ponedeljak, 29. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga (Rusija): Najava sezone i predstavljanje timova (1. deo)

Za nekoliko dana, tačnije 15. jula, počinje i ruska fudbalska Premijer Lige, prvi rang takmičenja te zemlje. Premijer Liga Rusije šesto je najjače prvenstvo u Evropi, iza Španije, Nemačke, Engleske, Italije i Francuske, a ispred Portugala, Belgije, Ukrajine, Turske i tako dalje.


Pregled prošle sezone

Ekipa moskovskog Spartaka uspela je da u sezoni 2016-17 pod komandom italijanskog stručnjaka Masima Karere osvoji trofej šampiona Rusije nakon čak 16 godina provedenih u senci gradskog rivala CSKA i Zenita iz Sankt Peterburga. Tokom te sezone uspeli su da sakupe 69 bodova iz 30 utakmica, što je čak 7 bodova više od drugoplasiranih “Armejaca“, a zabeležili su 22 pobede, 3 remija i 5 poraza. Ekipa CSKA osvojivši drugu poziciju u samoj završnici prvenstva uspela je da pod komandom Gančarenka izbori kvalifikacije za Ligu Šampiona, dok je Zenit “zahvljujući“ lošim izdanjima pred kraj osvoji tek bronzano odličje i plasman u Ligu Evrope, kao i četvrtoplasirani Krasnodar. Oni od kojih se mnogo očekivalo, ekipe Tereka (sada Ahmata) i Rostova zbog samo jednog boda zaostatka za “Bikovima“ ostali su bez Evrope, dok su potpuno sigurni u ovoj sezoni bili Ufa, Lokomotiva, inače osvajač kupa i učesnik grupne faze Lige Evrope, zatim Rubin, Amkar, Ural, kao i Anži koji je imao manjih poteškoća. Orenburg i Arsenal sudbinu su određivali u baražu, ali su samo “Tobdžije“ uspele da sačuvaju prvoligaški status pošto je drugoligaška ekipa SKA Habarovska tek na penalima bila bolja od Orenburžana. Očekivano, Krila Sovjetov i ubedljivo najgora ekipa ove sezone, Tom iz Tomska, direktno su ispali u Fudbalsku Nacionalnu Ligu.

Spartak je nakon 16 godina prvi put osvojio titulu šampiona

Izmene u formatu takmičenja

Nova sezona najjače fudbalske lige Rusije startovaće 15. jula tekuće i završiće se nešto ranije, 13. maja 2018. godine. Odluka o pomeranju vremena odigravanja poslednjeg kola sa 21. na 13. maj doneta je zbog održavanja Svetskog prvenstva u toj državi tokom juna i jula sledeće godine. I ove sezone u ruskom prvenstvu takmičiće se 16 ekipa, te nas očekuje borba u ukupno 30 kola (po 8 utakmica), a velika promena desila se oko pozicija koje sa sobom nose plasman u neko od evropskih klupskih takmičenja. Naime, do sada su u Ligu Šampiona išle samo 2 ekipe (prvoplasirana u grupnu fazu, a drugoplasirana ekipa u kvalifikacije), a sada će čak 3 ekipe imati priliku da se bore u najelitnijem evropskom takmičenju za klubove, s’ obzirom da će i šampion i vice-šampion uzeti učešće u grupnoj fazi, dok će “bronzana“ ekipa ići u kvalifikacioni plej-of Lige Šampiona tokom sezone 2018-19. Što se tiče Lige Evrope, tu stvari ostaju kakve su i bile, dve ekipe (sada četvrtoplasirana i petoplasirana) izboriće učešće u 3. kolu kvalifikacija za to takmičenje. Pozicije koje donose relegaciju u nižu ligu nisu se menjale ni ovaj put. Ekipe koje zauzmu 15. i 16. poziciju izboriće direktno ispadanje u niži rang, dok će ekipe sa 13. i 14. pozicije imati priliku da prvoligaški status sačuvaju preko baraža, boreći protiv trećeplasiranog i četvrtoplasiranog člana Fudbalske Nacionalne Lige i to u dve utakmice.


Učesnici

  • Ahmat Grozni (Premijer Liga, 5. pozicija)
  • Amkar Perm (Premijer Liga, 10. pozicija)
  • Anži Mahačkala (Premijer Liga, 12. pozicija)
  • Arsenal Tula (Premijer Liga, 14. pozicija, opstanak preko baraža)
  • CSKA Moskva (Premijer Liga, 2. pozicija)
  • Dinamo Moskva (Fudbalska Nacionalna Liga, 1. pozicija)
  • Krasnodar (Premijer Liga, 4. pozicija)
  • Lokomotiva Moskva (Premijer Liga, 8. pozicija)
  • Rostov (Premijer Liga, 6. pozicija)
  • Rubin Kazanj (Premijer Liga, 9. pozicija)
  • SKA Habarovsk (Fudbalska Nacionalna Liga, 4. pozicija, promocija preko baraža)
  • Spartak Moskva (Premijer Liga, 2. pozicija)
  • Tosno (Fudbalska Nacionalna Liga, 2. pozicija)
  • Ural Jekaterinburg (Premijer Liga, 11. pozicija)
  • Ufa (Premijer Liga, 7. pozicija)
  • Zenit Sankt Peterburg (Premijer Liga, 3. pozicija)

U narednom članku, koji Vas očekuje već sutra, predstavićemo Vam sve promene u svakoj od 16 ekipa ruskog prvenstva. Nadamo se da će Vam ovo pomoći pri klađenju tokom predstojeće sezone.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje