utorak, 07. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo  kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Bez ikakve dileme utakmica koja je obeležila vikend za nama i o kojoj će se još mnogo pričati odigrana je na „Old Trafordu“. Popularni „Teatar snova“ je ovoga puta bio pravo „igralište“ za sastav Liverpula, koji je rezultatom 0:5 naprosto ponizio svog najvećeg rivala na njegovom terenu. „Redsi“ su demontrirali svoju „klasu“ i superiornost, a Mo Salah je postigao het-trik čije je ponovo pokazao da je igrač sa najboljom formom na Starom kontinetu u ovom momentu. Pritom, sada je postao i najbolji strelac u istoriji Premier lige koji dolazi sa afričkog kontinenta, prestigavši legendarnog – Didiera Drogbu. Sa druge strane, Mančester Junajted je dobio „šamar“ realnosti i to dosta surov. Tim koji je formiran da se bori za trofeje, je pretrpeo veliku sramotu pred svojom publikom (koja je u velikoj meri već na poluvremenu napustila stadion) i jasno stavio do znanja da samo individualni kvalitet bez kolektivne igre, neće doneti apsolutno ništa. U taboru „Crvenih Đavola” imaće mnogo toga da analiziraju i uvide svoje greške, ali jedno je sada svima jasno, pa i „vrabcima na grani“ – Ole Gunar Solskjer nije dorastao da predvodi posrnulog engleskog velikana.

Čelzi je ovog vikenda bio bez usluga – Tima Vernera, Romelua Lukakua, Kristijana Pulišića, ali je i pored toga naprosto „zgromio“ nemoćni Norič Siti sa neverovatnih 7:0. Londonski klub je tako zadržao lidersku poziciju na tabeli, a „Kanarinci“ ponovo pokazali da jednostavno nemaju kvalitet za Premier ligu, te da je ekspresan povratan u Čempionšip za njih realnost.

Aktuelni prvak, Mančester Siti je kao gost ubedljivo slavio nad Brajtonom (1:4), a portugalski reprezentativac – Bernardo Silva je nastavio sa svojim izvanrednim partijama ove sezone. Sjajni vezista je minulog leta bio „na pragu“ odlaska iz kluba, ali nema dileme da je Pep Gvardiola samo itekako zadovoljan njegovim ostankom u Mančesteru.

Klaudio Ranijeri je itekako dobro poznat i priznat strateg na Ostrvu, a sada ima pred sobom veliki „zadatak“ da sa Votfordom izbori opstanak u Premier ligi. I dok u susretu protiv Liverpula „nisu imali šta da traže“, sada su protiv njegovog gradskog rivala odigrali fantastično poslednjih 15-tak minuta meča. Sve do tog trenutka, Everton je imao prednost na svojoj strani (2:1), ali je Votford uspeo da postigne čak četiri pogodaka u završnici utakmice i tako stigne do malo očekivanog trijumfa. Da nevolja za popularne „Karamele“ bude još veća, het-trik za goste je postigao upravo njihov doskorašnji igrač – Džošua King.

ITALIJA – Serie A

Za mnogo u najvećem derbiju na Apeninskom poluostrvu, Inter i Juventus su podelili „plen“. Torinski klub je svakako zadovoljniji ovih ishodom, jer su do poravnanja stigli u 90. minutu susreta iz jedanaesterca kojeg je dosudio glavni arbitar, Mauricio Marijani koji je treneru „Neroazura“ – Simoneu Inzagiju pokazao crveni karton zbog protesta.

U drugom derbiju kola, tkz. „derbiju Sunca“ – Roma i Napoli odigrali su utakmicu bez ijednog postignutog gola, što je veoma netipično za njihove međusebne duele. „Napolitanci“ su tako prekinuli svoj niz od osam uzastopnih pobeda u „Serie A“, a sam duel je posebno su „začinili“ treneri obeju ekipa – Žoze Murinjo i Lućano Spaleti koji su bili isključeni.

Lacio ima zaista „poroznu“ defanzivu, koju Mauricio Sari jednostavno nikako ne uspeva da „dovede u red“. Sada su primili čak četiri pogodaka na gostovanju protiv Verone, a apsolutni „heroj“ utakmice jeste – Đovani Simeone koji je postigao sve golove u trijumfu svog tima.

Milan je nastavio sa serijom pobeda, a sada su kao gosti pobedili Bolonju u izuzetno efikasnoj utakmici (2:4). Pritom, „Rosoneri“ su imali i veliku pomoć domaćih fudbalera, koji su dobili dva direktna crvena kartona i time gostima „pokazali put“ do trijumfa.

ŠPANIJA – La Liga

Ovog vikenda na programu je bio i veliki „El Clasico“ u terminu koji nervira brojne ljubitelje fudbala na ovim prostorima 16:15. Real Madrid je odneo pobedu sa stadiona „Camp Nou“ i time pokazao trenutnu nemoć koja trenutno vlada u redovima Barselone, koja je sada u seriji od četiri vezana poraza u duelima protiv madridskog kluba. Prvenac u dresu „Kraljevskog kluba“ postigao je David Alaba, dok je u dresu Barselone identičnu stvar uradio i Serhio Aguero duboko u sudijskoj nakoknadi vremena, samo da ublaži poraz svog tima.

Atletiko Madrid je u jednom momentu imao zaostatak od dva gola pred svojom publikom u susretu sa Real Sosijedadom, ali je po ko zna koji put – Luis Suarez pokazao kakav je napadač i sa dva pogotka doneo svom timu jedan bod.

Valensija je na nestvaran način „izbegla“ poraz na svom terenu, iako su na ulasku u sudijsku nakoknadu vremena imali dva gola „minusa“. Majorka, iako sa igračem manje u polju je imala pobedu u svojim „rukama“, koju su nekako uspeli da „prokockaju“ nakon primljenih golova u 93. i 98. minutu meča.

Fanstastičan meč odigran je na stadionu „Estadio Ramón Sánchez Pizjuán“, gde je preko 30 000 gledalaca moglo da uživa u „reviji“ golova. Postignuto je čak osam pogodaka, a na kraju je Sevilja (rezultatom 5:3) izašla kao pobednik iz duela protiv Levantea.

Rajo Valjekano je „nastavio da igra“ fudbal, a sada iako su imali veći procenat poseda lopte i više udaraca ka golu, pretrpeli su poraz na gostovanju kod Betisa (3:2). Ipak, za sve neutralne ljubitelje fudbala, madridski klub je pravo „osveženje“ u španskom šampionatu.

NEMAČKA – Bundesliga

„Na zapadu ništa novo“ – minhenski Bajern ubedljivo i lako protiv Hofenhajma sa 4:0. Naravno, jedan od golova postigao je i Robert Levandovski.

Borusija Dortmund je imala velikih kadrovski problema uoči gostovanja u Bilefeldu, ali na kraju dosta sigurna i ubedljiva pobeda. Arminija i nakon devet utakmica „ne zna“ za trijumf, te su među glavnim kandidatima za ispadanje u „Cvajtu“.

Ponadao se Grojter Firt da može do svoje prve pobede u sezoni, kada su nakon prvih 45 minuta igre imali minimalnu prednost na strani protiv RB Lajpciga. Ipak, umesto toga, usledilo je „surovo“ drugo poluvreme „Crvenih bikova“ koji su postigli četiri gola i time ostavili novog bundesligaša na samom dnu prvenstvene lestvice.

Volfzburg nije na nivou igara iz protekle sezone, a sada su doživeli neuspeh na svom terenu od Frajburga. „Vukovima“ mnogo nedostaje najbolji strelac tima – Vut Veghorst, a svakako postoji i doza umora zbog igranje u grupnoj fazi Lige Šampiona, nešto što je za njih velika novina.

Bajer Leverkuzen je nakon „blamaže“ u minulom kolu od Bajern Minhena, krenuo u Keln da popravi utisak i da ostvari pobedu. Bili su na dobrom „putu“ posle prvog dela igre, jer su imali prednost od dva gola, ali je u drugom poluvremenu domaći tim preko – Antoni Modestea uspeo da poravna rezultat i stigne do boda.

FRANCUSKA – Ligue 1

Veliki derbi imali smo i u Francuskoj. Ipak u susretu između velikih rivala Marseja i Paris Sen Žermena nismo videli golova. Odnosno, da budemo precizniji – regularne golove, jer su i jednima i drugima tokom prvog dela igre golovi bili poništeni zbog ofsajda. „Svetci“ su imali ulogu favorita, ali na kraju su sigurno i zadovoljni osvojenim bodom na „vrućem“ gostovanju, jer su od 57. minuta igrali sa igračem manje, nakon crvenog kartona, Ašrafa Hakimija.

Lens je nastavio sa veoma dobrim rezultatima od starta sezone, a sada su sa ubedljivih 4:1 savladali Mec, te nakon ovog kola zauzimaju visoku drugu poziciju na tabeli.

Veoma uzbudljiva utakmica odigrana je na Azurnoj obali. Lion je bio nadomak pobede, jer su na 10-tak minuta pre kraja duela imali vodstvo od dva gola razlike. Ipak, fudbaleri Nice su u samoj završnici susreta postigli tri gola i tako u potpunosti preokrenuli rezultat u svoju korist. Gosti su od 85. minuta imali desetoricu igrača u polju, što je domaćinima ispostaviće se mnogo pomoglo.

Takođe, i Ren je nastavio svoji niz dosta dobrih izdanja, te su ovoga puta sa minimalnih 1:0 bili bolji od Strazburga.

Sent Etijen i posle ovog kola ostaje „zakucan“ za samo dno tabele, bez ijednog trijumfa u novoj sezoni. Odigrali su nerešeno protiv Anžea, a svakako da su zadovoljniji ovih rezultatom, jer su tokom jednog dela utakmica imali zaostatak od dva gola, a do boda su stigli duboko u sudijskoj nadoknadi vremena.

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje