS:  Svega 11 postignutih golova na gostovanjima na 16 utakmica i slabije igre na strani donele su samo 6.mesto i zbog toga je Bray jedan od timova koji je najviše menjao tokom prelaznog roka i pojačao se sa čak 13 igrača. Najpre o odlascima, osmorica igrača dobilo je odrešene ruke u pronalaženju nove sredine, od važnih igrača iz prošle sezone koji su činili okosnicu tima niko nije otišao. Od značajih pojačanja, tim je pojačan najboljim strelecem Šamroka, veznjakom McCabom koji je prošle sezone postigao 10 golova. Stigao je veznjak Buckley (30/2) iz Bohemiansa. Doveden je i napadač Flood koji stiže iz ekipe australijske ekipe Marconi, u sezoni 2013 postigao je 11 golova za St.Patricks. Interesantan tim i pojačanja, moguće je da će Bray ove sezone uspeti da se pomeri za mesto ili dva na tabeli.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje