četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Šampiona: Slavija Prag – BATE Borisov (najava utakmice)

Slavija Prag (Češka) – BATE Borisov (Belorusija)

Danas od 19 časova u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona očekuje nas utakmica između češke Slavije iz Praga i beloruskog BATE-a iz Borisova.

Utakmica će se odigrati na stadionu “Eden Arena“ u Pragu, inače najmodernijem fudbalskom stadionu u Češkoj. Kapaciteta je oko 21000 mesta, a od njegovog otvaranja (2008.) koriste ga Slavija i fudbalska reprezentacija Češke.

Pravdu će deliti sudijski tim iz Nemačke, na čelu sa 37-godišnjim Bastianom Dankertom koji je na dosadašnje 2 utakmice u Ligi Šampiona podelio ukupno 6 žutih i 1 crveni karton. Pored toga, u okviru Lige Evrope sudio je na 3 utakmice gde je podigao 14 žutih kartona.


Slavija Prag (Češka)

Slavija je nakon ogromnih ulaganja od stranih investitora uspela da sklopi sve kockice i sastavi tim koji može biti veoma konkurentan u evropskim takmičenjima. Tokom prethodne sezone uspeli su da postanu šampioni Češke, te prekinu osmogodišnji post i da tako podignu trofej koji su u svojim rukama imali poslednji put 2009. godine. U toj šampionskoj sezoni uspeli su da dođu do čak 69 bodova iz 30 utakmica, a pritom ostvare 20 pobeda, 9 remija i samo 1 poraz. Posle toga bilo je jasno da Slavija ide ulaznom putanjom, a letnja pauza sve je to dodatno potvrdila. “Crveno-beli“ su uspeli da ostvare 4 pobede i 3 remija na letnjim pripremama, a treba istaći da su uspeli da slave nad francuskom Nicom (4:1) i engleskim VBA (2:1), dok su remizirali sa škotskim šampionom Seltikom (0:0) i ruskim gigantom Krasnodarom (1:1). Sve u svemu, pripreme su zaista fenomenalno odrađene, kao i letnji prelazni rok gde su stigli golman Jan Lastuvka (29n/-44g – prvi golman) iz Karvine, štoper Jakub Jugas (31n/3g/0a) iz Zlina, iskusni vezisti Halil Altintop (33n/6g/2a) iz Augzburga, Dani Migel (14n/4g/1a – kapiten) iz Zenita i Ruslan Rotanj (22n/4g/1a) iz Dnjepra, ali i mladi talenti Jakub Hromada (22n/0g/1a) iz Sampdorije i Daniel Trubač (27n/0g/2a) iz Hradeca. Pored toga ne treba zaboraviti da je krajem juna iz ekipe otišao golman Jirži Pavlenka (33n/-24g – prvi golman) koji je potpisao za nemački Verder. Takođe, crveno-beli dres neće nositi ni štoper Mihael Liftner (16n/0g/1a) koji je prešao u Kopenhagen, zatim ni novi član Udinesea – ofanzivni vezista Antonin Barak (33n/5g/5a). Na kraju, desno krilo Jaroslav Mihalik (16n/2g/4a) prodat je Krakoviji, a desni bek Jan Mikula (11n/0g/3a) ekipi Slovana iz Libereca. Protiv BATE Borisova zbog povrede najverovatnije neće nastupiti ni levo krilo Jaroslav Žmrhal (39n/7g/5a – treći strelac, drugi asistent) iako po rečima trenera šanse da se pojavi itekako postoje.

Najveći uspesi ove ekipe u evropskim takmičenjima su dolazak do polufinala UEFA Kupa u sezoni 1995-96, kao i ulaza u grupnu fazu Lige Šampiona tokom sezone 2007-08 (3. pozicija, iza Sevilje i Arsenala, a ispred Steaue), što je najbolji plasman crveno-belih u ovom takmičenju. Nakon toga, takmičili su se u grupnoj fazi Lige Evrope tokom sezona 2008-09 (5. pozicija, iza Aston Vile, Žiline, Hamburgera i Ajaksa) i 2009-10 (4. pozicija, iza Đenove, Lila i Valensije), dok su poslednji susret sa Evropom nakon toga imali tokom sezone 2016-17 gde su došli tek do kvalifikacionog plej-ofa Lige Evrope.


BATE Borisov (Belorusija)

BATE je očekivano kao najbolja i najtrofejnija beloruska ekipa u ovosezonsku Ligu Šampiona stigao osvojivši 1. poziciju prošle sezone u domaćoj Premijer Ligi gde su imali čak 11 bodova više o drugoplasiranog Šahtjora iz Soligorska. Tokom tog perioda zabeležili su čak 22 pobede, 4 remija i 4 poraza, te su na samom kraju imali 70 bodova iz 30 utakmica. Nakon toga uspeli su da osvoje i Super Kup Belorusije pobedivši u finalu žodinski Torpedo-BelAZ rezultatom 1:3. U ovoj sezoni stvari su skoro nepromenjene, s’ obzirom da BATE samo 3 boda zaostaje za prvoplasiranim Šahtjorom. Trenutno imaju 33 boda iz 15 utakmica, a zabeležili su 10 pobeda, 3 remija i 2 poraza. Tokom ovog leta uspeli su još da pobede u 1/16 finala nacionalnog Kupa protiv Neman Agroa (1:5), dok su u pripremnoj utakmici pretrpeli poraz od Žalgirisa tek nakon penala. U 2. kolu kvalifikacija za Ligu Šampiona bili su bolji od jermenskog Alaškerta ukupnim rezultatom 2:4 (1:1 i 1:3) iako je to sudeći po prikazanom kvalitetu moglo biti i ubedljivije. S’ obzirom da je trenutno aktivan i letnji prelazni rok u Belorusiji, ni ekipa BATE-a nije uspela da ostane netaknuta. U ekipu BATE-a stigli su štoper Jurica Buljat (9n/0g/0a) iz Pahtakora, kao i centralni vezisti Stanislav Dragun (11n/0g/1a) iz Orenburga, koji je već odigrao obe utakmice prvog dvomeča u LŠ, i Dmitrij Baga (29n/1g/0a) iz Atromitosa, dok su sa druge strane plavo-žuti dres skinuli štoper Miloš Ostojić (3n/0g/0a) koji je nakon samo 4 meseca raskinuo ugovor, kao i centralni vezista Aleksandr Džigero (11n/2g/2a) koji je pozajmljen Dnjepru iz Mogiljova.

BATE Borisov jedina je beloruska ekipa koja je uspela da dođe do grupne faze Lige Šampiona, a oni su to uradili čak 5 puta (2008-09, 2011-12, 2012-13, 2014-15 i 2015-16), a takođe jedna su od dve ekipe koje su uspele da se kvalifikuju za grupnu fazu Lige Evrope (2009-10 i 2010-11). Njihov najveći uspeh u okviru Lige Šampiona ipak je ostao samo na grupnoj fazi, dok su u okviru Lige Evrope uspeli da dođu do 1/16 finala tokom sezone 2012-13 gde su ispali od Fenerbahčea rezultatom 0:1 (0:0 i 0:1).


Prognoza:

Jedna od dve utakmice koje otvaraju 3. kolo kvalifikacija odigraće se između šampiona Češke i šampiona Belorusije i svakako da bi ovo trebao da bude jedan veoma zanimljiv duel. Pre svega, u Slaviju je tokom poslednjeg perioda uloženo dosta novca i nije čudno što su tokom ovog leta doveli veoma kvalitetna pojačanja, a sa druge strane sačuvali glavnu okosnicu tima. Sigurno je da ova ekipa Slavije može da bude veoma konkurentna u Evropi, a neka naša prognoza doseže čak do grupne faze. Sa druge strane, BATE Borisov je i pored ogromne dominacije na obe utakmice protiv Alaškerta imao mnogo problema kod realizacije, što im može predstavljati ozbiljan problem. Pored toga mogli smo da vidimo koliko u nekim bezazlenim akcijama protivnika igrači beloruske ekipe deluju “pogubljeno“, te i tada odbrana neretko ima mnogo posla. Mislimo da će iz ovog duela Slavija ipak izaći sa pozitivnim rezultatom, s’ obzirom da su kvalitetniji i da imaju dosta kvalitetnije igrače koji mogu da iskoriste nedostatke BATE-a. 

1X&2+ @1,40 (pobeda domaćina ili remi uz 2 ili više golova na utakmici)

1 @1,45 (pobeda domaćina)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

1 komentar

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje