ponedeljak, 29. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Bugarska efbet liga – Najava sezone 2023/2024

Danas počinje najjača liga Bugarske, koja će uz komšijsku Rumuniju među prvima otpočeti ligaški fudbal u Evropi. Prošle sezone titulu je posle velike borbe osvojila ekipa Ludogorec koja je 12 godina zaredom, a ostali predstavnici Bugarske u evrokupovima su CSKA Sofija i CSKA 1948 iz Sofije. Iz lige su ispale ekipe Spartak Varna i Septemvri Sofija, dok su novi članovi elite Krumovgrad i Etar.


Kada se radi o ekipama u novoj sezoni, sasvim očekivano je da Ludogorec ima najskuplji tim koji je procenjen na 40,35 miliona evra, za njima je CSKA Sofija sa 20.92 miliona, a Levski treći sa 19.55 miliona evra. Timovi sa najmanjom vrednošću timova su Pirin (2,5 miliona) i Beroe (2,58).


Što se tiče stranih igrača, trenutno šampion Ludogorec ima u svom sastavu 23 strana igrača, a za njima su Botev i CSKA Sofija sa po 19 stranaca, CSKA 1948 ima 15 internacionalaca, dok Lokomotiva Plovdiva ima 14, a Beroe Stara Zagora 13 stranih igrača.

Najiskuniji tim CSKA 1948 sa prosekom od 27,5 godina starosti igrača, dok tim Ludogoreca ima prosečno 26,8 godina, a Botev 25,5. Najmlađi tim lige je Levski sa 22,6 prosekom godina, a za njima Botev 23,5, Lokomotiva 23,8 i Beroe 23,9.


KVOTE ZA NOVOG ŠAMPIONA


Što se tiče transfera, klubovi nisu preterano trošili, ali je bilo zanimljivih pojačanja, Ludogorec je zaradio čak 7.9 miliona za napadača Igora Tijaga  koji je novo pojačanje Klub Briža. Otišao je španski bek Son u Levante. Ostatak tima je manje više nepromenjen.

CSKA Sofija je isputila na kraju lige priliku da osvoji titulu prošle godine, zato su sada maksimalno pojačali tim i napadaju titulu svim silama, stigli su krilni igrač iz Grenobla – Matthias Phaëton za 1,7 miliona evra, štoper Brayan Córdoba stigao je iz kolumbijske Amerike, član U20 selekcije Gambije, levi bekSainey Sanyang, mogao bi da bude igrač na kojem će CSKA-a fino zaraditi u budućnosti. Reprezentativac Ekvadora, napadač Michael Estrada stigao je na pozajmicu iz Kruz Azula, radi se o startnom napadaču selekcije. Golman Liteksa – Marin Orlinov stigao je po isteku ugovora.

Što se tiče odlazaka, dva bitna igrača napustila su klub, to su brazilci Geferson (28u/1g/0a – ali ne tako velika minutaža kao pre) i krilni igrač Maurício Garcez (40u/12g/4a).

Saša Ilić će svakako imati jači tim nego prošle sezone, a kako deluje i širi roster sa dosta kvalitetnijih rešenja sa klupe.


Prošle godine su izborili izlazak u Evropu, a ove CSKA 1948 želi da ostvari zapažen rezultat tamo i ostanu u borbi u domaćoj ligi, pa su doveli nekoliko pojačanja, iz Tuluza je stigao levi bek Tom Rapnouil, desni bek Pierre-Daniel Nguinda, došao je iz Le Mana, dok je štoper iz Lokomotive Plovdiv – Emil Viyachki pojačao defanzivnu liniju. Nedeljko Piščević stigao je iz Borca iz Banja Luke (defanzivni vezni), ofanzivni vezista – brazilac Thalis stiže iz portugalskog Leixoesa. Islanđanin – Vidar Örn Kjartansson stiže iz Atromitosa i pojačaće napad tima. Bek Erdenis Gurishta stiže iz albanske lige.

Od bitnijih igrača otišao je levi bek Angel Lyaskov (28u/0g/3a), Angel Bastunov (23u/3g/2a) pojačao je Hebar, napadač Aleksandar Kolev (24u/2g/2a) otišao je u novog prvoligaša Krumovgrad, a levokrilni napadač Mario Topuzov (27u/0g/5a) je u Steaui (2.liga).


Levski je svoj sastav pojačao momcima iz omladinskog tima, a transfera ulaznih nije bilo do sada. Što se tiče odlazaka otišao je Filip Krastev (34u/8g/5a) jedan od najboljih igrača i drugi strelac tima, kojem je istekla pozajmica i vratio se u belgijski Lomel.


Cherno More iz Varne je prošle godine završio 5. na kraju sezone, a od pojačanja je stigao vezni igrač Pablo Alvarez iz Rijeke, dok je jedini bitan odlazak, vezni igrač na istoj poziciji Stefan Velev (32u/0g/2a).


Lokomotiva iz Plovdiva je šesti i poslednji tim koji je igrao u šampionskoj grupi prošle sezone, levi bek Angel Lyaskov iz CSKA 1948 je odlično pojačanje, napadač Georgi Minchev stigao je iz letonske Aude, dok je iz Benfike došao mladi štoper Kaloyan Kostov, bez kluba je stigao brazilac Leo Sena (defanzivni vezni koji je igrao u Goisu i italijanskoj Speciji).

Što se tiče odlazaka otišli su upravo igrači na mestima gde su stigla pojačanja, to su levi bek Josip Tomašević (30u/0g/0a) i defanzivni vezni Petar Vitanov (22u/1g/4a)


U ostalim klubovima bilo je promena igračkog kadra, a možda je i najzanimljivije videti kako će ekipa Hebar-a izgledati jer su u svoje redove doveli čak 9 igrača iz Argentine i dva igrača koji imaju ekvadorski pasoš.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje