subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Najpopularniji sportovi u Srbiji

Srbija je sportska nacija, ili makar ljudi koji žive na ovim prostorima vole da misle tako. Iako je novo doba, ovo u kome se sve vrti oko mobilnih telefona i interneta dobrano zahvatilo i ovo društvo, veliki deo populacije se opire tim trendovima i dalje voli da vreme provodi u sportu nego pred ekranom. Tema ovog teksta je koji je sport najpopularniji u Srbiji.

Kada odete na internet i otvorite Bet365 Srbija stranicu vidite poređane jedne ispod drugog redosledom sve sportove. Sam softver ih je poređao po popularnosti i klikovima, tako da smo mi za merilo uzeli između ostalog i ovaj parametar. Pa koja su na primer, tri najpopularnija sporta u našoj zemlji. Odgovor je sledeći:

-Fudbal
-Košarka
-Tenis

Fudbal

Fudbal je za malo ispred košarke po mnogima, mada iskreni da budemo, u našem najbližem okruženju, basket je ipak numero uno kao što bi rekli. No, pod uticajem kontinenta na kome živimo, ovaj sport je broj jedan po popularnost u svim istraživanjima. Faktori za to su mnogi, od medijske pokrivenosti, kapaciteta stadiona, profitabilnosti i marketinga. Pošto je fudbal najprofitabilniji za ulagače, normalno je i da se najviše para vrti oko njega, te je samim tim medijski više pokriven nego ostali sportovi. Marketing je na mnogo višem nivou, a i kapaciteti stadiona su veći nego bila koja dvorana. Tako da sve ovo spojeno čini popularnu fucu najpopularnijim sportom.

Moramo da napomenemo da smo primetili da je veoma mali broj domaćih igrača idol i uzor mladim fudbalerima, što je paradoks kada pogledamo sledeća dva pasusa.

Košarka

Košarka je za veliku većinu stanovnika Srbije broj jedan. Naravno uspesi kroz istoriju i sve one velike legende koje su dominirale ovim sportom su uslovile da se on budno prati. Naročito sada kada imamo Nikolu Jokića, najboljeg igrača NBA lige, a mnogi će reći i sveta. Njegove čarolije su postale hit među mlađom populacijom, i postoji ogroman skok u broju polaznika škola košarke sada i pre nekoliko godina. Naravno, to nije samo zbog Jokića ali je on simbol te nove generacije koja nadolazi.

Isto tako, sve ovo je uslovljeno zbog nekadašnjih uspeha koji datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, ali i posle toga. Jednostavno košarka je sport prema kome se ljubav generacijski prenosi.

Tenis

Kada smo kod simbola, Novak Đoković nije samo simbol tenisa već cele Srbije. Najbolji igrač „belog sporta“ svih vremena je najpoznatije lice ove zemlje i samim tim njegovi uspesi su nešto što je izazvalo veliki bum u interesovanju za tenis. Vi ne možete da nađete čoveka u koji ne zna makar 5 njegovih protivnika ili nekih mečeva u kojima je Nole učestvovao. Ta popularnost se prelila na sve sfere, tako da imamo ogromnu ponudu klađenja na tenis u kladionicama, ali isto tako novinske sekcije za ovaj sport su poprilično veće nego ranije. Nećemo da pominjemo koliki broj dece je krenuo da trenira tenis zbog Novaka. Verovatno da ćemo u narednih desetak godina to tek videti kada današnji šestogodišnjaci budu polako krčili put kad velikoj sceni.

Ovo su tri najpopularnija sport u Srbiji, naravno možda ne redosledom sa kim se slažu ali u suštini svima prihvatljiv i potvrđen od strane raznih analitičara.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje