petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Eredivisie (Holandija): Najava sezone i predstavljanje timova (2. deo)

U prvom delu mogli ste da pročitate mali uvod u holandsko prventsvo, kako kladionice prognoziraju sam finiš sezone, ko je nov, a ko više ne igra u ligi, šta očekuje koju poziciju na kraju šampionata, ali i kratak tekst o Ado Den Hagu, AZ Alkmaru i Ajaksu. U ovom članku moći ćete da saznate nešto više o Ekselsioru, Fejnordu, Groningenu, Herenvenu i Heraklesu, a nadamo se da će vam pomenuti tekstovi koristiti, da li u kladioničarskom, ili nekom drugom smislu. Uživajte!


Ekselsior

Naziv stadiona: Van Donge & De Roo Stadion
Grad: Roterdam
Kapacitet: 4500 mesta
Godina osnivanja: 1902. godina
Menadžer: Mitchell van der Gaag

Ekselsior sezonu započinje utakmicom protiv Viljema II, a već na startu šampionata kladionice ih smatraju autsajderima, te na meču protiv nekadašnjeg drugoligaša nemaju ulogu favorita. Pripremni period Ekselsior je odigrao „toplo-hladno“, konstantna forma nije postojala, ređale su se pobede, ali bilo je i poraza. Prethodnu sezonu Ekselsior je pred sam kraj prvenstva uspeo da „izvuče“ uz niz odličnih rezultata, te je završio kao dvanaestoplasirana ekipa, što je za fudbalere ove ekipe svakako dovoljno, i treba biti realan kada je reč o plasmanu ove ekipe, te biti jasan da je ova pozicija u ovom trenutku njihov maksimum, eventualno koja pozicija iznad.

Transferi:

Kada su u pitanju dolasci igrača, za sada su u klub došli sledeći igrači: levi bek Lorenzo Burnet iz Slovana iz Bratislave, desni bek Desevio Payne iz Groningena, ofanzivni vezni Ali Messaoud iz Vaduza, Jinty Caenepeel, fudbaler koji igra na poziciji desnog krila, a prešao je iz FK Ajndhovena. Takođe, centralni napadač Zakaria El Azzouzi se vratio sa pozajmice iz Ajaksa, a centralni bek Wout Faes vratio se sa pozajmice iz Anderlehta. Ne treba zaboraviti ni mladog napadača koji je bio na pozajmici u klubu po imenu VV Capelle, a njegovo ime je Carlo de Reuver, a sada je ponovo u redovima Ekselsiora.

Kada su u pitanju odlasci, treba pomenuti da je u istom prelaznom roku Carlo de Reuver i napustio klub, a pored njega, sledeći igrači više ne nastupaju za Ekselsior: centralni napadač Nigel Hasselbaink prešao je u izraelski Kiryat Shmona, levi bek Bas Kuipers novi je član Ado Den Haga, golman Filip Kurto prešao je u Rodu, centralni bek Henrico Drost u holandski Waalwijk, desno krilo Fredy u portugalski Belenenseš, levi bek Elso Brito u Telstar, centralni napadač Cedric Badjeck u holandski De Treffers, desni bek Khalid Karami i levo krilo Terell Ondaan više nisu članovi kluba, ali se njihovo naredno fudbalsko prebivalište ne zna. Takođe, centralni bek Arghus se sa pozajmice vratio u Bragu, centralni bek Jordy de Wijs se sa pozajmice vratio u PSV, golman Warner Hahn se vratio u Fejnord, a ofanzivni vezni fudbaler Danilo Pantić u Čelsi.

Vrednost tima procenjuje se na 7.95 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Smatramo da je Ekselsioru u ovom trenutku 12. mesto idealna opcija, opstanak u ligi na samoj sredini tabele i više je nego dovoljno za fudbalere iz Roterdama. Naše mišljenje je da bi sve preko toga bilo iznenađenje.


Fejnord

Naziv stadiona: Stadion Feijenoord
Grad: Roterdam
Kapacitet: 51.777 mesta
Godina osnivanja: 1908. godina
Menadžer: Giovanni van Bronckhorst

Ljubitelji fudbala mogli su da uživaju u igri Fejnorda prošle sezone, a da ova ekipa ponovo isti uspeh, tačnije da ponovo dođe do titule šampiona, treba prilično mnogo. U prvom kolu dočekuje Tvente, a kao što je i očekivano, ima ulogu velikog favorita, a kvota je već uveliko u padu. Na pripremnim utakmicama je demonstrirao silu protiv holandskih niželigaša, ali je sa Frajburgom imao problema, te iz tog prijateljskog susreta izašao kao gubitnik. Ako Fejnord sezonu započne upola dobro kako je igrao prethodne sezone, od ove ekipe ponovo može da se očekuje približan plasman, u to nema sumnje.

Transferi:

Van Bronhorst je na tržišu do sada bio prilično aktivan, a igrači koje je doveo su sledeći: golman Ramón ten Hove prešao je iz U19 tima Fejnorda, centralni bek Jeremiah St. Juste stigao je iz Herenvena, levi bek Ridgeciano Haps stigao je iz AZ Alkmara, levi bek Tyrell Malacia prešao je iz U19 tima Fejnorda, centralni vezni Sofyan Amrabat prešao je iz Utrehta, levi bek Jean-Paul Boëtius prešao je iz Bazela, desni bek Steven Berghuis iz Votforda, a centralni napadač Dylan Vente iz U19 tima Fejnorda. Sa pozajmice iz Viljema II se vratio ofanzivni vezni Jari Schuurman i desni bek Kevin Diks iz Fiorentine. Calvin Verdonk, levi bek koji se vratio sa pozajmice iz Cvole-a, prosleđen na pozajmicu u holandski NEC. Sa pozajmie se vratio i golman Warner Hahn, a do nedavno je igrao u Ekselsioru. Treba pomenuti i Dylan Vente-a, mladog fudbalera koji je u prvi tim prešao iz U19 tima Fejnorda.

Kada su u pitanju odlasci, centralni bek Terence Kongolo najskuplji je igrač koji je u ovom prelaznom roku napustio Fejnord, a otišao je za 13.50 miliona funti u Monako. Pored njega, Rick Karsdorp, koji igra na poziciji desnog beka, prešao je u Romu za 12.60 miliona funti. Levo krilo Eljero Elia prešao je u turski Basaksehir za 990 hiljada funti, golman Warner Hahn, odmah nakon što se vratio sa pozajmice, prešao je u Herenven za 450 hiljada funti, golman Pär Hansson prešao je u švedski Helsingborg, centralni bek Wessel Dammers u holandsku Fortunu Sittard, levi bek Lucas Woudenberg u holandski Herenven, defanzivni vezni, Marko Vejinović, prešao je u AZ Alkmar kao pozajmljen igrač, centralni vezni, Gustavo Hamer, postao je privremeno novi član holandskog Dordrehta, ofanzivni vezni, Simon Gustafson, otišao je na pozajmicu u Rodu, a desno krilo tima, Steven Berghuis, vratio se sa pozajmice u Votford, a kako je već bilo reči o ovom fudbaleru, on je za 5.85 miliona funti iz Votforda ponovo prešao u Fejnord, gde će biti stalan igrač. Ne treba izostaviti fudbalera po imenu Dirk Kuyt, koji se penzionisao na kraju prethodne sezone.

Vrednost tima procenjuje se na 81.27 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Ako Fejnord u sezonu stupi dovoljno ozbiljno, naše mišljenje je da ponovo može da „napadne“ titulu. Ukoliko ne to, sigurno da može do druge ili treće pozicije, ali je veoma bitno kako će ovaj tim započeti šampionat, jer bi upravo to moglo da bude presudno kod ovakvih ekipa. Ukoliko ne bude nedostajalo samopozudanja i dobre igre, Fejnord može ozbiljno da parira Ajaksu i PSV-u, ponovo.


Groningen

Naziv stadiona: Noordlease Stadion
Grad: Groningen
Kapacitet stadiona: 22.579 mesta
Godina osnivanja: 1971. godina
Menadžer: Ernest Faber

Groningen zatvara prvo kolo utakmicom koja se igra 13.8. od 16:45 po našem vremenu protiv Herenvena, a biće prilično interesantno ispratiti igru ekipe koja se prošle sezone skoro domogla pozicije koja bi kroz plej-of mogla da je dovede eventualno i do Lige Evrope. Groningen svakako nije tim za potcenjivanje, njihova tržišna vrednost svakako to i „govori“, ali im definitivno fali zvunčnijih pojačanja, ili makar pozajmica, koje bi mogle da donesu prevagu u ekipi. Daleko je od toga da nema vremena, jer prelazni rok i dalje nije blizu kraja.

Transferi:

Centralni napadač Lars Veldwijk došao je iz belgijskog Kortrijk-a za nešto više od 330 hiljada funti, što je u ovom trenutku najzvučnije pojačanje holandskog prvoligaša. Todd Kane, desni bek Čelsija stigao je kao pozajmljen igrač, golman Kevin Begoiis stigao je iz Cvole-a, centralni bek Mike te Wierik stigao je iz Herakles Almelo-a, levi bek Django Warmerdam stigao je iz U21 tima Ajaksa, desni vezni, Ritsu Doan, došao je iz japanske Gamba Osake kao pozajmljen igrač, Ajdin Hrustić je stigao iz U21 tima Groningena, a igra na poziciji ofanzivnog veznog igrača, dok je centralni napadač Danny Hoesen u planu da se vrati sa pozajmice iz američkog Quakes-a već za koji mesec.

Kada su u pitanju odlasci, Bryan Linssen, fudbaler koji igra na poziciji levog krila, prešao je u Vitese za 900 hiljada funti, centralni vezni Simon Tibbling je za 630 hiljada funti prešao u Brondbi, centralni napadač Alexander Sörloth prešao je u danski Midtjylland za 315 hiljada funti, golman Stefan van der Lei u Viljem II, golman Peter van der Vlag u holandski Emen, defanzivni vezni Tom Hiariej otišao je u australijski Central Coast Mariners, defanzivni vezni Hedwiges Maduro u kiparski klub po imenu Omonia Nikosia, desni bek Desevio Payne u Ekselsior, centralni bek Martijn van der Laan u holandski Kambur, a levi bek Jason Davidson vratio se sa pozajmice u engleski Hadersfild.

Vrednost tima procenjuje se na 20.75 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Kada je u pitanju naš stav o plasmanu ekipe, mi bismo voleli da vidimo ekipu u prvih 7 mesta, tačnije na jednom od mesta koje bi ovu ekipu odvelo u plej-of, kad već prethodne sezone u toj nameri fudbaleri ove ekipe nisu uspeli. Konkurencija jeste velika, ali Groningen je u prethodnoj sezoni pokazao da može da se nosi sa njom.


Herenven

Naziv stadiona: Abe Lenstra Stadion
Grad: Herenven
Kapacitet stadiona: 27.224 mesta
Godina osnivanja: 1920. godina
Menadžer: Jurgen Streppel

Herenven će sezonu započeti, kao što smo već i napisali, utakmicom protiv Groningena, a biće prilično interesantno ispratiti ovaj susret. S obzirom na to da je Herenven završio poziciju ispod Groningena prethodne sezone, može se reći da su ambicije ove ekipe poprilično velike, s obzirom na to da je Tvente imao svega 2 boda više od ova dva tima, a bio je u plej-ofu. Herenven u ovom trenutku nije nimalo naivna ekipa, niti je ekipa protiv koje se bodovi lako osvajaju, a tome u prilog ide podatak da tržišna vrednost ekipe prelazi preko 30 miliona funti. Sam finiš prošle sezone Herenven je očajno priveo kraju, a u pripremnim utakmicama igra ove ekipe je varirala. Videćemo kako će igrati ove sezone, a dotle nam ostaje samo da čekamo.

Transferi:

Što se tiče pojačanja, ima ih prilično puno, ali ima i dosta odlazaka. Klub su pojačali sledeći igrači: levo krilo Nemanja Mihajlović iz Partizana, desni bek Denzel Dumfries iz Sparte iz Roterdama, levi bek Lucas Woudenberg iz Fejnorda, golman Warner Hahn iz Fejnorda, centralni bek Daniel Höegh iz Bazela, desno krilo Marco Rojas iz Melburna, levo krilo Dennis Johnsen iz U19 tima Herenvena, Ivan Ratko, fudbaler koji igra na poziciji levog krila, a dolazi iz U21 tima Herenvena, centralni vezni Simon Thern, kome se završila pozajmica u AIK Solni, Kik Pierie, centralni bek iz U19 tima Herenvena, golman Maarten de Fockert kome se završila pozajmica u holandskom Venlu, golman Wieger Sietsma kome se takođe završila pozajmica, ali ovog puta u Emenu, centralni vezni Branco van den Boomen koji se sa pozajmice vraća iz Viljema II, centralni bek Kenny Otigba koji se vraća iz Kasimpaše i levi bek Caner Cavlan koji se vraća iz Sanliurfaspora.

Odlazaka ima dosta, a najzvučnije je Jeremiah St. Juste, koji je za 4.32 miliona funti prešao u Fejnord, a igra na poziciji centralnog beka. Tu su još i desni bek Rannick Schoop, kome se trenutno fudbalsko prebivalište ne zna, te desno krilo Luciano Slagveer koji je prešao u belgijski Lokeren, levi bek Jair Oosterlen koji je prešao u U21 tim Sparte iz Roterdama, levi bek Joris Voest je prešao u Emen, golman Wieger Sietsma u MK Donse, levi bek Lucas Bijker u Kadiz, golman Erwin Mulder i Svonsi, centralni bek Stefan Gartenmann u danski SönderjyskE, ofanzivni vezni Younes Namli u Cvole, desni bek Willem Huizing u Emen, centralni vezni Branco van den Boomen u FK Ajndhoven, levi bek Caner Cavlan na pozajmicu u Boluspor, desni bek Stefano Marzo u Lokeren, golman Maarten de Fockert u G. I. Igls kao pozajmljen igrač, centralni bek Kenny Otigba u Ferencvaroš, centralni bek Shay Facey u U23 tim Mančester Sitija nakon što mu je istekla pozajmica, kao i Wout Faes, centralni bek koji se vraća u Anderleht nakon isteka vremena predviđenog za igru u Holandiji.

Kao što i sami vidite, dosta fudbalera sa spiska je pri pristizanju u klub odmah našlo nov angažman, a tu je reč o fudbalerima koji su se vratili sa pozajmice, ali je red da svakog pomenemo, što smo se i potrudili.

Vrednost tima procenjuje se na 32.11 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Naša očekivanja od Herenvena jesu visoka, ali je pitanje kako će se ovaj tim snaći, uzimajući u obzir veliki broj odlazaka, a prelazni rok i dalje nije blizu kraja. Stoga, nadamo se da će Streppel dovesti fudbalera koji bi mogao da bude okosnica tima, jer ovaj sastav ima potencijal, ali, opet napominjemo, veliko je pitanje kako će ući u prvenstvo zbog velikog broja odlazaka. Predviđamo da će biti na sličnoj, ako ne i kojoj poziciji iznad.


Herakles Almelo

Naziv stadiona: Polman Stadion
Grad: Almelo
Kapacitet stadiona: 13.500 mesta
Godina osnivanja: 1903. godina
Menadžer: John Stegeman

Herakles u prvom kolu sigurno čeka težak zadatak, a kao što je bilo reči u prvom delu najave, dočekaće Ajaks pred svojim navijačima. Herakles u ovom trenutku ne može da se pohvali blistavom formom, na poslednja tri meča poiražen je od Emena, Granade i Viktorije Keln, dok je na ostala dva prijateljska susreta demonstrirao silu, ali, priznaćete, reč je o niželigašima, te se te pobede ne mogu meriti sa preostale tri utakmice. Prethodnu sezonu Herakles je završio na 10. poziciji, što je i više nego odlično s obzirom na to da nije reč o toliko kvalitetnoj ekipi, koja finansijski ne može da se meri sa velikim delom klubova u holandskom prvenstvu. Bilo kako bilo, bez mnogo problema Herakles je uspeo da održi status prvoligaša, a nadamo se da će to da uspe i na kraju ove sezone.

Transferi:

Stegeman na „pijaci“ nije bio naročito aktivan, te je najzvučnije pojačanje centralni bek Dario van den Buijs koji dolazi iz FK Ajdnhovena za svega 225 hiljada funti, a tu su još i ofanzivni vezni Niels Leemhuis iz holandskog tima po imenu Quick ’20, golman Harm Zeinstra iz Kambura, centralni bek Dries Wuytens iz Viljema II, defanzivni vezni Sebastian Jakubiak iz nemačke regionalne lige, a klub za koji je igrao zove se SV Rödinghausen, centralni vezni Jamiro Monteiro iz Kambura, centralni napadač Paul Gladon kao pozajmljen igrač iz Vulverhemptona, levi bek Jeff Hardeveld iz utrehta i levi bek Bart van Hintum koji je došao kao slobodan agent.

Justin Hoogma, bivši centralni bek Heraklesa, prodat je u Hofenhajm za 2.43 miliona funti, levi bek Robin Gosens prodat je u Atalantu za 810 hiljada funti, ofanzivni vezni Sander Thomas više nije član kluba, ali ne znamo gde trenutno ima angažman, centralni bek Mike te Wierik prešao je u Groningen, levi bek Marijn de Kler u Ahiles ’29, ofanzivni vezni Thomas Bruns u Vitese, desno krilo Tarik Kada u FK Ajndhoven, golman Renze Fij u Dordreht, a levi bek, Mark-Jan Fledderus se penzionisao na kraju prethodne sezone.

Vrednost tima procenjuje se na 15.12 miliona funti.

Očekivanja uredničkog tima:

Svakako da je Herakles u neku ruku napravio iznenađenje prethodne sezone fenomenalnim plasmanom, gledano iz njihove tačke gledišta, a mi se nadamo da će uspeti da ponove makar sličan uspeh, te da se domognu gornje polovine tabele, ili da budu pri vrhu donje polovine tabele.


Pre početka šampionata moći ćete da pročitate i kratke tekstove o ostalim timovima, a naredni članak očekujte uskoro!

Prvi deo najave sezone i predstavljanje timova možete pročitati na sledećem linku.

Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje