sreda, 01. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (F grupa): SELEKCIJA NEMAČKE!

REPREZENTACIJA NEMAČKE

FIFA RANG LISTA – 1.mesto

Aktuelni svetski prvak i osvajač Kupa Konfederacija prošle godine, selekcija Nemačke, kao i obično, obezbedila je plasman na Svetsko prvenstvo bez puno muke. Ostvarili su skor od 10 pobeda u 10 mečeva uz gol razliku 43 datih i samo 4 primljena gola. Iza njih su završile selekcije Severne Irske, Češke Republike, Norveške, Azerbejdžana i San Marina.  Najbolji strelac kvalifikacija bio je Tomas Miler sa 5 golvoa, dok je Džošu Kimih bio najbolji asistent kvalifikacija sa 9 asistencija.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Svetsko prvenstvo je takmičenje koje se gotov i ne može zamisliti bez učešća selekcije Nemačke, koja je do sada propustila samo šampionat odražn po završetku Drugog Svetskog rata 1950-te godine. Osvojili su 4 titule prvaka sveta (1954,1974,1990,2014), imaju i četri druga mesta (1966,1982,1986,2002), kao i 4 treća mesta (1934,1970,2006,2010), samo se jednom desilo da tim ne bude u prvih 7 selekcija sveta i to na Mundijalu 1938. kada su bili deseti. Tekst o jednom od najboljih igrača Nemačke ikada, Lotaru Mateusu, možete pročitati na LINKU!

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Tokom 2017-te godine Nemačka je privodila kvalifikacije kraju, dok je na Kup Konfederacija u Rusiju, poslala gotovo potpuno izmenjen tim, sastavljen uglavnom od mlađih igrača kojima je to bila prilika za dokazivanje, oni su uspeli da osvoje ovo takimičenje i to tako što su najpre u grupi savladali Australiju 2:3, potom remizirali sa Čileom 1:1, pa savladali Kamerun 1:3. U polufinalu su bili bolji od Meksika 4:1, a u finalu su se revanširali Čileu za remi u prvom delu takmičenja i savladali ga 1:0. Osim ovih mečeva odigarli su i tri prijateljska meča i sva tri remizirali 1:1 sa Danskom, 0:0 sa Engleskom i 2:2 sa Francuskom. U martu 2018-te godine, odigrali su još dva prijateljska susreta, najpre su remizirali sa Španijom 1:1, pa su potom doživeli poraz posle dužeg vremena od Brazila 0:1.

SELEKTOR:  Joakim Lev je selektor koji je na čelu tima već 12 godina, od 2006-te godine i neko ko ima apsolutnu podršku kako svog saveza, tako i navijača u Nemačkoj. Razlog za to su i rezultati koje je postigoa u tom periodu, na Svetskom prvenstvu 2010-te godine treće mesto, na Svetskom prvenstvu 2014-te godine šampionska titular prvaka sveta, vicešampion Evrope 2008, dva polufinala Evropskih prvenstava 2012 i 2016.godine. Kup Konfederacija 2017 – šampionska titular. Do sada je predvodio tim na 160 mečeva, pobedio je 106 puta uz 30 remija i 24 poraza, gol razlika 388 datih i 148 primljenih golova.

TAKTIKA:  Nemačka selekcija dugi niz godina nastupa u formaciji 4-2-3-1, gde se stil igre tima i pojedinačni zadaci ne menjaju, već se samo traže igrači koji mogu da ih ispune i da zamene odlazeće zvezde tima. Bekovi selekciji su jako bitni u igri ovog tima, jer daju širinu i dosta učestvuju u fazi napada, koristeći prostor nastao ulaskom krilnih napadača u sredinu terena, dvojac igrača ispred odbrane pored defanzivnih zadataka dosta učestvuje u fazi građenja akcija tima, gde sa dosta prilazaka stalno pokušavaju da ponude rešenje za pas svojim saigračima. Istureni napadač u zavisnosti od toga ko igra, može da ima različite uloge, mada najčešće ima obavezu da svojim kretnjama stvara pometnju u odbrani rivala i da otvara prostor za ulaske svojih ofanzivnih veznih igrača iz drugog plana.

TIM NEMAČKE: Na poziciji golmana Nemačka je retko kada u istoriji imala problema, uvek su to bili vrhunski golmani koji su među najboljima na svetu. Tako je i sada, poziciji startnog golmana trenutno je najbliži golman Barselone, Mark Andre Ter Štegen, koji je na ovu poziciju stigao zahvaljujući povredi Manuela Nojera, koji je doživeo povredu metatarzalne kosti u septembru 2017-te i od tada nije branio, a pitanje je da li će biti spreman za Svetsko prvenstvo. Njegove zamene su takođe jako dobri golmani Kevin Trap iz PSŽ-a i Bernard Leno iz Bajer Leverkuzena.

Što se tiče odbrane tima, puno mogućih rešenja u ovom delu tima i puno kandidata, iako su igrači koji su dobili šansu na Kupu Konfederacija, primili golove u svakom meču osim u finalnom. Na poziciji centralnih defanzivaca sigurno mesto ima igrač Bajern Minhena, Mats Humels, iskusni defanzivac kojeg smatraju jednim od najkompletnijih štopera današnjice i porede ga sa legendarnim Francom Bekenbauerom, ove sezone standardnog je igrao za svoj tim sa kojim je uzeo titulu prvaka Nemačke. Njegov partner u srcu odbrane trebalo bi da bude Džerom Boateng koji je u meč prvenstva Nemačke doživeo neugodnu povredu i pitanje je da li će biti spreman u potpunosti za Svetsko prvenstvo, gde bi svojim iskustvom i uigranošću sa Humelsom dodatno doprineo kvalitetu tima, sa 70 nastupa jedan je od igrača sa najviše odigranih utakmica u timu Pancera. U slučaju da ovaj igrač ne bude spreman, najverovatnije će ga zameniti tamnoputi štoper Čelzija, Antonio Rudiger, momak izuzetne fizičke snage i skočnosti, ali za razliku od Boatenga ne tako uspešan u pas igri i započinjanju napada svog tima iz faze odbrane. Tu je i visoki Niklas Sule, iz Bajern Minhena, koji tokom kvalifikacija nije dobijao puno šansi da igra iako je sve vreme bio uz tim, igrač je neverovatne snage i odlične igre glavom, ali poput Rudigera nije neko ko spada u fudbalski inteligentne igrače.

Što se tiče pozicije spoljnih igrača, koje su u postavci igre Leva veoma važne, pozicija desnog beka posle odlaska iz selekcije Filipa Lama, pripala je njegovom nasledniku iz Bajern Minhena, Džošui Kimihu, koji je selektoru to vratio na najbolji mogući način, zabeleživši 9 asistencija tokom kvalifikacija i titulu najboljeg asistenta evropske zone kvalifikacija. Uz to postigao je i 2 gola, a sa 10 nastupa jedini je igrač u timu koji je odigrao sve mečeve. Igrajući za Bajern Minhen ove sezone, zabeležio je 10 asistencija što ga stavlja na treće mesto liste igrača iz cele Bundeslige. Kompletan igrač koji je svakako već sada u top 5 desnih bekova na svetu. Sa suprotne strane terena je još jedan jako dobar igrač Jonas Hektor iz Kelna, sa kojim je ispao iz Prve u Drugu ligi Nemačke, ali je i pored toga neizostavan član najbolje postave Nemačke, za koju je tokom kvalifikacija odigrao 8 mečeva uz 2 gola i 4 asistencije. Pored pozicije uz levu aut liniju, može se zbog sjajne tehnike i pregleda igre koristiti i na mestu u veznom redu. Posle ispadanja Kelna u niži rang takmičenja, ovaj momak koji je i kapiten tima, izjavio je da će ostati u klubu i pored ponuda mnogo boljih klubova, jer smatra da mora da se oduži klubu i navijačima za podršku koju je imao, što dovoljno govori i o njegovim ljudskim kvalitetima. Kao zamene treba očekivati Matiasa Gintera iz Menhengladbaha i Marvina Platenhardta iz Herte.

Defanzivni vezni igrači, su igrači koji donose balans u tim Nemačke i neko ko kontroliše kako defanzivu tima, tako i organizaciju napada. Izvesno je da će jedan od ova dva igrača biti Toni Kros iz Real Madrida, momak koji je možda i jedan od najboljih boks tu boks veznih igrača, odličan u oba pravca, iako u ovom timu za razliku od njegovo partnera u veznom redu, ima mnogo ofanzivniju ulogu. U Real Madridu je ove sezone odigrao 42 meča, postigao 5 gola i zabeležio 10 asistencija. Prosečno je beležio 1,7 šut na gol po meču, ali ono što je možda još važnije čak 2,4 stovrene šanse svojim saigračima. Sa njim bi u tandemu trebalo da igra nešto defanzivniji Sami Kedira iz Juventusa, momak koji odlično kontroliše centralni deo terena odličnim postavljanjem i pravovremenim reakcijama, u napadu se trudi da igra jednostavno, ove sezone pružao je jako dobre partije za svoj tim i stigao do cifre od 8 postignutih golova što nije njegov primarni zadatak. Na ovim mestima u konkurenciji su i Ilkaj Gundogan iz Mančester Sitija, Sebastijan Rudi iz Bajern Minhena, koji je ove sezone šansu češće dobija sa klupe, ali je i pored toga pružao neke jako dobre partije.

Ofanzivni vezni i krilni igrači takođe predstavljaju veoma važan deo tima, pored odlične kreativnosti i sjajne tehnike, ovi igrači poseduju izuzetnu taktičku discipline i ne zanemaruju defanzivne zadatke. Glavni organizator igre i igrač koji ima veliku slobodu u napadačkom delu je Mestu Ozil, jedan od najautentičnijih ,,desetki’’ u današnjem fudbal, igrač prefinjene tehnike, kreacije i odličnog pregleda igre, uz to odličan je i u završnici tako da često i sam postiže golove. Ove sezone 3,4 stvorene šanse svoji saigračima po meču, uz sjajan procenat uspešnosti dodavanja od 86%. Njegova zamena trebalo bi da bude igrač koji je bio jedan od najboljih na Kupu Konfederacija, član Šalkea, Leon Gorecka. Verovatno igrač koji će po povlačenju Ozila iz tima u potpunosti preuzeti njegovu ulogu, mada može da odigrao i nešto povučenije jer je igrač koji je nešto jači defanzivno od Ozila, tako da je moguće da ćemo ih videti i istovremeno na terenu u Rusiji. Što se tiče krilnih pozicija, na levom boku treba očekivati Leroja Sane-a iz Mančester Sitija, momka koji je ove sezone odigrao sjajno u svom klubu i pokazao zašto su ga smatrali najtalentovanijim krilnim igračem. Ove sezone je odigrao 49 mečeva za svoj klub, uz 14 golova i 19 asistencija. Sa suprotne strane treba očekivati Julijana Drakslera iz PSŽ-a, još jedan jako brz igrač, sa sjajnom tehnikom i završnicom, tokom kvalifikacija je odigrao 8 mečeva uz 3 gola i 1 asistencijom. Ono što je zanimljivo to je činjenica da je ove sezone u svom klubu često igrao i na poziciji centralnog veznog igrača u formaciji sa trojicom igrača. Tu su i mladi Julijan Brant iz Leverkuzena, kao i Marko Rojs iz Borusije Dortmund, koji je posle povratka na teren, počeo da pruža prepoznatljive partije koje su ga pre par godina i serije povrede dovele do statusa jednog od najboljih krilnih igrača u Bundes ligi.

Što se tiče pozicije napadača, najčešće je u kvalifikacijama igrao Tomas Miler iz Bajern Minhena, koji je počeo 9 mečeva i sa 5 golova najbolji je strelac tima. Sa 90 mečeva i 38 golova za nacionalni tim, neko je na koga se Lev može u potpunosti osloniti. Na Svetskim prvenstvima Miler je uvek bio jako inspirisan, 2010-te godine bio je najbolji strelac šampionata sa 5 golova uz 3 asistencije, dok je na prošlom šampionatu 2014-te godine takođe postigao 5 golova i bio drugi strelac prvenstva. Nešto drugačiju ulogu mogao bi da ima iskusni Mario Gomez iz Študgarta, još jedan igrač koji je dugo u nacionalnom timu, a za razliku od Milera mnogo je bolji u skok igri. Triling ubojitih napadača upotpunjuju mlada zvezda Lajpciga, Timo Verner, igrač koji je ove sezone odigrao 45 mečeva, postigao 21 gol uz 10 asistencija. Sa 3,1 udarcem ka golu protivnika po meču, drugi je šuter Bundeslige iza Levandovskog. Za nacionalni tim je odigrao 3 meča u kvalifikacijama i postigao 3 gola.

VRLINE TIMA:  Ako se za neki tim može reći da je blizu savršenstva onda su to Nemci, sve linije tima deluju jako moćno i uigrano. Sjajna igra po boku i veliki broj prodora, jednostavna pas igra i pravovremena rešenja u igri, uz dosta trčanja i sjajnu taktičku posvećenost, najveći su kvaliteti ovog tima. Uz to selektor Lev je na čelu selekcije već 12 godina što dovoljno govori o stabilnosti sistema ove selekcije.

MANE TIMA: Jako je teško govoriti o manama tima koji je aktuelni šampion sveta i osvajač Kupa Konfederacija. Mane tima nismo uspeli da otkrijemo, ali nešto što bi moglo da bude problem selekcije jesu povrede nekih od najiskusnijih reprezentativaca, što bi moglo da dođe do izražaja u sudarima sa jačim selekcijama u drugoj fazi takmičenja.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  U svako prvenstvo sveta, selekcija Nemačke ulazi sa najvećim šansama da ga i osvoji, a takav slučaj je svkako i u Rusiji. Tim je jako dobro selektiran, a činjenica da bi pored izabranog tima Nemci mogli da naprave još jedan tim koji bi igrao bitnu ulogu na šampionatu, dovoljno govori o snazi i šansama ovog tima na prvenstvu sveta.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Timo Verner jedan je od predvodnika novog talasa u selekciji ,,Pancera’’, igra na poziciji napadača, ali je neko ko voli da učestvuje u igri i često bude u kontaktu sa loptom. Lako ulazi u šanse, a još lakše ih realizuje. Iako ima tek 22 godine, za Študgart je od 2013 do 2016-te odigrao 95 mečeva i postigao 13 golova. Po prelasku u Lajpcig nastavio je sa dobrim partijama, a svoj golgeterski saldo još više uvećao, tako da je u sezoni 2016/17 bio najbolji strelac Bundeslige sa 21 golom. Na Kupu Konfederacija postigao je 3 gola i bio najbolji strelac šampionata. Na svom kontu ima i mnoga druga priznanja, najmlađi strelac Študgarta u istoriji, najmlađi igrač koji je došao do 100 i 150 nastupa u Bundesligi, najmlađi strelac dva gola na isto meču. Među najvećim kvalitetima mu je igra u kontranapadu, što zbog brzine, što zbog odlične kretnje, iako se neretko nađe i u ofsajd pozicijama i to je nešto na čemu treba da radi.

PROGNOZA:  Najmanje plasman u polufinale takmičenja!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje