ponedeljak, 06. maj 2024.

t1x2.net

spot_img

F4 Lige Šampiona: Vreme je za finalne obračune!

Za sam kraj kalendarske 2020. godine ostala nam je prava rukometna „poslastica“, jer nas očekuje završni, odnosno Final four turnir Lige Šampiona za predhodnu sezonu 2019/2020 koja je prekinuta usled pandemije koronavirusa.

Izvršni komitet EHF-a je tada doneo dosta „skandaloznu“ odluku da timovi – Barselone, PSŽ-a, Vesprema i Kila budu deo F4 turnira, dok su svi ostali klubovi eliminisani, čak i još uvek aktuelni prvak Evrope – RK Vardar. Spomenuta odluka je podigla veliku „prašinu“, opravdano brojni timovi su negodovali, ali epilog je na kraju ostao isti. Ipak, mi se ovoga puta nećemo baviti time, već isključivo finalnim susretima koji su pred nama…

 

BARSELONA – PARIZ SEN ŽERMEN

(ponedeljak – 18:00)

BARSELONA kao glavni favorit dolazi na završni turnir. Španski velikan igra zaista fenomenalno, a neverovatan je podatak da su u 2020. godini pobedili na svakoj utakmici (gledajući sva takmičenja u kojima su nastupali). Svakako imaju perfektan skor u nacionalnom prvenstvu Španije „Liga ASOBAL“ – 17 utakmica / 17 pobeda, te u proseku na tim suretima postižu i preko 38 pogodaka po meču, što itekako govori o tome da imaju „zastrašujuć“ napad. Pritom, i u ovosezonskom izdanju Lige Šampiona imaju maksimalnih osam trijumfa u svojoj grupi (do sada), gde su takođe itekako efikasni sa preko 36 golova po utakmici prosečno. Barselona u svojim vitrinama ima devet trofeja šampiona Evrope (poslednji u sezoni 2014/2015), stoga imaju veliki motiv da konačno stignu do dvocifrenog broja naslova prvaka Starog kontinenta, što nijednom klubu za sada „nije pošlo za rukom“. Na svakom delu terena imaju zaista vrhunske igrače, kako u startnoj postavi, tako i na klupi, veoma iskusne igrače koji su igrali i osvajali ovakve turnire, te i ne treba da čudi zbog čega im brojni rukometni eksperti predviđaju evropski „tron“. Trener ekipe, Ćavi Paskval neće moći da računa na norveškog internacionalca – Kaspera Mortensena (levo krilo).

„Čekali smo ovaj F4 turnir zaista dugo, sa puno neizvesnosti. Sad kada smo ovde, želimo da se takmičimo. Dolazimo u odličnom raspoloženju i to je važno, ali svesni smo da bilo koja od četiri ekipe može da pobedi. Ukoliko budemo igrali kao tim, baš kao i ove sezone, možemo mnogo toga da pokažemo. Nadam se da najboljem i povratku kući sa osvojenom titulom“, rekao je kapiten ekipe, Raul Entrerios.

PARIZ SEN ŽERMEN „skupoceni projekat“ prebogatih vlasnika, nikako da bude „krunisan“. Naime, do sada nisu uspeli u svojoj glavnoj nameri – da osvoje trofej šampiona Evrope, koji im je „izmakao“ u sezoni 2016/2017 kada su u finalu pretrpeli poraz od RK Vardara. Popularni „Sveci“ dominiraju u šampionatu Francuske, ali ove sezone u Ligi Šampiona ne prikazuju partije na zavidnom nivou, gde imaju skor od tri pobede i tri poraza (od Flenzburga, Meškov Bresta, Kielcea). Pritom, veliki „peh“ za njih predstavlja odsustvo jednog od najboljih rukometaša na svetu u predhodnoj deceniji – Nikole Karabatića zbog povrede kolena koju je doživeo pre dva meseca.

„To je sport, pa šta god da kažete ranije, ne možete da pretpostavite šta će se dogoditi. U toku meča moraćemo da pokažemo da smo sposobni da pobedimo. Barselona je možda naš najteži protivnik od svih. Sve je moguće. Na kraju, onaj ko je dao sve i napravio najmanje grešaka imaće priliku da igra za titulu“, istakao je Matju Grebilj.

Rezultati njihovih predhodnih međusebnih susreta:

01.12.19 CL / PSG : Barcelona 32 : 35
19.10.19 CL / Barcelona : PSG 36 : 32
03.12.16 CL / Barcelona : PSG 35 : 32
12.11.16 CL / PSG : Barcelona 33 : 26
15.02.14 CL / Barcelona : PSG 38 : 28
20.10.13 CL / PSG : Barcelona 29 : 33
Barselona ima ulogu favorita u predstojećem polufinalnom susretu, koju bi trebalo i da opravda, iako za protivnika ima zaista respektabilnu ekipu PSŽ-a. Fantastična forma u kojoj se nalaze, daleko više iskustva igranja ovakvih duela, kao i fenomenalan igrački roster koji poseduju (imaju dosta dužu i bolju „klupu“), dok francuski tim u svom sastavu nema ponajboljeg pojedinca – N.Karabatića, pritom su i u međusebnim duelima daleko uspešniji, su parametri koji idu u prilog španskog kluba…
Predlog za tipovanje„1“ / @1.40 ili „over 62.5 golova“ / @1.75
KIL – VESPREM
(ponedeljak – 20:30)
KIL, predstavnik Nemačke na završnom turniru do sada je u tri navrata uspevao da osvoji trofej u Ligi Šampiona. Imaju epitet aktuelnog prvaka Bundeslige, a ove sezone su u domaćem prvenstvu pobedili na 11 od 12 odigranih mečeva. Ipak, u sklopu grupne faze ovosezonskog izdanja Ligi Šampiona ne igraju dobro, jer imaju skor od – tri trijumfa, jednog remija i četiri poraza. Stoga, zbog ne tako kvalitetnih izdanja u proteklom periodu, upravo njima se daju ponajmanje šanse za se „popnu na krov Evrope“, iako nema dileme da se radi o veoma kvalitetnom sastavu, koji će ovoga puta biti oslabljen neigranjem – Nikola Bilik (levi bek), Pavel Horak (levi bek), Magnus Landin Jakobsen (levo krilo), dok i dalje problema sa povredama imaju – Domagoj Duvnjak (centralni bek), Rune Damke (levo krilo), te su njihovi eventualni nastupi još uvek pod znakom pitanja (kao i minutaža ukoliko budu spremni za meč).
„Spremni smo za Keln. Želimo da napadnemo dva puta u dva dana, iako znamo da ove godine nismo favorit, ali gledajući poslednja izdanja, favorit nikada nije pobedio, tako da nam to može biti prednost“, kazao je golman i ujedno kapiten kluba, Niklas Landin Jakobsen.
VESPREM svake sezone ima zaista velike ambicije, te u svom sastavu konstantno imaju izuzetno kvalitetne pojedince u svakom liniji tima. Mađarski klub je do sada u četiri navrata igrao samo finale Lige Šampiona, ali su na njihovu nesreću uvek bili poraženi. Ipak, u Vespremu veruju da je ovo „taj trenutak“ u kojem će napokon stići do toliko željenog trofeja. Ove godine su neprikosnoveni u nacionalnom prvenstu Mađarske – 13 utakmica / 13 pobeda uz sjajnu gol razliku 471:276. Takođe, u Ligi Šampiona tekuće sezone zauzimaju drugo mesto u grupi (iza neprikosnovene Barselone), sa šest trijumfa uz jedan poraz i nerešen ishod. U ekipi Vesprema neće biti – Rasmus Lauge (levi bek) zbog povrede kolena.
„Imamo neverovatan predosećaj i sada smo u veoma dobroj formi. Ne osećamo tako veliki pritisak, ali pritiska ipak ima, jer Vesprem nikada nije osvojio Ligu Šampiona. Verujte mi, svaki igrač ovde sanja o pobedi na turniru ove godine“, izjavio je golman ekipe, Vladimir Cupara.
Rezultati njihovih predhodnih međusebnih susreta:
02.12.20 CL / Veszprem : Kiel 41 : 33
28.10.20 CL / Kiel : Veszprem 31 : 31
12.02.20 CL / Kiel : Veszprem 29 : 28
21.09.19 CL / Veszprem : Kiel 31 : 37
07.02.18 CL / Kiel : Veszprem 22 : 20
08.10.17 CL / Veszprem : Kiel 26 : 24
15.02.17 CL / Kiel : Veszprem 25 : 27
15.10.16 CL / Veszprem : Kiel 21 : 19
28.05.16 CL / Kiel : Veszprem 28 : 31 (25 : 25)
Za razliku od prvog polufinalnog para, duel između Kila i Vesprema barem „na papiru“ bi trebao da bude dosta neizvesniji i izjednačeniji. Ove sezone su se ova dva kluba već sastava u dva navrata, susret u Nemačkoj je okončan bez pobednika, dok je Vesprem na svom parketu slavio dosta ubedljivu pobedu. Book-makeri daju podjednake šanse za plasman u veliko finale, ali bolja izdanja koja je Vesprem ove sezone prikazivao u Ligi Šampiona, ali i u međusebnim susretima u odnosu na Kil, upravo mađarskom predstavniku daju ipak, barem blagu prednost. Ovakve utakmice koje imaju izuzetno veliki ulog, često budu izuzetno uzbudljive i neizvesne do poslednje sekunda, praktično može „jedna lopta“ da odluči pobednika, te nije isključeno da vidimo nerešen rezultat na semaforu nakon 60 minuta igre isto kao i u njihovom prvom duelu ove sezone, iako smatramo da je Vesprem „za korak bliži“ trijumfu i plasmanu u veliko finale…
Predlog za tipovanje„Vesprem prolaz u finale“ / @1.90 ili za hazardere „X“ / @8.00
Za kraj treba napomenuti da se F4 turnir igra u nemačkom gradu Kelnu, tačnije u dvorani „Lanxess Arena“ koja ima kapacitet od 19.500 mesta, koja će na veliku žalost ostati prazna, jer navijača neće biti na tribinama usled restriktivnih mera zbog pandemije koronavirisa, što će svakako umanjiti spektakl kakav je minulih sezona bio u završnici takmičenja.
U svakom slučaju, nadamo se i očekujemo veoma kvalitetne i uzbudljive utakmice, jer renome timova to i garantuje, stoga neka najbolji klub ponose epitet prvaka Evrope, a Vama srećno ukoliko se odlučite da na tiketima odigrate predstojeće polufinalne susrete.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje