subota, 27. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Novi derbi susret koji je Mančester Junajted odigrao ove sezone i nova lekcija za njih. Ponovo pred svojim fanovima, a sada protiv gradskog rivala, Mančester Sitija. Aktuelni prvak je bio apsolutno dominantan na „Teatru snova“, a utakmicu su rešili u svoju korist već nakon prvih 45 minuta igre. U nastavku su „spustili gas“ i rutinski priveli susret kraju. U taboru „Crvenih Đavola“ jedino se istakao – David de Gea koji svojim sjajnim odbranama sprečio daleko ubedljiviji poraz. Ostatak ekipe bio je zaista očajan, defanziva ponovo najblaže rečeno „kritična“. Mančester Junajted je izgledao potpuno nemoćno na terenu, a o tome govori podatak da su imali samo jedan udarac u okviru protivničkog gola, a čak dva ka sopstvenom?! Izlišno je više govoriti o tome da je Ole Gunar Solskjer „zreo za otkaz“ to je očigledno jasno svima, osim čelnicima kluba. Videćemo kakva će biti reakcija uprave tokom reprezentativne pauze, a mediji na Ostrvu navode da je trener Lester Sitija – Brendan Rodžers navodno prihvatio poziv iz crvenog dela Mančestera…

Norič Siti je napokon stigao do svog prvog trijumfa u novoj sezoni, jer su kao gosti bili bolji od Brentforda (1:2). Ipak, ni to nije bilo dovoljno da Danijel Farke „sačuva“ posao, te je nakon ove utakmice dobio otkaz sa mesta šefa struke.

Nakon ovog kola, još jedna ekipa ostala je bez glavnog trenera, a u pitanju je – Aston Vila. Klub iz Birmingema je pretrpeo minimalan poraz na gostovanju protiv Sautemptona, što je bio njihov peti vezani neuspeh u Premier ligi. Uprava kluba je tako očito izgubila strpljenje i raskinula dalju saradnju sa Dinom Smitom.

Prvi „kiks“ Čelzija u novom šampionatu. Samo jedan osvojen bod na svom terenu protiv Barnlija. „Plavci“ su dugo vodili, ali nisu uspeli da drugim pogotkom „zatvore“ utakmice. Svakako da londonskom klubu nedostaju dvojica napadača – Romelu Lukaku i Timo Verner koji imaju problema sa povredama.

Mnogi su nakon prva tri kola „ismevali“ Arsenala, ali se londonski klub „podigao iz pepela“ i trenutno su na petoj poziciji na tabeli. Ovoga vikenda minimalna pobeda protiv Votforda, koja je mogla da bude ubedljivija, ali su promašili jedanaesterac, dva gola su im bila poništena zbog ofsajda, ali na kraju neće mnogo žaliti za njima.

U sjajnoj formi nalazi se i Kristal Palasa, koji je na svom terenu savladao Vulverhempton. Patrik Viera za sada radi veoma dobar posao, iako je na startu sezone postojala veliki znak pitanja pored njegovog imena.

Odličan meč odigran je u Londonu, gde je Vest Hem Junajted uspeo da nanese prvi poraz Liverpulu ove sezone. „Redsi“ tako drugu utakmicu zaredom nisu osvojili ceo „plen“, a posl utakmice trener gostiju – Jirgen Klop bio je izuzetno nezadovoljan suđenjem.

ITALIJA – Serie A

Juventus se vratio na „pobedničke staze“, jer su trijumfovali nad Fiorentinom. „Junak“ je bio Huan Kvadrado koji je pogotkom u sudijskoj nadoknadi vremena doneo veoma bitan trijumf torinskom klubu. Srpski reprezentativac – Nikola Milenković je na 20-tak minuta pre kraja meča dobio crveni karton i tako donekle „kumovao“ u porazu svoje ekipe.

U velikom derbiju Italije „Derby della Madonnina“ pobednika nije bilo. Sve najzanimljivije stalo je u prvih 45 minuta. Inter je imao dva kaznena udarca, prvi je realizovao Hakan Čalhanoglu, dok je drugi promašio Lautaro Martinez. Jedan od tragiča jeste – Stefan de Fraj koji je postigao autogol koji je na kraju i doneo bod Milanu.

Verona je nastavila sa svojim veoma dobrim izdanjima, te su ovoga puta osvojili bod na strani protiv lidera prvenstva, Napolija. Pogodak za goste ponovo je postigao – Đovani Simeone koji igra u životnoj formi.

Đenova ponovo nije upisala trijumf, te je otkaz dobio – Davide Balardini. Umesto njega novi trener je postao proslavljeni ukrajinski golgeter – Andrej Ševčenko.

Peti poraz Rome u ovom šampionatu, sada na gostovanju protiv novajlije u ligi, Venecije. Rimski klub je primio tri gola, a mogao je i više. Moraće Žoze Murinjo što pre da „zategne“ defanzivu koja je u poslednje vreme dosta „porozna“.

Lacio je prema očekivanjima rutinski „odradio posao“ protiv novog prvoligaša, Salernitane sa ubedljivih 3:0.

ŠPANIJA – La Liga

Neverovatno utakmica odigrana je u Vigu. Barselona je nakon prvog poluvremena imala čak tri gola prednosti i svi su mislili da je pitanje pobednika odlučeno. Ipak, domaćini se nisu predavali i duboko u sudijskoj nadoknadi vremena uspeli su da stignu do velikog izjednačenja. Klupska legenda – Ćavi je sada i zvanično imenovan za novog trenera, a imaće mnogo posla na stadionu „Camp Nou“, jer Barselona nije više isti klub iz njegovih igračkih dana.

Sjajan duel viđen je i u Valensiji. Naime, madridski Atletiko je u sudijsku nadoknadu vremena „ušao“ sa vodstvom od dva pogotka razlike, ali na kraju u Madrid odnose samo bod. Mladi napadač Valensije – Hugo Duro je sa svoja dva gola (92. i 96. minut) uspeo da svoj tim spasi već „upisanog“ poraza.

U derbiju Andaluzije pobednik ovog puta jeste – Sevilja. Naime, sastav Hulena Lopetegija je kompletno drugo poluvreme imao igrača više na terenu, a tu brojčanu prednost su uspeli da „materijalizuju“ sa dva data gola.

„Ukus“ trijumfa je nakopon osetio i Viljareal. Nakon nekoliko „sušnih“ kola, ovog vikenda minimalan trijumf protiv Getafea, koji je „Žutoj podmornici“ bio preko potreban.

Real Sosijedad je uspeo da očuval svoju lidersku poziciju na tabeli, zahvaljujući ostvarenoj pobedu na gostovanju kod Osasune.

Real Madrid je u „malom“ gradskom derbiju slavio nad Rajom Valjekanom, a pogodak za goste uspeo je da postigne – Radamel Falkao koji igra zaista sjajno od dolaska na Pirinejsko poluostrvo. Ipak, „El Tigre“ je u 81. minutu je prinudno zamenjen usled povrede, a procene ukazuju da bi trebao da odsustvuje sa terena u naredne tri do četiri nedelje.

NEMAČKA – Bundesliga

Volfzburg je pod „dirigentskom palicom“ novog šefa struke – Florijana Kohfelta nastavio svoju seriju pobeda, jer su minimalnim rezultatom pred svojom publikom savladali ekipu, Augzburga.

Kod Grojter Firta ništa novo – poraz, poraz, poraz…Ovoga vikenda od Ajntraht Frankfurta. Kada su domaćini u 92. minutu poravnali rezultat delovao je da napokon prekidaju svoj katastrofalan niz, ali su ipak 120 sekundi kasnije primili pogodak i tako ostali „praznih ruku“. Nakon 11. odigranog kola ima samo jedan jedini osvojeni bod i zaista treba čudo da se dogodi da izbegnu povratak u popularnu „Cvajtu“.

U derbiju kola, RB Lajpcig je „smogao snage“ da napokon trijumfuje u susretu sa Borusijom Dortmund, jer to im nije „pošlo za rukom“ još od 2017. godine. U dresu „Crvenih bikova“ ponovo je odigrao sjajnu utakmicu – Kristofer Enkunku (postigao vodeći pogodak i kasnije asistirao kod pobedničkog gola) čime je pokazao da se nalazi u zaista fenomenalnoj formui od samog početka sezone.

Bohum je kao domaćin rezultatom 2:0 bio bolji od Hofenhajma, dok su utakmicu obeležila dva dosta zanimljiva detalja. Naime, pri minimalnom vodstu, Bohum je na 15-tak minuta pre kraja susreta „dobio“ penal, a ulogu izvođača je preuzeo niko drugi do golman – Manuel Rieman. Ipak, on je to uradio izuzetno loše, te je poslao loptu „nebu pod oblake“. Ipak, na kraju meča mogao je da „odahne“, jer Hofenhajm nije kaznio njegov propust, a duboko u sudijskoj nadoknadi srpski internacionalac – Miloš Pantović je postigao pogodak sa sopstvene polovine terena (protivnički golman je krenuo predhodno na korner u kazneni prostor Bohuma) i tako postavio konačan rezultat.

Svoju premijernu pobedu u novom šampionatu zabeležila je Arminija Bilefeld, koja je odnela sva tri boda sa gostovanje u Štutgartu, čime su popularne „Švabe“ dospele nadomak zone ispadanja, iako su imali daleko veća očekivanja.

Nakon veoma dobrih izdanja, deluje da Bajer Leverkuzen polako „upada“ u krizu, jer su sada u seriji do četiri prvenstvena duela bez trijumfa. Ovoga puta samo bod na strani protiv berlinske Herte, do kojeg su došli zahvaljujući pogotku u 90. minutu meča.

Tek u 11. kolu, Frajburg je pretrpeo svoj prvi poraz u novoj sezoni. Gde drugde, ako ne na gostovanju protiv aktuelnog prvaka, minhenskog Bajerna. Frajburg je pružio dostojan otpor i na kraju izgubio sa svakako „podnošljivih“ 2:1.

FRANCUSKA – Ligue 1

U jednoj od „na papiru“ zanimljivijih duela ovog kola, sastali su se Ren i Lion. Svi su očekivali neizvestan duela, ali do takvog „scenarija“ nije došlo. Naime, Ren je odigrao zaista sjajan meč koji su kontrolisali od samog starta i na kraju uspeli da postignu i četiri pogodaka. Lion je zaista izgledao „bledo“, a samo su uspeli da pogotkom u poslednjim momentima utakmice „ublaže“ ubedljiv poraz. Prema pisanju medija iz Francuske – Piter Boš je na „tankom ledu“ kod uprave Liona.

„Kiks“ Marseja ovog vikenda. Na stadionu „Velodrome“ je gostovao Mec (koji se sada nalazi na samom dnu prvenstvene lestvice), ali je ipak uspeo da ostane neporažen, iako su od 56. minuta imali igrača manje na terenu.

Napokon prva pobeda za Sent Etijen u novoj sezoni, iako nije delovalo da će se to dogoditi. Klermon je na 15-tak minuta pre kraja utakmice imao prednost od dva gola na svojoj strani, ali su „zeleno-beli“ uspeli da preokrenu rezultat, a čak dva gola su postigli u nadoknadi vremena.

Paris Sen Žermen je osvojio ceo „plen“ sa gostovanja u Bordou. U jednom trenutku imali su i tri gola prednosti, a „Žirondinci“ su  do kraja uspeli da „upristoje“ poraz (2:3).

Lens je na svom terenu sa ubedljivih 4:0 „pregazio“ ekipu Troa i tako preuzeo drugu poziciju na tabeli. Zaista neočekivano dobri rezultati Lensa u aktuelnom prvenstvu.

Šampion Francuske – Lil nikako ne uspeva da se konsoliduje, te su sada u nizu od četiri duela bez pobeda u „Ligue 1“. Stoga, trenutno zauzimaju tek 12. mesto na tabeli sa čak 18 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasirani Paris Sen Žermen. Jasno je da nema ništa od potencijalne „borbe“ za odbranu titule.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje